Cosmetische behandelingen zoals fillerinjecties worden steeds populairder. Maar wanneer de filler per ongeluk in een slagader wordt gespoten, kan de huid afsterven of de patiënt blind worden. De anatomie van de slagaders in het gezicht is namelijk bijzonder complex en variabel. Met ARtery3D, een technologie ontwikkeld door het healthtech-bedrijf Augmented Anatomy uit Knokke-Heist, worden ingrepen voortaan uitgevoerd met kennis van de individuele anatomie.
COSMETISCHE PROCEDURES WORDEN STEEDS POPULAIRDER
Mensen worden zich steeds bewuster van hun uiterlijk en cosmetische behandelingen zijn niet langer taboe. In de afgelopen tien jaar is het aantal behandelingen met fillers en botox bij 18- tot 25-jarigen verdriedubbeld. Bijna één op de tien jongeren ondergaat vlak na het verlaten van de middelbare school een cosmetische ingreep. Maar fillerinjecties kunnen soms leiden tot het afsterven van de huid, of zelfs tot blindheid.
“België hanteert relatief strenge regels in cosmetische geneeskunde. In bepaalde landen is het echter het ‘wilde westen’ en mogen ook dierenartsen, tandartsen en zelfs schoonheidsspecialisten zonder enig medisch diploma fillerbehandelingen uitvoeren. In het Verenigd Koninkrijk zou meer dan 80% van de fillerinjecties gebeuren door personen zonder medische opleiding. Wanneer er per ongeluk een kleine hoeveelheid filler, meestal hyaluronzuur of lichaamseigen vet, in een slagader wordt gespoten – wat wel eens gebeurt door de enorme variatie in individuele anatomie van de patiënt – kan dit de kleine bloedvaatjes verstoppen en kan huidweefsel of zelfs het netvlies van het oog afsterven. De patiënt kan hierdoor enorme littekens in het gezicht krijgen of zelfs blind worden”, zegt Prof. Dr. Benoit Hendrickx, verbonden aan het UZ VUB en het AZ Zeno Knokke-Heist. Hoe langer Prof. Hendrickx als plastisch chirurg en docent bezig was met anatomie, hoe meer hij besefte dat elke patiënt een uniek arterieel ‘netwerk’ heeft. Hij ging nadenken over een
oplossing om met de huidige technologieën te laten zien hoe dat bij elke individuele patiënt in elkaar zit. Samen met een team van experten in verschillende vakgebieden, waaronder Prof. Dr. Marc Mespreuve van de afdeling medische beeldvorming AZ St. Maarten in Mechelen, richtte hij Augmented Anatomy op.
WERELDPRIMEUR IN COSMETISCHE GENEESKUNDE
Augmented Anatomy is er als allereerste ter wereld in geslaagd om de individuele anatomie van het hypercomplexe netwerk van slagaders in het gezicht te herkennen en te visualiseren, gebruikmakend van de recente evoluties in artificiële intelligentie en deep learning algoritmen. Deze applicatie, die de naam ARtery3D kreeg, brengt in realtime op een onschadelijke, dynamische en niet-invasieve manier de bloedvaten op individueel niveau in beeld.
“De standaardanatomie wijkt erg af van de werkelijke positie van de slagaders. Daarom moest er een manier worden gevonden om als het ware door de huid te kijken. Aan de hand van MRI-beelden die eenmaal moeten gemaakt worden, wordt een 3D-model van de oppervlakkige slagaders tussen huid en schedel gemaakt. Dit zijn immers de slagaders die tijdens een fillerbehandeling het risico lopen aangeprikt te worden. Dit 3D-model wordt door speciaal ontwikkelde software verder verwerkt tot een Augmented Reality beeld dat via een applicatie op een smartphone kan worden opgehaald en gevisualiseerd. Je hoeft vervolgens enkel de ARtery3D app te openen en de smartphone naar de patiënt te richten en het volledige complexe slagadernetwerk wordt dan in Augmented Reality (AR) weergegeven op het gelaat van de patiënt”, licht Prof. Benoit Hendrickx toe. Bovendien heeft Augmented Anatomy een eigen MRI-protocol ontwikkeld dat contrastvloeistoffen, die gewoonlijk voor het onderzoek in de bloedvaten geïnjecteerd worden, volledig overbodig maakt.
De ARtery3D-technologie houdt bovendien een technisch hoogstandje in: het kan een 3D-opname van het gezicht maken. Op die manier wordt de ARtery3Dapplicatie het eerste driedimensionele medische dossier voor cosmetische behandelingen. Deze feature kreeg de naam ‘Face3D’.
OOK IN ANDERE DISCIPLINES VAN DE GENEESKUNDE IS ER VRAAG NAAR AR-TOEPASSINGEN
‘Augmented Reality’ houdt in dat de werkelijke wereld gezien door een bril of een telefoon aangevuld wordt met virtuele elementen. Zo zorgt ARtery3D ervoor dat de slagaders toegevoegd worden aan het gezicht van een patiënt. Dat is een gamechanger in de cosmetische wereld. Benoit Hendrickx: “De medische wereld is hét domein bij uitstek waar AR zijn nut zal bewijzen in de komende jaren. Het grote voordeel is de realistische en vaak patiëntspecifieke voorstelling van de anatomie. Hierdoor kan er veel gerichter, veiliger en op individueel niveau worden gewerkt. Met ARtery3D heeft Augmented Anatomy één van de eerste praktische applicaties van AR in de geneeskunde te pakken, maar het lijkt veeleer het startsein dan het eindpunt voor de doorbraak van AR in de medische wereld.”
Daar zijn ook het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO), Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), Belfius Wealth en Start it @KBC het over eens, samen met enkele topfiguren uit de MedTech-wereld die recent investeerden in de healthtech startup. Buiten Europa wordt ARtery3D al gebruikt in Australië en Dubai. De grootste markt ligt ongetwijfeld in Zuidoost-Azië waar de technologie haar intrede maakt in Thailand, Maleisië, Singapore en Vietnam.
Augmented Anatomy wil de gepatenteerde applicatie dan ook gebruiksklaar maken voor andere toepassingen en ondersteuning bieden aan nieuwe technologieën zoals AR-brillen, waaronder de Microsoft HoloLens 2, waarmee de gebruiker dieptezicht heeft en handenvrij kan werken. Zo krijg je een 3D-model in plaats van 2D-model. “Heel wat disciplines in de geneeskunde zullen een 3D-bril gebruiken om steeds meer data uit medische beeldvorming te kunnen ‘projecteren’ op de patiënt. Met de AR-bril op zullen we kunnen zien waar een fractuur zit, weten we waar we precies een incisie moeten maken, of waar een tumor zit. We kunnen dus veel correcter plannen. Vergelijk het een beetje met op reis gaan. Vroeger gebruikten we een papieren wegenkaart. Nu heeft onze auto een GPS die de omgeving linkt aan een digitale wegenkaart. Ook in de medische wereld moeten we wegenkaarten stilaan vervangen door een GPS”, besluit Prof. Hendrickx.
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Edith Vervliet