In 1960 werd de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago opgericht, met de pittoreske Zwinstreek als hun werkgebied. Hun allereerste project was de oprichting van een poldermuseum in het sfeervolle Lissewege. Dit bescheiden museum groeide uit tot een waardevolle culturele schat in Knokke-Heist.
In 1969 vond het museum een nieuwe thuis in het Oud Schoolgebouw in Heist. Het werd omgedoopt tot ‘Heemkundig Museum Sincfala voor polder en visserij’ en viel onder het beheer van een vzw, met Johan Ballegeer als de eerste conservator. Vrijwilligers zetten zich in de beginjaren in voor het behoud van een indrukwekkende collectie van landbouw- en vissersgereedschap, die anders verloren zou gaan door technologische vooruitgang. Het museum evolueerde tot een typisch heemkundig museum waar diverse ambachten en hun gereedschappen werden tentoongesteld.
Vanaf 1998 onderging het Heemkundig Museum Sincfala een volledige transformatie. Er werd een permanente tentoonstelling gebouwd die de geschiedenis van de unieke Zwinstreek belichtte, met nadruk op de transformatie van een vissersen plattelandsgemeenschap naar een bloeiende toeristische badplaats. In 2006 opende een nieuwe tentoonstellingsruimte van 300 vierkante meter, waar 2000 jaar Zwinstreek tot leven kwam.
2022 markeerde een keerpunt, met de volledige vernieuwing van het museum. Een nieuwe hal, een gemoderniseerd paviljoen en een atelier werden geïntroduceerd. Het museum kreeg ook zijn nieuwe naam ‘HEY’. De focus verschoof naar het verleden, heden en de toekomst van Knokke-Heist, gepresenteerd met de nieuwste belevingstechnologieën.
De oude school, gebouwd in 1899 in het hart van een visserswijk in Heist, was ooit de tijdelijke locatie van de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek. Het gebouw onderging afgelopen jaar een grondige restauratie en wordt in zijn oude glorie hersteld. Bezoekers zullen er de ziel van het schoolleven voelen en verhalen horen, verteld door lokale bewoners. Het zal inzicht geven in het verenigingsleven, de visserij, carnaval en het Grand Casino Knokke van de jaren ’50 tot ’80.
Vanaf de paasvakantie van 2024 kunnen bezoekers een boeiende tijdreis maken door Knokke-Heist, van het verleden naar de toekomst. HEY Knokke-Heist is een onmisbare aanvulling op het culturele aanbod van de gemeente en is bovendien gratis toegankelijk voor iedereen tot de definitieve heropening in 2024. Een betoverende ervaring geworteld in het verleden en met een blik op de toekomst van deze prachtige regio.
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: SR
Foto’s: WIT FOTOGRAFIE