Skip links

The Tall Ships Races

The Tall Ships Races zullen van 22 t.e.m. 25 juli 2022 opnieuw aanmeren in Antwerpen. Het is dus nog even aftellen naar deze hoogmis van spectaculaire zeiljachten en – vooral – de exclusieve randactiviteiten die er aan gekoppeld worden. En laat dat laatste nu net de speelweide zijn van onze man die ons zopas aan boord genomen heeft: Mich Van Aerde, CEO van Balthazar Events.

In afwachting van een inspirerende babbel eerst nog wat historische details. Komende zomer is het de zevende keer dat het internationale zeilevenement plaats zal vinden in de Scheldestad. De laatste editie dateert alweer van 2016 en lokte dat jaar meer dan 500.000 bezoekers. In 1956 – intussen bijna 70 jaar geleden – maakte de wereld voor het eerst kennis met dit maritiem spektakelstuk. Er waren toen 20 zeilschepen die aanmeerden. Tegenwoordig varen er bijna 100 zeilschepen mee van over de hele wereld.

“WE GRIJPEN DE KANS OM ANTWERPEN TIJDENS THE TALL SHIPS RACES EXTRA TE DOEN BRUISEN MET EEN UNIEK FEESTPROGRAMMA.

– MICH VAN AERDE

WAT WAS DESTIJDS DE OPZET OM DEZE ZEILRACE TE ORGANISEREN?

“Toen Bernard Morgan, een Londense jurist, in 1956 de zeilrace startte, was dat met de bedoeling om jongeren onder de 25 jaar kennis te laten maken met de zee en het zeilgebeuren en dat ongeacht hun sociale achtergrond, nationaliteit, cultuur, religie of geslacht. De focus van The Tall Ships Races ligt niet op de competitie, maar op het educatieve, sportieve en maatschappelijke aspect. Hiermee stimuleert Sail Training International (STI) wederzijds begrip, respect en vriendschappen die landsgrenzen doorbreken. Dit leverde hen in 2007 een nominatie op voor de Nobelprijs voor de Vrede. De allereerste start werd in 1956 gegeven door de beschermheer, Prince Philip, Duke of Edinburgh, en de race ging van Torquay, Devon naar Lissabon. De publieke belangstelling bleek zo overweldigend, dat Morgan de Sail Training International Association heeft opgericht om ook in de volgende jaren dergelijke wedstrijden te organiseren. Sinds die tijd vinden elk jaar in steeds andere plaatsen over de wereld The Tall Ships Races plaats.”

NAAST ANTWERPEN ZIJN ER DUS NOG ANDERE STEDEN DIE ALS GASTHEER FUNGEREN?

“Klopt, de zeilschepen zullen volgende zomer ook Esbjerg, Harlingen en Aalborg bezoeken. The Tall Ships Races bestaan uit een kortere en een langere race en een route langs schilderachtige kustlijnen. Tijdens de eerste race van het Nederlandse Harlingen naar Antwerpen zullen de zeilschepen vaak in elkaars gezichtsveld varen. De tweede, langere race gaat van Antwerpen naar Aalborg in Denemarken.”

WAT IS JULLIE INBRENG?

“Onze opdrachtgevers, Stad Antwerpen en Port of Antwerp negotiëren om de zoveel jaren met de organisator STI, om de race naar Antwerpen te krijgen. Het aanmeren van de schepen op het prachtige Eilandje en het iconische Kattendijkdok aan de voet van het nieuwe Havenhuis, geeft ook voor de organisatoren een geweldige meerwaarde aan de race. Wanneer het Antwerps stadsbestuur en de haven een periode krijgen toegewezen, schrijven zij een aanbesteding uit voor de organisatie ervan. Voor de volgende editie zijn ze bij ons, Balthazar Events, uitgekomen. Het is trouwens de eerste keer dat we dit organiseren. Wij hebben deelgenomen aan de pitch die werd uitgeschreven en waar veel eventorganisatoren hebben voor ingetekend. Uit de inzendingen zijn wij na verschillende selectieprocedures finaal weerhouden. En ja, daar zijn we best trots op.”

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 02 (winter vibes 2022).
Journalist: Mario De Wilde