Skip links

Flanders DC “20 To Watch”

Flanders DC, de organisatie die toekomstgericht ondernemerschap in de designen modesector begeleidt, publiceerde begin dit jaar haar overzicht met 20 ontwerpers die een jaar, of al enkele jaren geleden, hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld: 20 to watch. Van product design over meubel-, interieur-, textiel-, grafisch en modeontwerp (kleding en accessoires). Flanders DC gelooft dat deze 20 het in de nabije toekomst nog veel verder zullen schoppen.

DESIGN

Amber Dewaele – meubel- en product designer
Thibeau Scarcériaux – meubelontwerper
Wouter Persyn – meubelontwerper
Bertrand Lejoly – product designer
Joachim Froment – product designer designlabel Futurewave
Leda Devoldere – textielontwerper
Marijke De Cock – textielkunstenaar
Sofie Deckers – grafisch ontwerper
Victor Verhelst – grafisch ontwerper
Yanis Berrewaerts – grafisch ontwerper

MODE

Aysegül Öz – modeontwerper
Charlotte de Geyter – modelabel Bernadette
Marc Pengel – modelabel
Marc Martha Matteo La Rosa – modeontwerper
Meryll Rogge – modeontwerper
Marie en Ellen Martens – zussen achter modelabel Rosie Antwerp
Valentine Tinchant en Antony Hartmann – upcycling modebedrijf Studio Circulaire
Deborah Bloemen – juwelenlabel
Echo Shawna Josefine Mass en Dabin Lee – juwelenlabel Mass Lee
Zarina Khassenova – ontwerper handtassenlabel Zarina Rouge

Als vroegere directeur van het Flanders Fashion Institute @ModeNatie, dat in 2009 werd geïntegreerd in Flanders DC, volg ik nog steeds de mode- en designscene en belicht ik 6 talenten uit die “20 to watch”.

MEUBEL- EN PRODUCTONTWERPER AMBER DEWAELE

Amber is onlangs afgestudeerd aan de Thomas More Hogeschool waar ze het vakmanschap van meubeldesign onder de knie kreeg. Gecombineerd met haar eerdere studies industrieel productontwerp, heeft ze een perfect uitgebalanceerd portfolio tussen functionaliteit en creativiteit. Als kind was Amber al voortdurend bezig met het herinrichten van haar kamer. Niet verwonderlijk dat ze dan ook gekozen heeft voor die studierichtingen. De meubels die ze ontwerpt, zijn opvallend groot en kleurrijk. Hoewel Amber voor haar poëtische ontwerpen vaak van een verhaal vertrekt, wordt haar materiaalkeuze vooral bepaald door esthetische overwegingen. “Voor elk project ga ik met een ander materiaal aan de slag. Zo leer ik continu bij over materialen en technieken”, zegt Amber. Haar ontwerpen worden flatpack verstuurd. Alle onderdelen zijn vervangbaar en bovendien gemakkelijker in elkaar te steken dan die van het Zweedse vierlettermerk dat we allemaal kennen.

PRODUCT DESIGNER BERTRAND LEJOLY

Achttien jaar lang werkte Bertrand Lejoly voor andere ontwerpers. Sinds hij in 2021 zijn eigen studio in Antwerpen oprichtte, heeft Bertrand onder meer voor Zanotta en Serax ontwerpen gemaakt. Zijn werk voor Duravit werd in 2022 verschillende keren beloond met een award, o.a. met twee German Design Awards en een Red Dot Award. Lejoly omschrijft zichzelf zowel persoonlijk en professioneel als ‘een versmelting van de Germaanse en Romaanse cultuur’. Als kind groeide hij op in een Duits- en Franstalig gezin in Eupen. Beide talen en culturen zijn een essentieel onderdeel van wie hij is. Later studeerde hij in Luik en werkte eerst in Duitsland, daarna in Milaan bij de Italiaanse architect Matteo Thun. In 2013 verhuisde hij naar Antwerpen en ging bij Vincent Van Duysen als hoofd van product design aan de slag. “Het constant balanceren tussen het Noord-Europese pragmatisme en de Zuid-Europese passie en elegantie maakt mijn werk als ontwerper uniek. Vooral Italiaanse bedrijven zijn op zoek naar die noordelijke invloed”, zegt Bertrand Lejoly.

MARC PENGEL VAN MODELABEL MARC MARTHA

In juni 2022 afgestudeerd aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie, gooit Marc Pengel nu al hoge ogen met zijn eigen label. “Ik zet de Caribische cultuur op een voetstuk”, zegt Marc Pengel. “Ik ben geboren in Curaçao en probeer altijd mijn roots in mijn collecties te verwerken. Die herinneringen en beelden implementeer ik in een westers silhouet. De speelsheid tussen die twee werelden geeft een uniek beeld. Ik wil de hele wereld laten zien dat de Caribische cultuur helemaal niet primitief is en dat we zoveel meer zijn dan de toeristenoorden waar we bekend voor staan.”

VALENTINE TINCHANT EN ANTONY HARTMANN VAN UPCYCLING MODEBEDRIJF STUDIO CIRCULAIRE

Naast een eigen collectie maakt Studio Circulaire van onverkochte stock nieuwe creaties. Valentine Tinchant is de designer, Antony Hartmann de bedenker en zaakvoerder. Hun innovatief upcycling concept bieden ze ook aan andere modemerken aan, o.m. Essentiel. Met één missie: Belgisch vakmanschap een boost geven en zoveel mogelijk naaisters in Belgische ateliers aan het werk zetten. “Ik heb altijd heel veel schoonheid en inspiratie gezien in wat mensen afval zouden noemen. Wij geven een oplossing aan onverkochte voorraden en bewerken die volledig tot nieuwe stukken, met nog steeds dezelfde DNA-uitstraling van het merk”, zegt Valentine.

“Wij willen opnieuw de nadruk leggen op handwerk, ambacht en lokaal. In ons land zijn er nog enorm veel vakmensen, maar qua productie gebeurt er bijna niets meer. Onze droom is om voor Belgische merken opnieuw de productie in België te doen”, stelt Antony.

JOSEFINE MASS EN DABIN LEE VAN JUWELENLABEL MASS LEE

Met hun Antwerpse juwelenlabel Mass Lee slaan de Finse Josefine Mass en de Zuid-Koreaanse Dabin Lee een brug tussen kunst en mode. Beiden studeerden juweelontwerp aan de Academie in Antwerpen. Inspiratie voor hun ambachtelijke creaties halen ze vooral uit hun cultuur, de natuur en de kunstgeschiedenis. “We willen conceptuele kunst draagbaarder, alledaagser en toegankelijker maken voor een breder publiek”, zegt Josefine. Na twee jaar juwelen ontwerpen, maken de dames van Mass Lee nu ook kunstobjecten die een verhaal vertellen. “Daarmee mikken we op een hoger segment en willen we samenwerken met galerijen en kunstbeurzen”, vertelt Dabin. Mass Lee gaat er prat op dat ontwerp en productie in Antwerpen gebeuren. “Zilver halen we bij een metaalraffinaderij in Antwerpen. Met technologie zijn we minder bezig. Wij zetten liever maaktradities en vaardigheden die er vooral in Antwerpen nog zijn in de verf.”

GRAFISCH ONTWERPER YANIS BERREWAERTS

Al tijdens zijn studies grafisch ontwerp aan de Antwerpse academie begon Yanis Berrewaerts freelance te werken. Afgestudeerd in 2021 heeft hij zijn eigen studio en onderzoekt hij hoe technologie kan ingezet worden. “Als ontwerper beperk ik me niet tot 2D, maar ga ik doelbewust op zoek naar driedimensionaliteit en beweging. Ik vind het belangrijk dat ik dezelfde interesses en gevoeligheden deel als mijn opdrachtgever. Doordat we elkaar kunnen inspireren, wordt het eindresultaat meer dan louter de som van de delen. Ik wil relevant werk maken, trends creëren in plaats van ze te volgen”, zegt Yanis.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).
Journalist: Edith Vervliet