Skip links

Kruiden Claus x Mini Marie Tea

We ontmoeten Lode Claus en Xavie Battel – oprichtster van Granoladies – in de serres van kwekerij ‘Kruiden Claus’ in Kruishoutem. Als je voor het eerst in de kwekerij komt, ben je meteen betoverd door de heerlijk geurende omgeving van groene plantjes op lange tafels in de zonnige serre. De kwekerij is gespecialiseerd in ‘eetbaar groen’. Kruiden vormen de hoofdmoot in het assortiment naast vergeten groenten, aardbeiplanten en eetbare bloemen. Ondernemers zoeken elkaar op. Lode en Xavie hebben elkaar gevonden in hun zoektocht naar gezonde voeding en naar een nieuwe bestemming voor de afvalstroom.

XAVIE

Xavie Battel is onderneemster in hart en nieren. Alles begon in haar keuken waar ze voor eigen consumptie granola bakte. Ze wilde gezonder gaan leven. Die aanpak zorgde ervoor dat ze zich als herboren voelde. “Dankzij mijn suikervrij ontbijt, had ik enorm veel energie. Ik begon ook mijn vriendinnen te stimuleren om gezonder te gaan eten. Voor ik het wist, stond ik één dag in de week in mijn keuken te bakken om iedereen te voorzien van granola. Daarop lanceerde ik met succes een webshop om mijn granola voor iedereen beschikbaar te maken.” Drie jaar geleden werd Xavie gecontacteerd door de oprichters van Mini Marie Tea om het bedrijf over te nemen. “Het idealisme van de oprichtster komt volledig overeen met mijn visie. Zo wou ze kinderen minder gesuikerde dranken laten drinken en hen stimuleren om meer water te drinken of water met een smaakje op een natuurlijke manier. We verkopen hun producten nog steeds, zoals de droge thee bestaande uit biologische kruiden om warm te drinken. Dit is vooral een product voor in de winter. We zochten een product om in de zomer onder dit merk uit te brengen en zo zijn we ertoe gekomen om icetea te maken. Onze visie – zowel bij granola als bij icetea – is om een natuurlijk product aan te bieden zoals je het zelf thuis zou maken. We gebruiken enkel ingrediënten die je ook zelf in je keukenkast hebt staan. We hebben dan ook deze kans tot overname met beide handen gegrepen omdat de producten volledig in onze visie passen.”

XAVIES.BE

LODE

Lode Claus – intussen de vierde generatie – staat aan het roer van het familiebedrijf. “Smaak blijft voor veel mensen de belangrijkste factor en daarvoor zijn kruiden ideaal. Kruiden zijn altijd ons verhaal geweest. Kruiden behoren tot de eetbare tuin. De kwekerij evolueert en we proberen mee te zijn met de nieuwe tendensen bij elke generatie. Eetbare bloemen zijn er altijd geweest, alleen was er niet zoveel aandacht voor. Vroeger werden de bloemen van bieslook weggeknipt. Nu wachten mensen juist tot hun bieslook in bloei staat om dan de bloemen te kunnen oogsten en te gebruiken als eetbare decoratie”, vertelt Lode.

Het kweken van plantgoed voor tuincentra en andere kwekerijen maar ook als toeleverancier van de horeca vormen de basis van Kruiden Claus. Regelmatig komen chef-koks langs in de kwekerij op zoek naar nieuwigheden. Daar gaat Lode gretig op in, want ook hij is altijd op zoek naar nieuwe planten. De kwekerij krijgt regelmatig de vraag om evenementen bij te kruiden zoals onlangs op de Gentse Floraliën. “Het is een familietraditie om deel te nemen aan de Floraliën. Geurende kruiden brengen mensen in vervoering en dat paste dit jaar volledig in het thema Mijn tuin, mijn paradijs.”

KRUIDENCLAUS.BE

SMAAKBOMMETJES

Het plantgoed in de kwekerij is stevig en compact om nadien in de volle grond of in moestuinbakken uit te planten. Het verschil met kruiden in de supermarkt bijvoorbeeld is dat de planten geforceerd worden om vooral veel blad te maken op korte termijn. Om de plantjes mooi, compact en stevig te houden, worden ze af en toe teruggesnoeid. Met de snoeischaar of machinaal worden de planten onder handen genomen voor een flinke kappersbeurt. De jonge, frisse topjes – echte smaakbommetjes – moeten er genadeloos aan geloven. Dat is nodig om planten met mooie vertakkingen te krijgen en sterke planten waar je jaar na jaar van kan oogsten.

Lode: “Het is natuurlijk pijnlijk om te zien dat al die frisse topjes op de composthoop belanden. Bedrijfsmatig is het niet mogelijk om de scheutjes op schaaltjes aan restaurants te leveren. Vaak zijn de hoeveelheden heel wisselend en is de toestroom niet continu. We zijn beginnen nadenken op welke manier we deze smaakvolle topjes kunnen verwerken. Waarom bijvoorbeeld niet in een heerlijk drankje?”

Xavie: “Zo zijn we op het idee gekomen om de scheutjes te gebruiken om er verse infusies van te maken door er kokend water op te gieten. Nadien worden de kruiden eruit gehaald en wordt de afgekoelde infusie vermengd met een klein beetje vruchtensap. Zo maken we een verse icetea die volledig natuurlijk is. We voegen geen additieven toe, geen aroma’s, geen suikers en ook geen kleurstoffen. In het flesje zit een pure icetea zoals je hem thuis zou maken door bijvoorbeeld kokend water op een takje munt te gieten. Je laat het drankje vervolgens afkoelen en je voegt er wat citroen aan toe.”

CIRCULAIRE ECONOMIE

De kwekerij was op zoek naar een manier om het snoeisel – dat een nevenstroom of bijproduct van de kruiden is – te kunnen recupereren. De productie van de icetea is echter afhankelijk van wat de kwekerij het jaar rond kan bieden. “Binnen ons assortiment moeten we kijken naar welke kruiden we op continue basis kweken en welke af en toe teruggesnoeid moeten worden. Zo zijn er ook soorten die weinig of niet teruggesnoeid moeten worden. Het zijn net de soorten die we enkele keren moeten snoeien die de ideale match zijn voor de icetea. In de winter is de icetea niet verkrijgbaar omdat basilicum en munt dan niet groeien in België. In maart starten we opnieuw met de productie.”

De ondernemers dachten ook na over welke smaken van vruchtensappen je kan combineren met bepaalde kruiden. Intussen zijn er vijf smaken gebaseerd op zes kruiden: citroentijm, citroenverbena, basilicum, munt, zoethoutgras en salie. “Happy Marie is een combinatie van gember, basilicum en limoen en wordt vooral door volwassenen gesmaakt. Kinderen kiezen meestal voor Strong Marie met framboos, zoethout, munt en citroenverbena of voor Sweat Marie met aardbei, appel, munt en citroen. Kaneel en appel maakt de Comfy Marie dan weer wat specialer. Kies je voor een neutrale smaak dan is Relax Marie met citroentijm, salie en appel de beste keuze,” zegt Xavie.

Kruiden zijn heilzaam en zitten vol symboliek. Zo staat de Latijnse benaming van tijm voor moed en kracht. Ridders en soldaten dronken thee van tijm om moed en kracht op te doen voor ze ten strijde trokken. Salie is niet het meest gesmaakte kruid maar zorgt voor meer diepgang. Het is één van de meest gezonde kruiden en is gekend voor zijn heilzame werking bij keelpijn.

“Het blijft een hele zoektocht om een haalbaar concept uit te werken met andere ondernemers om onze afvalstroom een andere bestemming te kunnen geven. Niet elk proces is haalbaar want ook technisch moet het verhaal kloppen. Met Mini Marie Tea klopt het verhaal volledig”, besluit Lode.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).
Journalist: Ingrid Allaerts