Skip links

Wanneer Wonen, Natuur En Recreatie In Harmonie Zijn

Bijna 115 jaar is Compagnie Het Zoute een referentie in Knokke voor projecten met aandacht voor wooncomfort binnen én buiten de woning. Met een aanpak waarvan de essentie vandaag nog belangrijker en actueler is dan ooit, creëren ze op onvergelijkbare wijze een symbiose van wonen, natuur en recreatie. Aan de kust en in het binnenland.

Knokke-Zoute zou vandaag niet zijn wat het is zonder Compagnie Het Zoute. Van bij de allereerste urbanisatie beklemtoonden ze de relatie met de natuur. De visie was duidelijk. De typische kronkelende smalle paadjes en straten tussen de tuinen van de villa’s maakten daar toen al deel van uit en vormden het canvas voor de verdere architecturale vorming van Knokke. Op organische wijze ontstond de Knokse bouwstijl die de binnen- en buitenwereld met elkaar verbinden, met erkers, gezellige zithoekjes en overdekte portalen. Rust en comfort stonden centraal. De visionaire kijk op de ruimtelijke ordening heeft uiteindelijk geleid tot het Knokke-Zoute van vandaag: een enige badplaats met een uitzonderlijke verwevenheid tussen natuur, de recreatieve voorzieningen en de typische Knokse bouwstijl. Een plek waar het heerlijk fietsen en kuieren is, waar een uniek natuurgebied rust brengt en waar er tal van ontspanningsmogelijkheden zijn.

MATERIËLE LUXE VOORBIJ

Het werkterrein van Compagnie Het Zoute is de laatste kwarteeuw uitgedeind van Knokke naar Hardelot, Cadzand en Zeeland. En sinds een paar jaar zijn ze ook het binnenland ingetrokken. De rode draad lijkt onderbroken, maar niets is minder waar. De visie is nog nooit zo duidelijk geweest. Ze creëren uitzonderlijke woonplaatsen. “We zien onze projecten niet als een eerste verblijf of een buitenverblijf – bij elk verblijf moet je een vakantiegevoel hebben – het is de plaats waar je kan herbronnen, waar je energie vindt door rust, verbondenheid met de natuur, de omgeving en waar ontspanning vlakbij is.”, zegt Joris Vrielynck, CEO van Compagnie Het Zoute.

En wat die ontspanning betreft, zijn ze – net als in het verleden met de golf, de minigolf en de tennis in Knokke – de voortrekker. Als Cadzand vandaag een prachtige jachthaven heeft, dan is dat mede aan de Compagnie te danken. Een harmonieuze verwevenheid tussen wonen, natuur en ontspanning is wat hun projectontwikkelingen drijft. ” We overstijgen materiële luxe en zorgen voor rust, beleving, comfort en ontspanning. Samengevat ‘Harmony in living’. Daarvoor staan we al ruim 100 jaar.”

EENHEID IN VERSCHEIDENHEID

De geschiedenis van Compagnie Het Zoute gaat terug tot 1908. De bekende architect Joseph Stübben ontwikkelt, in opdracht van de Compagnie, een eerste urbanisatieproject voor Het Zoute. Op basis daarvan werd een verkaveling uitgetekend en werden stedenbouwkundige voorschriften opgesteld, een primeur voor die tijd. Het doel was eenduidig: het handhaven van kwaliteit in bouwwerken en het bereiken en beschermen van een architecturale visie van ‘eenheid in verscheidenheid’. Al snel bleek dat het wettelijke kader om deze voorschriften te handhaven, ontbrak. Daarom werd beslist bij iedere verkoop specifieke voorwaarden op te leggen aan de kopers. De voorschriften werden minutieus beschreven, zoals het gebruik van witte verf, het gebruik van rode dakpannen, de afstanden tussen buitengevels en perceelgrenzen, de maximale bouwoppervlakte, enzovoort. Het zijn deze voorwaarden die het Zoute zijn eigen specifieke identiteit gaven. Nergens elders aan de Belgische kust waren de bouwvoorschriften zo duidelijk en zo streng als in het Zoute. Esthetiek speelde hierin een cruciale rol.

“WE ZIEN ONZE PROJECTEN NIET ALS EEN EERSTE VERBLIJF OF BUITENVERBLIJF : BIJ ELK VERBLIJF MOET JE EEN VAKANTIEGEVOEL HEBBEN.”

JORIS VRIELYNCK, CEO VAN COMPAGNIE HET ZOUTE

CADZAND

Als je de Belgische grens oversteekt naar Zeeland vind je een andere Noordzee: brede stranden met alleen maar duinen. Cadzand doet daar nog een paar extra’s bovenop. Het dorp heeft de uitstraling van een mondaine badplaats, maar is tegelijk charmant en pittoresk. Cadzand is bovendien erg makkelijk en snel bereikbaar vanuit België, en omgekeerd steek je vlot de grens over voor een dagje shoppen in Knokke. In Cadzand vind je de ideale mix tussen rust, natuur en savoir-vivre.

DUINHOF NOORD

In 2022 mag de Compagnie in Cadzand het laatste project aan de voet van de duin verwelkomen. De residentie ‘Duinhof Noord’ is perfect gelegen aan het oostelijke uiteinde van de bekende Boulevard de Wielingen. De appartementen bevinden zich daarmee vlak aan een gezellig plein, dat in de nabije toekomst helemaal opgewaardeerd zal worden tot een bruisende ontmoetingsplaats. Kenmerkend voor Duinhof Noord zijn de terrassen die zorgen voor aangename buitenruimtes bij alle wooneenheden.

OSCAR WILDE

Na de luxeresidentie Ruban Bleu, die heel snel was uitverkocht, volgt even verderop de ontwikkeling van Oscar Wilde, verscholen tussen de duinen. Met zijn Anglo-Normandische stijl doet Oscar Wilde de natuurlijke omgeving alle eer aan. De grote raampartijen zorgen voor een zee van licht in je interieur. Dit is pure luxe!

MEER WETEN OVER DE NIEUWE PROJECTEN?
COMPAGNIEZOUTE.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).