Skip links

John Noseda

De ambitie om alles zo nauwkeurig mogelijk te organiseren, zelf als DJ regelmatig de internationale hort op, mixtapes opnemen, het runnen van een eigen boekingskantoor Kurious, nightlife ondernemer met een overvolle agenda en met meer internationale connecties dan Ryanair. Ziedaar John Noseda, ook nog eens zaakvoerder van Kitsch Club in Knokke-Heist. Dat allemaal behappen is geen sinecure. Toch heeft de man even vrij genomen. Voor een min of meer rustige babbel, maar nooit honderd procent relaxed …

John Noseda is een reiziger door beats, ruimte en tijd. Het zijn niet onze woorden maar hoe hij zichzelf omschrijft op sociale media. Nee, een ‘uit’-knop blijkt er in het leven van de man niet te bestaan. Daarvoor bijt hij zich te gulzig vast in het leven. Product ook van twee Knokse ondernemers, Marc en Sophie Noseda, die afgelopen zomer, na 33 jaar, hun bioscoop Beverly Screens sloten. Zo verdween de laatste cinema aan de oostkust. Alles moest plaatsmaken voor een nieuw project van bouwpromotor Versluys.

HOE WAS HET OPGROEIEN BIJ OUDERS MET EEN EIGEN BIOSCOOP?

“Ik was als kleine jongen al enorm gefascineerd door film! Ik bekeek alle films en ik had gelukkig vaak het voorrecht om de films op voorhand te zien, meestal zo’n maand voor de officiële releasedatum. Dat vond ik als kind altijd heel leuk. Ook met mijn ouders meegaan naar filmfestivals, avant-premières en filmbeurzen deed ik als tiener enorm graag. Daar kan je als ukkepuk toch maar alleen van dromen? En ik hielp mee in de zaak van mijn ouders. Dat kon perfect want de schoolvakanties waren meestal de drukke periodes en bij slecht weer wist ik dus goed wat gedaan.”

SPANNEND TOCH VOOR EEN JOCHIE!

“Ik herinner me nog heel goed dat Matthew McConaughey bij ons was voor de wereldpremière van ‘U-571’. Dit moet in 2000 geweest zijn. De acteur kwam toe, was bijzonder vriendelijk en ging na afloop van de film in elke zaal van mijn ouders een woordje doen. Aangezien hij wat vertraging had in de grote zaal 1 was hij niet op tijd in zaal 2. De presentator en de cast waren nog in zaal 1, maar in de andere zaal zat wel iedereen al ongeduldig te wachten. En dus nam ik, als manneke van 15 jaar, de microfoon. Ik wist niet eens hoe ik zijn achternaam moest uitspreken en kondigde hem aan als ‘de hoofdacteur Matthew komt zo dadelijk naar de zaal’ waarbij de zaal enorm moest lachen. Dat was mijn debuut als presentator …”

ER OOIT AAN GEDACHT OM DE BIOSCOOP VERDER TE LATEN DRAAIEN?

“Ja en neen. Ik had wel altijd de ambitie om verder te doen in de film, maar dan eerder als regisseur door zelf films te maken. Op mijn 19de verhuisde ik voor drie jaar naar Parijs om aan de International Film School of Paris te studeren. In mijn vrije tijd organiseerde ik daar feestjes en ging ik muziek draaien, wat me haast naadloos bij mijn andere passie bracht, namelijk muziek! Het is die passie die uiteindelijk de bovenhand heeft genomen en vandaag de dag nog steeds mijn beroep vormt.”

“IK HEB TIJDENS CORONA GELEERD DAT WE NU MOETEN LEVEN, WANT MORGEN KAN DE WERELD ER AL WEER HELEMAAL ANDERS UITZIEN.”

WAT WAREN JE FAVORIETEN VAN HET WITTE DOEK?

“Mijn favoriete film was Forrest Gump. Ik zeg je, ik heb die film 23 keer bekeken. Ook van Tom Hanks als acteur was ik een enorme fan! Later ging ik meer op in de films van Tarantino, Pedro Almodóvar, David Lynch, Gaspar Noé, enz. Die hebben toch wel prachtige klassiekers gemaakt.”

WAAROM BEN JE VORIG JAAR NAAR ANTWERPEN VERHUISD?

“Ik heb, na Antwerpen, twaalf jaar in Gent gewoond. Maar ja, ik ben iemand die wat leven in de brouwerij nodig heeft. Ik ben grote fan van Knokke, en al zeker in de zomer, maar in de winterperiode is het voor mij iets te rustig aan zee. Geef mij maar een grote metropool waar veel meer animo is en waar er veel meer dingen te doen zijn. Ik krijg hierdoor veel meer creatieve prikkels.”

WAT IS HET GROTE VERSCHIL MET KNOKKE DAN?

“Zonder op Knokke-Heist neer te kijken, vind ik het meer seizoensgebonden, wat uiteraard typisch is voor een kustgemeente. Ik ben als DJ vaak in het buitenland en ik vind Antwerpen een meer centrale uitvalsbasis. In de zomermaanden lijkt het wel of heel de Belgische zakenwereld in Knokke-Heist vertoeft. Dat maakt het extra gemakkelijk voor meetings of vergaderingen.

Als ik een diner wil organiseren met Brusselse zakenmensen, kan ik dat beter in Knokke-Heist doen. Iedereen is hier toch in de buurt.”

KITSCH CLUB IS NET TERUG OPEN NA ANDERHALF JAAR SLUITING: WAT HEB JE IN DIE TIJD GEDAAN?

“Veel stilgezeten heb ik niet gedaan, hoor. Ik ben enorm veel bezig geweest met het maken van muziek, ik heb mijn vriendin geholpen met de uitbouw van haar online webshop Billion Avenue en ik heb me ontfermd over de verkoop van de cinema in Knokke, wat uiteindelijk een hele boterham was. Tussendoor hebben we een nieuw appartement gekocht en had ik de tijd om me op de verbouwing hiervan te focussen! Het was voor mij ‘The Big Reset’ afgelopen anderhalf jaar, maar ik durf eerlijk zegen dat het mij deugd heeft gedaan. Er kwam op die manier tijd vrij voor zaken waar ik anders nooit tijd voor had. Dat werkte dus ook louterend.”

WAS HET METEEN WEER BINGO AFGELOPEN ZOMER?

“We hebben onze manier van uitgaan een beetje herwerkt … Precorona kwamen mensen vaak pas tussen 1 en 2 uur binnen en bleven ze tot in de vroege uurtjes. Maar dat zorgde er dus voor dat het de eerste twee uur van de nacht meestal heel laat op gang kwam. Mensen gingen alsmaar later uit en de nachten werden op die manier alsmaar korter. Tijdens corona en bij het begin van de versoepelingen hebben mensen geleerd om vroeger uit te gaan, en dat vonden wij goed nieuws. Daarom hebben we besloten om Kitsch Club te sluiten om 4 uur i.p.v. om 6 uur. Dat heeft er voor gezorgd dat mensen tot op heden veel vroeger beginnen uitgaan. Dikwijls zitten we tegen middernacht al vol en dat vindt iedereen superleuk. Er staat ondertussen ook een nieuwe generatie klanten in onze club, die we nu reeds 12 jaar runnen in het casino van Knokke-Heist.”

HOE ZIET HET WINTERPROGRAMMA ERUIT?

“Gelukkig zijn we na anderhalf jaar weer mogen opstarten met onze festivals. Deze winter starten we de voorbereidingen voor volgende zomer. Als DJ heb ik heel wat uitgestelde shows die ik nog moet draaien in binnen- en buitenland. Ik probeer nu zoveel mogelijk te reizen zolang alles nog kan, want ik heb geleerd dat we NU moeten leven. Morgen kan de wereld er al weer helemaal anders uitzien. Wij zijn intussen in de laatste fase van de verbouwingen van ons huis, maar ook met een nieuw kantoor in Antwerpen. Deze winter zal het vooral verbouwen en verhuizen zijn. Maar ik kijk enorm uit naar mijn nieuwe leven!”

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 02 (winter vibes 2022).
Journalist: Mario De Wilde
Foto: Daniil Lavrovski