Skip links

De Haute Cuisine Van Vlaanderen Verenigt Zich Op Vrijdag 29 September

Eind september landt Flanders Finest, zeg maar de Champions League van de Belgische gastronomie, in Knokke-Heist. Die verwijzing naar het allerhoogste is geen letter overdreven want zeg nu zelf: twee driesterrenchefs, vijf tweesterrenchefs en vijf chefs met één Michelinster verzamelen op vrijdag 29 september om bezoekers een ‘once in a liftetime’-avond te garanderen. Welkom straks in Restaurant Casino, het restaurant met twaalf Vlaamse topchefs. Enjoy the pleasure …

Net zoals vorig jaar is dit eigenste magazine één van de gangmakers van dit gastronomische evenement en dus schaarden we voor dit exclusief interview de belangrijkste spelers rond de tafel van sterrenrestaurant Cuines, 33. Waren present: sterrenchef en straks ‘ploegkapitein’ van Flanders Finest Viki Geunes, Mich Van Aerde, Managing Director van Balthazar Events, Flip Dejaeghere van @flipworldfoodie en Mark Schiettekat van de Belgische wijnagentuur Le Wine. Tussen de exquise gerechtjes van patron Edwin Menue zoals krokante Ras el Hanout, aubergine, oranjebloesem en een gekonfijte citroenschil kwam deze smakelijke babbel tot stand. Wat op zich al gastronomische rock-’n-roll was …

TOTAALBELEVING

Vorig jaar ging de tweede uitgave van ‘Flanders Finest’ door in de Antwerpse Waagnatie. Er waren toen al plannen om het prestigieuze gebeuren elk jaar in een andere provincie te laten doorgaan en wanneer er over West-Vlaanderen gesproken werd, kwam het gemeentebestuur van Knokke-Heist al snel met het voorstel om dit jaar als gastheer te fungeren.

Mich Van Aerde: “Knokke-Heist, en bij uitbreiding heel West-Vlaanderen, is sowieso al een rijke bron van gerenommeerde sterrenrestaurants. De kustgemeente past perfect in ons concept waar je de magie van de smaken van de beste sterrenchefs kan proeven en het Casino is een iconische locatie om het daar te organiseren. Flanders Finest, dat zich focust op de wereld van de gastronomie, topwijnen en beleving, kan zich geen betere ontmoetingsplaats voorstellen. Hier resideert een cliënteel dat haar naam van ‘fijnproever’ alle eer aandoet.”

ABSOLUTE MUST

Flip Dejaeghere: “We hebben ons vast team van bekende chefs maar het is de bedoeling om dit elk jaar aan te vullen met regionaal aanstormend keukengeweld. De regio Knokke-Heist is op dat vlak al een rijke culinaire hub met veel beloftevolle talenten. Welnu, op Flanders Finest willen we die voor het eerst samenbrengen en ze een eendrachtig podium geven. Dat West-Vlaams vakmanschap, in combinatie met onze nationale paradepaardjes, kan niet anders dan culinair vuurwerk geven. Op die manier wordt Flanders Finest een absolute must voor elke eetliefhebber: een fenomenaal evenement dat niemand mag missen als je van lekker eten en wijnen houdt.”

ODE AAN DE GODFATHER

Eind februari kondigden Peter Goossens en zijn echtgenote Lieve aan dat hun tijd bij Hof van Cleve er bijna op zit. En of ze gemist zullen worden in de Belgische gastronomie! Twee jaar geleden stond zijn naam bovenaan op de affiche van de eerste editie van Flanders Finest. Deze keer verwelkomen de organisatoren chef Peter Goossens aan hun eretafel, waar hij de twaalf chefs – de kruim van de Vlaamse gastronomie – aan het werk kan zien. Ook enkele bekende alumni van Hof van Cleve zegden hun medewerking toe. In hun bijzijn zetten ze de topchef – met een palmares om ‘u’ tegen te zeggen – in de bloemetjes.

GEEN EGOTRIPPERIJ

Viki Geunes zal de gerechten van de verschillende sterrenchefs coördineren en in goede banen leiden. Viki: “Ik heb vorig jaar al gemerkt hoe opvallend positief het werken is met alle collega’s. Van status of egotripperij, wat bij de jonge garde sowieso veel minder aanwezig is, was niets te merken. Iedereen zette voor de volle honderd procent z’n schouders onder het gezamenlijk project en dat met één missie: het beste op het bord van de gasten brengen. Het team als belangrijkste troef. Beschouw het als een soort eendrachtige fierheid van de verschillende copains om hier present te zijn. Eigenlijk zoals ieder in z’n eigen restaurant, maar dan nu onder die ene gezamenlijke noemer die Flanders Finest heet.”

COMPLEMENTAIRE WIJNEN

Mark Schiettekat: “Flanders Finest wordt ook nu weer een totaalbeleving. Het is niet alleen een verzameling van de meest vooraanstaande chef-koks uit de nationale en West-Vlaamse scene, maar ook de beste en meest karakteristieke internationale wijnen komen op tafel bij de zowat 450 aanwezigen. In nauwe samenwerking met de hele line-up van koks én hun gerechten zullen onze twee topsommeliers Stijn Van der Beken en Antoine Lehebel de wijn, complementair met het gerecht, voorstellen. Pas dan wordt er beslist welke wijnen uit onze portefeuille er uiteindelijk op de feesttafel aangeboden worden. Ik kijk echt geamuseerd en vol verwachting toe hoe die beide onderdelen elkaar weer zullen vinden.”

ROCK-‘N-ROLL

Hou je van rock-’n-roll en fun op je bord? Zeven jonge chefs – van de crème de la crème – zullen tijdens het binnenkomen de gasten alvast een nieuw concept aanbieden. Mich Van Aerde: “Iedereen wordt ontvangen in receptievorm, wat betekent dat de chefs een originele bite of unieke creatie zullen bereiden. Dat zal staand gebeuren, rond mooi aangeklede receptietafeltjes en iedereen kan op die manier probleemloos rondwandelen. Daarna volgt het zittend gedeelte en later het dessertenbuffet van Julius Persoone en de meest exquise specialiteiten van Kaasaffineurs Van Tricht.”

LINE-UP 2023

OOST-VLAANDEREN

Michaël Vrijmoed — Vrijmoed★★
Marcelo Ballardin — Oak★

ANTWERPEN

Viki Geunes — Zilte★★★
Nick Bril — The Jane★★
Frederic Van Tricht — Kaasaffineurs Van Tricht

WEST-VLAANDEREN

Tim Boury — Boury★★★
Edwin Menue — Cuines, 33★
Martijn Defauw — Rebelle★
Timon Michiels — Carcasse★
Frederik Deceuninck — Sel Gris★
Angelo Rosseel — La Durée★★
Gert De Mangeleer — Hertog Jan★★
Maarten Bouckaert — Castor★★
Julius Persoone — The Chocolate Line

ER ZIJN 2 PRIJSCATEGORIEËN: € 595 VOOR DE GOLDEN SEATS EN € 495 VOOR DE SILVER SEATS.

MEER INFO: FLANDERSFINEST.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).
Journalist: Mario De Wilde