Skip links

Stilzitten? In Geen 100 Jaar!

Op 29 januari 2022 blaast vtbKultuur vzw, de sociaal-culturele vereniging met 145 vrijwilligersgroepen verspreid over Vlaanderen en Brussel, 100 verjaardagkaarsen uit. Ook de lokale afdeling van vtbKultuur in Knokke-Heist bestaat eind 2022 100 jaar.

In de gezellige Estaminet van Sergio op de Lippenslaan vertelden Dominiek Segaert, voorzitter vtbKultuur KH en Volksontwikkeling (VO) KH, en Patricia De Groote, bestuurslid en voorzitter van vtbKultuur West-Vlaanderen, aan KNOKKE TALKS. wat er allemaal op til staat in het feestjaar.

EEN BLOEIENDE SAMENWERKING

“KH heeft een enorm cultureel aanbod mede onder impuls van het verenigingsleven. Al 69 jaar bundelen vtbKultuur Knokke-Heist en Davidsfonds Knokke hun krachten in het bruisende samenwerkingsverband Volksontwikkeling KH”, zegt Dominiek Segaert.

Sinds de jaren ’80 is de immer goedlachse en dynamische Dominiek actief in Volksontwikkeling en in 2008 werd hij voorzitter van vtbKultuur Knokke-Heist, in opvolging van wijlen Jacqueline Vermael die vanaf 1974 de vertegenwoordigster was. Eind 1922 stichtte wijlen dr. Reimond De Beir, vader van mevr. De Beir, de weduwe van wijlen ereburgemeester Eugène Mattelaer, de afdeling VTB-VAB in Knokke. “De samenwerking Volksontwikkeling ontstond enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog en officieel in 1952 onder impuls van wijlen erevoorzitter en ereburgemeester dr. Eugène Mattelaer. Het unieke karakter zit hem in het feit dat beide verenigingen, vtbKultuur KH en Davidsfonds Knokke, een gevarieerd programma aanbieden via een abonnementskaart tegen een heel democratisch tarief met tal van voordelen, waarvan een goede 500 gezinnen gebruikmaken. Maar ook alleenstaanden zijn welkom. Onze vereniging wil een warme ontmoetingsplek zijn voor een steeds verjongend cultuurminnend publiek.” Bijna alle activiteiten vielen tijdens de coronalockdown in het water. Maar met hernieuwd enthousiasme en volle moed zijn de tien vrijwilligers-bestuursleden van VO erin geslaagd om maar liefst 15 avonden in een abonnement te bundelen. “Actuele lezingen, boeiende en avontuurlijke reisreportages en ook drie podiumavonden, concerten en theatervoorstellingen i.s.m. het Cultuurcentrum Scharpoord, zonder onze fijne uitstappen te vergeten”, gaat Dominiek verder. vtbKultuur KH neemt deel aan het provinciaal afdelingsoverleg dat Patricia De Groote onlangs in het leven heeft geroepen. Patricia is al 7 jaar actief in vtbKultuur KH en werd in juni 2021 tot voorzitter van vtbKultuur West-Vlaanderen benoemd. “Tijdens het provinciaal overleg krijgen de 29 West-Vlaamse afdelingen informatie over wat zich op nationaal en provinciaal vlak afspeelt, leren ze van elkaar en kunnen ze ervaringen uitwisselen. We laten de afdelingen mee brainstormen, reflecteren en kiezen om zo inspraak en onderlinge samenwerking te bevorderen”, benadrukt Patricia.

VTBKULTUUR WORDT 100 JAAR

Het jaarthema in 2022 is ‘Feest’ en vtbKultuur mag dan ’t zwien deur de bjet’n joag’n. “Want 100 jaar zullen we vieren”, zegt Patricia De Groote. “Een heel jaar lang staan allerlei activiteiten en initiatieven op het programma in het teken van die honderdste verjaardag. Elke afdeling doet dat op haar manier, maar allemaal met hetzelfde doel: genieten van een hapje, een drankje, een voorstelling, een museum, een wandeling en iedereen laten meegenieten.”

WAT DOET VTBKULTUUR KH IN HET FEESTJAAR?

Dominiek Segaert: “In de komende maanden staan er enkele reisreportages op het programma bv. over Iran, de ziel van het oude Perzië (14 januari). Op 11 februari is politie-inspecteur Sofie Lenaerts, die we kennen van het verkeersprogramma ‘Kijk Uit’ op Eén, te gast. Zij is de eerste Belgische vrouw die de mythische Seven Summits heeft beklommen. Prakash Goossens vertelt ons op 31 maart hoe religieuze tegenstellingen ons kunnen verrijken. Gezinnen kunnen eveneens mooie podiumavonden meemaken tegen 10 EUR/persoon.

Ook die avonden vinden plaats in CC Scharpoord. We hebben trouwens een fantastische samenwerking met de mensen van het cultuurcentrum. Op 23 januari is er het jazzconcert van Tutu Puoane ‘It still doesn’t mean a thing if it ain’t got that swing’ en op 12 maart is het de beurt aan het Brussels ensemble Sonico met ‘The Edge of Tango’, een avond ter ere van Astor Piazzolla en Eduardo Rovira, twee baanbrekende voortrekkers van de tango nuevo. Onze halfjaarlijkse publicatie ‘De Hoofdzaak’ die ook op onze website te vinden is, geeft een overzicht van al onze activiteiten.” Patricia De Groote: ”Van 15 juni tot 22 juni 2022 zal de rondreizende vtbKultuur-karavaan in KH halt houden met een internationale cartoontentoonstelling in het thema ‘Cultuur verbindt mensen’. Hieraan gekoppeld brengt stand-upcomedian Piv Huvluv op 17 juni in Scharpoord zijn verrassende voorstelling over het verenigingsleven in Vlaanderen: Piv Verenigt. Iedereen die lid is of ooit geweest is van een vereniging zal duimen en vingers aflikken van zoveel hilarische herkenbaarheid.”

Dominiek Segaert: “Bovendien zullen we in Knokke-Heist n.a.v. ons honderdjarig bestaan het speciaal gebrouwen goud-honingkleurige feestbier met drie soorten granen en kruiden en maar liefst 9% alcohol schenken. We zullen ook een speciale postzegel én een feestkalender in de kijker plaatsen! We plannen een KnipoogDag naar Antwerpen op 27 maart en een dagje Wervik op 14 mei. Hopelijk mogen we ook tijdens de zomer ons laken met lekkers spreiden op de vtbKultuur-picknick tijdens een heerlijke fietstocht om en rond de Belgisch-Nederlandse grens. Tussen november en december 2022 plannen we eveneens een kleine tentoonstelling over 100 jaar vtbKultuur Knokke-Heist. We zitten dus niet stil!”

HISTORIEK VTBKULTUUR

De Vlaamse Toeristenbond vzw (VTB) had als onafhankelijke en niet-partijgebonden vereniging tot doel het toerisme bij de Vlamingen te bevorderen, reizen in het Vlaamse land te promoten en de algemene culturele belangen van het Vlaamse volk te behartigen. Daar was in de naoorlogse jaren een duidelijke nood aan. VTB nam dan ook een snelle start en telde begin 1924 al 10.000 leden en 58 lokale afdelingen verspreid over Vlaanderen. Organisatorisch sterk aanleunend bij VTB, werd in het najaar van 1924 de Vlaamse Automobielbond opgericht. Die naam werd later gewijzigd in Vlaamse Automobilistenbond (VAB). VTB-VAB was geboren.

Hieruit groeide in 1968 de professionele pechverhelping ‘Wacht op de Weg’. Al in 1930 startte VTB-VAB met een reisafdeling die vooral in de jaren zestig een sterke groei kende. De VTB-groepsreizen met Vlaamse begeleiding stonden synoniem voor kwaliteitsreizen.

Door een ingrijpende herstructurering van de vereniging in de jaren tachtig werden de commerciële activiteiten van VTB-VAB in een aparte vennootschap ondergebracht. VAB nv ging als mobiliteitsorganisatie vanaf dan een eigen weg. Op het einde van de twintigste eeuw werd de afdeling VTB-VAB-reizen verkocht aan de TUI-groep.

Vanaf de jaren negentig spitste VTB-VAB vzw zich exclusief toe op haar werking als sociaal-culturele vereniging. In 2008 kreeg de vereniging de naam vtbKultuur. Vandaag telt deze erkende sociaal-culturele vereniging 145 lokale groepen en afdelingen, verspreid over Vlaanderen en Brussel, met 1.000 gedreven vrijwilligers die de vereniging dragen en vormgeven.

In normale omstandigheden organiseren zij samen 2.500 culturele activiteiten die in totaal door 95.000 deelnemers worden geapprecieerd: lezingen, reportages, concerten, gegidste wandelingen, stadsverkenningen, museumbezoeken, meerdaagse uitstappen …”

HET FEESTJAAR IN, ONDER EEN NIEUWE NAAM

Op 29 januari 2022 verandert vtbKultuur bovendien van naam. Die naamswijziging zal door de nationale en lokale pers opgepikt worden. Dominiek: “Vanaf dan zal onze sociaal-culturele vrijwilligersvereniging ook in KH onder die nieuwe naam aan de toekomst bouwen en met nog meer enthousiasme mensen en cultuur verbinden.” “Over die nieuwe naam kunnen we nu nog niets zeggen. Die wordt tijdens het feestelijk nationaal verjaardagsevent in Antwerpen bekendgemaakt …”, vertelt Patricia.

WIL JIJ OOK PROEVEN VAN EEN RUIM CULTUURAANBOD?

“Iedereen die met een groep enthousiaste cultuurliefhebbers van cultuur wil genieten, kan altijd vrijblijvend met onze vereniging komen kennismaken”, zegt voorzitter Dominiek. “Als je de smaak te pakken hebt, kan je steeds aansluiten. Met de VO-abonnementskaart van 35 euro krijgen ook al je inwonende gezinsleden gratis toegang tot 12 schitterende reisreportages en voordrachten, en drie theateravonden i.s.m. het Cultuurcentrum tegen het voordeeltarief van 10 EUR/ persoon per voorstelling. Het lidmaatschap is geldig vanaf het moment van betaling tot en met 31 december 2022.”

Bij de start van een nieuw cultureel werkjaar in oktober kan je met de VO-abonnementskaart twee gratis KH Uitpassen aanvragen, waarmee je korting krijgt op alle door het Cultuurcentrum georganiseerde activiteiten, gaande van theater, films over concerten en lezingen tot zelfs cursussen en uitstappen. Bovendien heb je met de VO-abonnementskaart ook recht op twee gratis filmkaartjes voor een filmvoorstelling op maandag in het Cultuurcentrum. “En als je cultuurhonger dan nog niet gestild is, kan je met 20 euro extra te betalen ook de vtbKultuur-pas bekomen waarmee je aan alle activiteiten van alle vtbKultuur-groepen in Vlaanderen kunt deelnemen tegen ledenprijs en nog tal van voordelen genieten”, voegt Patricia eraan toe.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 02 (winter vibes 2022).
Journalist: Edith Vervliet