Skip links

Elektriciteit In De Zomerlucht

De populariteit van elektrische wagens blijft toenemen. Daar hebben de steeds indrukwekkendere prestaties en het groeiende rijbereik ongetwijfeld iets mee te maken. Met deze positieve ontwikkelingen wordt de overstap naar een elektrische auto steeds aantrekkelijker. Een blik op de nieuwe modellen die een versnelling hoger schakelen in de elektrische revolutie.

BMW I7 M70 XDRIVE

VANAF € 179.850

Met de nagelnieuwe BMW i7 M70 xDrive introduceert BMW M het krachtigste, zuiver elektrische model in het gamma van BMW Group. De elektrische luxeberline is meteen ook een nieuwe mijlpaal voor de M-divisie inzake zijn transformatie naar elektrische mobiliteit.

Na de lancering van de BMW i4 M50 – wereldwijd het meest verkochte model van BMW M GmbH in 2022 – en de BMW iX M60 is de BMW i7 M70 xDrive het derde prestatiemodel met een zuiver elektrisch aandrijfsysteem van het merk.

Dankzij de elektromotoren op de voor- en achteras, die samen een systeemvermogen van 485 kW/660 pk genereren, en zijn M-specifieke onderstel levert de BMW i7 M70 xDrive de perfecte combinatie van elektrische mobiliteit en prestaties, voor een unieke rijervaring in het luxesegment. Het topmodel van de nieuwe BMW 7 Reeks sprint in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u. Maar die rij je best niet te veel als je het rijbereik van 488 – 560 kilometer (WLTP) wil halen.

MASERATI GRECALE FOLGORE

PRIJS NOG NIET GEKEND.

Maserati presenteerde afgelopen april op de Shanghai Auto Show 2023 zijn eerste volledig elektrische SUV: de Grecale Folgore. Hiermee is het merk met de drietand het allereerste Italiaanse luxemerk dat honderd procent elektrische auto’s produceert. Folgore is trouwens de naam van het hele elektrische modellengamma van Maserati en staat voor inno vatie, luxe, functionele schoonheid en de visie die het verleden en de toekomst verenigt op de ongeëvenaarde wijze van Maserati. Elektrificatie speelt een sleutelrol in de toekomststrategie van het huis, dat tegen 2025 elektrische versies van al zijn modellen wil produceren en tegen 2030 enkel nog volledig elektrische auto’s op de markt brengt. De Grecale Folgore krijgt een stevige batterij van 105 kWh mee, al wil Maserati nog niets kwijt over het rijbereik. Wel weten we al dat de elektrische SUV een 820 Nm koppel levert en daarmee typische prestaties voor het merk garandeert: 410 kW (557 pk) en een begrensde topsnelheid van 220 km/u.

POLESTAR 3

VANAF € 89.900

Slechts 3,5 jaar geleden maakte Polestar zijn intrede als merk in ons land en toch kan het dankzij zijn disruptieve aanpak — digitaliteit voorop — reeds mooie cijfers neerzetten. Het Zweedse automerk behoort tot de top 5 van best verkochte premium elektrische wagens en als het om bedrijfswagens gaat, zelfs tot de top 3. Nu is het aan de nieuwe elektrische, sportieve SUV Polestar 3 om dat succesverhaal verder te bestendigen. De Polestar 3 wordt gelanceerd in een configuratie met twee elektromotoren, waarbij het meeste vermogen naar de achterwielen gaat. De standaardversie ontwikkelt 360 kW vermogen en 840 Nm koppel. Met het optionele Performance Pack bedraagt het totale vermogen 380 kW en het koppel 910 Nm. Het batterijpakket van 111 kWh geeft de Polestar 3 een rijbereik tot 610 km (WLTP). En reeds vanaf zijn lancering is de wagen met een zeer hoog niveau van standaarduitrusting beschikbaar.

JAGUAR I-PACE 24MY

VANAF € 93.900

Sinds zijn debuut heeft de Jaguar I-PACE wereldwijd al meer dan negentig onderscheidingen binnengerijfd, waaronder de nooit eerder geziene drieslag op de World Car of the Year Awards 2019. Daar won hij de prijzen voor World Car Design of the Year, World Green Car en World Car of the Year, die zijn status als toonaangevende, volledig elektrische prestatie-SUV nog versterken. Met zijn lage zwaartepunt, geavanceerde ophangingssystemen en compacte, efficiënte elektromotoren op elke as, biedt de I-PACE een ongeëvenaarde balans tussen de prestaties, verfijning en wendbaarheid van een vierwielaandrijving, in combinatie met een mooi rijbereik van 470 km (WLTP), uitzonderlijk comfort en dagelijks gebruiksgemak.

294 kW/400 pk, 696 Nm koppel en intelligente vierwielaandrijving voor een sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 4,8 seconden. De technologie en functies van de wagen zijn voortdurend verbeterd dankzij naadloze software-updates ‘over-the-air’ en er zullen er nog meer volgen. De Jaguar I-PACE 24MY pakt uit met subtiele verbeteringen zoals een opvallender design, rijkere specificaties, de introductie van R-Dynamic-modellen (R-Dynamic S, R-Dynamic SE en R-Dynamic HSE) en – voor het eerst – opvallende satijnlak in twee grijze metaalkleuren.

LOTUS ELETRE

VANAF € 97.690

De puur elektrische Lotus Eletre is nu al met stip de meest controversiële wagen die Lotus ooit heeft gebouwd en aldus de perfecte overstap nu het bedrijf zijn transformatie inzet van een Brits sportwagenbedrijf naar een wereldwijd performance-automerk met sportwagens én heel sportieve familiewagens. De Eletre combineert de ziel van de nieuwste Lotus sportwagen – de Emira – en de revolutionaire aerodynamische prestaties van de volledig elektrische Evija hypercar (een beperkte oplage van 130 exemplaren), en herinterpreteert ze als een opvallende en vooruitstrevende hyper-SUV. ‘Hyper’ in de benaming verwijst daarbij naar de ultieme prestaties van de SUV. De Eletre is namelijk de snelste SUV ter wereld met een dual motor. De Eletre komt in drie verschillende versies – Eletre, Eletre S en Eletre R – met de keuze uit twee EVaandrijflijnen. Eletre en Eletre S zijn uitgerust met het 450 kW/603 pk single-speed systeem, met een maximale actieradius van 600 km. De Eletre R wordt geleverd met het vlaggenschip 675 kW/905 pk dual-speed system (met twee versnellingen dus) en een maximaal bereik van 490 km. Het koppel bedraagt respectievelijk 710 en 985 Nm (voor de R), wat een snelheid van 0-100 km/u oplevert van 4,5 of 2,95 seconden. De Eletre treedt hiermee toe tot de exclusieve ‘Two-Second Club’ – in staat om 0-100 km/u af te haspelen in minder dan drie seconden.

MERCEDESMAYBACH EQS 680 SUV

PRIJS NOG NIET GEKEND.

Met de Mercedes-Maybach EQS 680 SUV presenteert het legendarische merk zijn eerste volledig elektrische productiemodel. De SUV combineert de technologie van de EQS SUV van Mercedes-EQ met de exclusiviteit van Maybach, geheel in lijn met het motto van Karl Maybach: “Wat goed is, moet ook mooi zijn”. Twee permanent bekrachtigde synchroonmotoren drijven de vier wielen aan met een totaal vermogen van 484 kW en een maximaal koppel van 950 Nm. Met het ‘Maybach’ rijprogramma geniet je een buitengewone rijervaring en maximaal geluidscomfort. Rijbereik tot 600 km (voorlopige WLTPwaarden). De Mercedes-Maybach EQS SUV is tevens het eerste model van Mercedes-Benz uitgerust met plantaardig gelooid leder. Als looimiddel worden onder andere schillen van koffiebonen gebruikt. Het voor het looien gebruikte water wordt in een gesloten circuit geleid en vloeit na recycling terug in natuurlijk water. Het duurzaam verwerkte leder wordt niet geconserveerd met zout. Dit bespaart circa 45 kg zout per voertuig met lederen stoelbekleding. Uit de ‘bijproducten’ van het looien ontstaan nieuwe upcyclingproducten, zoals composteerbare bloempotten, isolatieschuim of vlonderplanken. Het duurzaam verwerkte leder is dus grondstofbesparend.

AUDI Q8 E-TRON

VANAF € 76.500

Sinds de marktintroductie van de Audi e-tron in 2018 omvat het elektrische gamma van het merk met de ringen inmiddels acht modellen. Tegen 2026 zullen dat er meer dan twintig zijn en zal Audi alleen nog volledig elektrische modellen op de markt brengen. De nieuwe Audi Q8 e-tron timmert verder aan die weg. Opmerkelijke wijzigingen aan voornamelijk de voorzijde van het voertuig geven het nieuwe SUV-vlaggenschip een frissere look. Als topuitvoering van de elektrische SUV’s en crossovers pakt hij uit met een geoptimaliseerd aandrijvingsconcept, verbeterde aerodynamica, toegenomen oplaadvermogen en batterijcapaciteit en een vergroot rijbereik tot 582 km in de SUV-versie en tot 600 km in de Sportback-versie (WLTP). Voor beide koetswerkvormen is er keuze tussen drie aandrijvingsvarianten met elektrische vierwielaandrijving. Met hun twee motoren genereren de basismodellen van de Audi Q8 50 e-tron en de Audi Q8 50 Sportback e-tron 250 kW in boostmodus en een koppel van 664 Nm en hebben ze een maximaal rijbereik van 491 km (SUV) en 505 km (Sportback) volgens WLTP. De Audi Q8 55 e-tron en de Audi Q8 55 Sportback e-tron genereren met hun twee motoren 300 kW in boostmodus en een koppel van 664 Nm. Hun maximale rijbereik bedraagt 582 km voor de SUV en 600 km voor de Sportback (WLTP). De topmodellen Audi SQ8 e-tron en Audi SQ8 Sportback e-tron worden aangedreven door drie motoren, die een boostvermogen tot 370 kW en een koppel van 973 Nm leveren. Het rijbereik bedraagt maximaal 494 km voor de SUV-variant en 513 km voor de Sportback-variant.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).
Journalist: Anja Van Der Borght