Skip links

Claudia Allemeersch Kookt Gezond Met De Thermomix

Een levensgenieter ‘pur sang’ die oprecht geniet van koken en gasten ontvangen … dat is Claudia op haar best. In haar keuken heeft ze twee bondgenoten waar ze sinds jaar en dag lyrisch over is én blijft: haar AGAfornuis en haar Thermomix. Wat deze laatste betreft, kun je echt wel stellen dat ze er een onafscheidelijk stel mee vormt: als ze kan, neemt ze hem zelfs mee op reis! Niet zo verwonderlijk dus dat dit toestel opnieuw de ster is van het laatste boek dat op haar palmares prijkt: Thermomix Gezond.

VANWAAR DIT SPECIFIEK ‘PUUR GEZOND’ THEMA?

” Toen ik in mijn omgeving vertelde dat het idee begon te rijpen om een boek te schrijven dat volledig in het thema van de ‘gezonde’ keuken stond, zag ik hier en daar een glimlach verschijnen. Ik sta natuurlijk eerder bekend om mijn eerder copieuzere gerechten waarin romige ingrediënten de hoofdrol spelen. Was ik dan opeens voor de ‘gezondheidshype’ gevallen? Niet echt, want ik ben altijd al in gezonde voeding geïnteresseerd. Wat wél veranderd was, waren de omstandigheden. We spreken immers van de eerste lockdown in coronatijden. Geen diners meer bij ons thuis, geen etentjes op restaurant of bij vrienden.

Ik besloot om een stapje terug te zetten en even te herbronnen. En van de nood een deugd te maken.”

IN WELKE MATE HEEFT DE VOORBIJE PERIODE INVLOED OP JE PROJECT GEHAD?

” Men zegt altijd dat nieuwe tijden nieuwe inzichten brengen. Door COVID-19 is niets nog hetzelfde. Dat betekende voor mij concreet dat er meer tijd

vrijgekomen was om me verder te verdiepen in wat tot nu toe vooral een persoonlijke interesse was. Vroeger liep ik mezelf vaak voorbij – wie niet? – en ik besloot dat deze pauze de perfecte gelegenheid was om me wat meer te gaan verdiepen in bepaalde ingrediënten en recepten die me tot dan toe redelijk onbekend waren.

Er is echt een wereld voor me opengegaan, dat moet ik eerlijk toegeven. Gezonde alternatieven voor suiker, super fruits, gezonde snacks voor onderweg … en zuurdesembrood, wat een verrijking! Wat meer is, hoewel ik het niet voor mogelijk hield, ben ik door dat boek zo mogelijk nog een grotere fan van de Thermomix geworden. Het toestel heeft zijn reputatie van perfecte bondgenoot in de keuken opnieuw bevestigd en is een droomtoestel gebleken om deze gezonde lekkernijen vlot op tafel te toveren.”

IN HET BOEK WERK JE MET HET LAATSTE NIEUWE MODEL VAN THERMOMIX, HEEFT DIT INVLOED OP DE RECEPTEN?

” Neen, je kunt alle gerechten eigenlijk perfect met de vorige TMX bereiden. De basisprincipes voor het werken met een Thermomix blijven natuurlijk gelijk. Er zijn wel een paar nieuwe standaardfuncties van de TM6 die een bijdrage leveren aan het gemak van bereiden zoals slow cooking, sous-vide en fermenteren. Maar nogmaals: ook met de vorige Thermomix kun je zeker aan de slag met dit boek!”

HEEFT HET SCHRIJVEN VAN DIT BOEK JE DAGELIJKSE KOOKGEWOONTES BEÏNVLOED?

“Absoluut! De periode waarin ik de gerechten uitschreef en getest heb, was wel intenser dan ik in eerste instantie verwacht had, waardoor ik mag zeggen dat dit voor mij één van de moeilijkste onderwerpen was waar ik al aan gewerkt heb. Het is nu natuurlijk ook niet zo dat ik een complete leek was op het vlak van gezonde voeding, integendeel. Maar mijn ‘gezonde’ keuken was eerder basic, niet zo experimenteel als in de wereld die voor me openging toen ik me er echt begon in te verdiepen. Het fascinerende is ook dat het een algemene tendens is om gezonder te gaan eten en leven. Het zoeken naar gezonde alternatieven zal ook steeds weer innovaties met zich meebrengen. Ik blijf dus echt een vinger aan de pols houden, want ik ben oprecht geïnteresseerd in deze evoluties.”

JE ENTHOUSIASME IS AANSTEKELIJK!

” Wel het zou me plezier doen als anderen even enthousiast zijn over dit boek als ik. Alleen al omdat het voor mij persoonlijk impact gehad heeft op verschillende vlakken. Researchen voor dit boek was zoveel meer dan een interessante leerschool qua nieuwe ingrediënten. Het heeft me echt de weg gewezen naar een nieuwe levensstijl waar ik me heel goed bij voel. Ik ben vooral een ‘lichtere’, meer dynamische versie van mezelf geworden en veel bewuster van de keuzes die ik kan maken. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik anderen even enthousiast kan maken voor de alternatieve versies van de klassiekers bijvoorbeeld. En nog meer als ze er net als ik op termijn de effecten van ondervinden. Zowel fysiek als mentaal is dit een positieve ontdekkingsreis gebleken, ik wens het iedereen toe!”

WAT WIL JE NOG MEEGEVEN AAN JE LEZERS?

” Er is meer dan één weg naar Rome, er zijn dus evenveel manieren om gezond en lekker te koken. Ik wil met dit boek vooral een dosis ‘gezonde inspiratie’ serveren aan mijn Thermomix medefans. Zonder in overdrive te gaan natuurlijk, want eens zondigen moet zeker ook nog altijd kunnen!”

Volg haar op Instagram @claudiaallemersch en Facebook Thermomix365

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).