Skip links

Vallen En Weer Opstaan. Hoe Bouw Je Veekracht op?

‘Restart’ is het nieuwste boek van Martine Prenen over veerkracht en weer energie in je leven brengen. Daarin vertrekt ze vanuit haar persoonlijk verhaal met pieken en dalen, gloriemomenten en botsingen. Een boek over hoe je je leven opnieuw op de rails kunt zetten en houden. Nog andere ‘straffe madammen’ uit Martine’s omgeving geven hun levenswijsheid mee en vertellen hoe je je beter kunt voelen, zowel mentaal als fysiek.

HELEMAAL TERUG VAN WEGGEWEEST

Martine Prenen ken je wellicht nog als omroepster en presentatrice van tv-programma’s zoals het mediamagazine ‘De Rode Loper’ van de openbare omroep. Toen ze in 2009 afscheid moest nemen van de VRT, ging ze gezondheids- en voedingsleer studeren. In 2011 startte ze als orthomoleculair gezondheidsbegeleider en sinds twee jaar heeft ze haar eigen gezondheidsprogramma Mar10s op TV Plus. Wekelijks interviewt Martine er gedurende een half uur mensen over hun passie. De uitzending kan je gedurende een week herbekijken. Daarnaast geeft Martine lezingen, heeft ze haar eigen Mar10s podcastkanaal en treedt ze regelmatig op met haar prettig gestoorde theatershows. Qua energie zit het dus wel snor.
In 2023 organiseert Martine opnieuw haar vier reizen per jaar naar het zuiden. “Telkens neem ik een 20-tal dames mee die gedurende een week in een gezonde levenscultuur worden ondergedompeld. Wie mee wil, vindt alle informatie op mijn website. De dames die al mee op reis gingen hebben me tot ‘happiness coach’ gedoopt…”

Voorbije zomer startte Martine ook met ‘vrouwencirkels’. “Het cirkelfenomeen vindt zijn oorsprong bij indianenstammen. Tal van culturen putten kracht uit cirkels. Met 12 tot 14 personen, in mijn geval dames van verschillende leeftijden, komen we samen om gedurende twee uren van gedachten te wisselen over een bepaald thema, bv. hoe vind je rust. We luisteren naar elkaar, troosten elkaar, lachen met elkaar, enz. Zo ontstaat er iets magisch. Mijn rol is die van facilitator.” De initiatieven die Martine Prenen bezighouden, staan allemaal in het teken van het leven aangenamer en gezonder maken. Martine schreef al acht boeken over die materie o.m. Forever young en ’t Zijn de hormonen!

WE KUNNEN VEEL VAN MEKAARS ERVARINGEN LEREN

Door haar werk als gezondheidscoach ontmoet Martine veel vrouwen die hun pijnlijke verhalen vertellen: dramatische scheidingen, kinderen met grote problemen, zware ziekte, enz. “Telkens verbaas ik me over hun veerkracht, hoe ze een veranderd of veranderend leven gaan leiden, soms zelfs met meer vastberadenheid en focus dan voordien. Die zoektocht naar balans en evenwicht, het verhaal van vallen en opstaan, blijkt – samen met onze innerlijke kracht, trouwens – iets te zijn wat we allemaal gemeen hebben, maar waarover we van mekaar veel kunnen leren”, zegt Martine.

‘RESTART’: EEN BOEK OVER EN VOOR VROUWEN

Martine Prenen: “Vrouwen zijn krachtige en tegelijk heel kwetsbare wezens: ze kunnen vechten als tijgerinnen voor het geluk en welzijn van de mensen die ze graag zien, maar soms is onzekerheid hun grootste vijand. Iedereen heeft baat bij tips en raad om weer energiek in het leven te staan of een nieuwe start te maken. Maar dit boek heb ik toch vooral opgedragen aan mijn grootmoeders en mijn mama. Zij zijn mijn voorbeelden van veerkracht en pure power. Mijn moeders leven was een aanschakeling van tegenslagen. Telkens stond ze er weer en nog steeds. Sterk zijn is ook een valkuil. Je moet opletten dat je je niet vergaloppeert. Doseren is de boodschap. Ik moet mezelf daarvoor ook behoeden. Soms voel ik me een loodgieter met een lekkende kraan. Ook de coach kan tegen zichzelf aanlopen …”

MAR10’S PERSOONLIJK VERHAAL

Rond haar twaalfde werd Martine vaak gepest. “Dat ene pestjaar heeft heel lang mijn denken bepaald, mij zodanig aan het twijfelen gebracht over mijn eigen kunnen en mijn competenties, als jonge ballerina en model. Dat vormt littekens op je ziel.”

Toen Martine 19 was, werd ze mama van een dochter. Drie jaar later was ze al alleenstaande moeder. “Ik voelde me mislukt en had veel verdriet. Ik ging terug bij mijn ouders wonen en zette mijn modellenwerk verder. Het vele pendelen maakte het niet gemakkelijk. Bij mijn nieuwe liefde Luc vond ik rust. Al 34 jaar zijn we samen en we hebben een zoon.”

Martines veerkracht werd tal van keren op de proef gesteld, ook in haar professioneel leven. “Ik deed veel tv-werk in Nederland en voor de VRT. Heel wat jaren presenteerde ik ‘De Rode Loper’, maar ik miste diepgang in het programma. Het stond te veraf van hetgeen waarvan ik droomde, boeiende reisreportages maken, mooie gesprekken voeren, enz. En toen werd ik ontslagen bij de openbare omroep door besparingen. Ik ben met opgeheven hoofd vertrokken, maar mijn wereld viel aan diggelen. Ik was 40.”

Martine besloot zich op dat moment in te schrijven voor de opleiding orthomoleculair voedingscoach en gezondheidscoach. Toen haar zoon nog een baby was, had ze al een cursus babymassage en manuele therapie gevolgd. Die opleiding en de nieuwe professionele wending leidden Martine naar bewuster leven.

HET DURACELLKONIJN IN JEZELF REGELMATIG UITSCHAKELEN

Soms worden we van binnenuit of van buitenaf gedwongen om een nieuwe weg in te slaan. Verandering vinden de meeste mensen minder fijn en roept weerstand op. De ene persoon past zich al wat vlotter aan dan de andere. Wie wil veranderen en groeien, kan dat ook. Dat is Martine Prenen haar vaste overtuiging.

“Voor dit boek werkte ik samen met een klinisch psychologe en een antropologe. We gingen na waar onze valkuilen zitten en met welke eenvoudige tools we ons leven weer dynamiek kunnen geven en er positiever naar kijken. Mindfulness en meditatie zijn bv. twee simpele technieken die je helpen om uit je malende hoofd te gaan. Mindful zijn betekent gewone, dagelijkse dingen, zoals koffiezetten, van een kopje thee genieten of douchen, op een bewuste manier doen om bepaalde gewoontes te veranderen. Aandacht besteden aan dingen die je meestal op automatische piloot uitvoert, leidt tot meer momenten in de dag waarbij je heel bewust bent van wat er gebeurt. Meditatie gaat erom een moment in te plannen om iets goed te doen voor jezelf, en bij uitbreiding voor iedereen rondom jou. Je vindt er rust door, verwerft inzicht, staat bewuster in het leven en je gezondheid verbetert. En ook vertragen waar mogelijk, in plaats van almaar door te razen. Net als bij meditatie leer je zo je dwalende geest opnieuw kalm en respectvol naar het hier en nu te brengen. Met de kleine dingen van het leven omgaan, zorgt ervoor dat de ‘denker’ in jou niet blijft doormalen. Je slaapt beter en wordt minder prikkelbaar.”

Naar goede gewoonte geeft Martine ook in dit boek tal van haalbare tips en tricks. Zo vind je er enkele QR-codes om meditaties uit te voeren op haar stem. Nog andere adviezen dan mentale oefeningen, bv. sportieve opdrachten, komen aan bod en kan je eveneens via QR-codes doen.

MAR10’S EERSTE HULP IN MENTAAL STERK STAAN OOK NA TEGENSLAG — 10 TIPS

1. Jij bent de kapitein: maak bewuste keuzes hoe je gaat reageren op anderen.

2. Kijk uit met het ‘arme ikke’ gevoel: vervang negatieve door realistische gedachten. Eindig je dag in dankbaarheid.

3. Niet bang zijn voor ‘verandering’: focus op kleine stapjes en kies voor realistische opvolging ervan.

4. Je bent niet verantwoordelijk voor gevoelens van anderen: wees jezelf, gedraag je zoveel mogelijk naar je eigen waarden.

5. Kijk niet steeds achterom: denk aan pijnlijke dingen als ‘feiten’ en niet als ‘emoties’.

6. Focus niet langer op wat je niet onder controle hebt, maar op wat je wel kunt controleren.

7. Don’t give up: beschouw tegenslag of falen als een leerproces.

8. Het leven is je niets verschuldigd: focus op wat je kan geven en niet op wat je kan krijgen.

9. Geef jezelf tijd: wees realistisch, leg de lat niet te hoog en sta stil bij kleine succesvolle veranderingsstappen.

10. Doe-tip: vul een vragenlijst in om jezelf beter te leren kennen. Daarna lees je Martine haar boek en vul je de vragenlijst nog eens in. Zo krijg je inzicht in wie je bent en waar je naartoe wil.

“Ik wil niemand verplichten om mijn boeken in één ruk uit te lezen. De adviezen staan in ‘hapklare’ blokjes zodat je ze in microdosissen kan opnemen. Ik heb liever dat je af en toe naar mijn boek grijpt en eruit haalt wat voor jou van toepassing is”, besluit Martine.

HET BOEK ‘RESTART’ – UITGEGEVEN BIJ BORGERHOFF & LAMBERIGTS – VIND JE BIJ DE BETERE BOEKHANDEL EN KOST € 32,50.

MARTINEPRENEN.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).
Journalist: Edith Vervliet