Skip links

Frank Vanleenhove Mag Zich Vanaf Nu Officieel Hofleverancier Van Het Koninklijk Paleis Noemen

“Ruim twaalf jaar geleden kreeg ik een telefoontje. Het was de toenmalige Prins Filip. Of hij mocht langskomen om hem te leren kitesurfen.” Aan het woord is Frank Vanleenhove (60) van Surfers Paradise en Lakeside Paradise in Knokke-Heist. Intussen is het Koning Filip geworden en komt Zijne Majesteit regelmatig met Koningin Mathilde en zijn kinderen op bezoek in één van beide watersportcentra. En sinds enkele weken is Frank Vanleenhove officieel gebrevetteerd Hofleverancier van het Koninklijk Paleis. Ja sire, er zijn nog echte Belgen …

Doorgaans associeer je Hofleveranciers met chocolade- en koekjesmakers, kappers, bakkers, bedrijven die kristallen kroonluchters verkopen of couturiers. Die prestigieuze onderscheiding – geen geldbedrag, wel goed voor publiciteit – vestigt de aandacht op de bijzondere samenwerking met iemand van ons Koningshuis. De titel van hofleverancier staat in het geval van Frank Vanleenhove op zijn eigen naam, want het wordt nooit aan het bedrijf of firma gelinkt en gaat dus altijd naar de zaakvoerder of manager. Frank Vanleenhove: “Je kan hofleverancier worden door permanent kwaliteitsproducten of -diensten te leveren aan het Belgisch hof. Dat moet je echt wel verdienen. Je moet een uitstekende service bieden en dit gedurende minstens vijf opeenvolgende jaren, vooraleer je dit ereteken in ontvangst kunt nemen.”

HALLO FRANK, DIT IS PRINS FILIP

Uiteraard herinnert Frank zich nog goed dat bewuste eerste bezoek in 2011. Frank: “Plots stond Prins Filip hier bij mij in Surfers Paradise. Hij was op vakantie in Knokke-Heist en wilde dolgraag leren kitesurfen. Vermits men kitesurfen alleen maar kan doen bij minstens 4 Beaufort, was het zoeken naar een geschikt moment, wat niet simpel was met een drukke agenda als die van de Prins. Die eerste les was wel iets heel speciaal. Ik had gevraagd aan het protocol hoe ik Prins Filip het liefst toesprak. Ik dacht aan Majesteit of Sire en we hebben meteen voor dat laatste gekozen. Ik moest tijdens die eerste les dan ook voortdurend ‘naar links, Sire’, ‘poep intrekken, Sire’ of ‘hoger, Sire’ roepen. Door het lawaai van de jetskimotor en de golven moet je ook steeds heel hard roepen en echt strikte bevelen geven. Achteraf bedacht ik dat het toen wel de omgekeerde wereld was, want het was Frank Vanleenhove die toen regeerde en de bevelen uitdeelde.”

FAMILIE VOLGT

Prins Filip bleef de jaren nadien steeds terugkomen. Uiteraard wordt bij elk bezoek van iemand van het Paleis discretie geëist. Toch moet een koning opvallen wanneer hij in zwembroek op een strand van Knokke-Heist voorbij loopt. Frank: “Op dat vlak zitten we in Vlaanderen wel goed. Doorgaans laten de andere strandgangers onze voorname gasten hun gangetje gaan. In het buitenland hoor je wel eens van paparazzi-toestanden of dat iedereen meteen een selfie met een VIP wil maken, maar dat valt in onze contreien wel mee, hoor. Bovendien valt Koning Filip ook niet meteen op wanneer hij toekomt met een surfpak, een zonnebril en pet op. En wanneer de familie samen komt, dan zie je maar pas dat het toch ook mensen van vlees en bloed zijn. Hoe Koningin Mathilde zoals elke mama vanop ons terras de zee inkijkt en ziet hoe de kinderen zich in het water amuseren. Ver weg van het protocol. Op die momenten zie ik dat we het goed doen.”

OOK ANDERE DISCIPLINES

Ook de kinderen van de Koninklijke familie zijn fan van Surfers Paradise waar ze de eerste surflessen volgden en intussen hebben ze ook Lakeside Paradise als watersportlocatie ontdekt. Prins Emmanuel is een doorwinterde windsurfer en komt vaak alleen. Frank Vanleenhove: “We hebben ruim tien jaar geleden Lakeside Paradise geopend en als er niet voldoende wind is op zee, werd er snel geswitcht naar Lakeside waar er door heel de familie aan wakeboarden wordt gedaan. Dat Koning Filip alle nieuwe disciplines goed opvolgt, bewees zijn vraag nadien of hij ook kon foilen (n.v.d.r.: zweven over het water) bij ons. Hij heeft bij ons zijn eerste lessen gevolgd en stuurde ook een filmpje naar de pers toen hij op reis aan het kitesurfen en foilen was. Dat ik die passie aan zulke mensen kan overbrengen, is toch wel de kers op de kaart, denk ik. Ik ga er in ieder geval van uit dat wij de enigste hofleverancier ter wereld zijn die watersportopleiding geeft aan een Koninklijke familie.”

LE MOMENT DE GLOIRE

Eind november was er de feitelijke bekroning van alle nieuwe hofleveranciers in Laken. Frank: “Toen ze me belden met de uitnodiging vroeg iemand van het protocol hoe ik best naar het Koninklijk Paleis wilde komen. Met parkeerproblemen en files in het achterhoofd dacht ik aan de trein. Maar toen ze me zeiden dat ik probleemloos de grote tuin mocht oprijden, heb ik geen seconde geaarzeld. Welnu, het moment dat ik daar de Koninklijke wachters aan het hek passeerde en die statige oprijlaan opreed, dacht ik ‘Frank jong, je geeft sinds 1977 les aan mensen, knijp eens goed in die arm van jou. Dit is het!’”

LAKESIDEPARADISE.BE
SURFERSPARADISE.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).
Journalist: Mario De Wilde