“Het leven is een soep met vier troostende mergpijpen erin: de drank, de liefde, de tabak en de kunst”, aldus Vlaams schrijver Felix Timmermans (1886-1947). Veel troost zal tabak in de toekomst niet meer brengen want de Europese wetgeving, extra Belgische belastingen en de nieuwe Cubaanse prijzenpolitiek zorgen voor slecht nieuws voor de sigarenroker.
Een Chanel Classic Flap Bag is één van de meest iconische handtassen ooit gemaakt en kost zo’n € 5.000. Dat is net zoveel als de volle prijs van een Cubaans kistje Cohiba BHK 56, met slechts tien sigaren in een mooi gelakte box. Waarom deze vergelijking?
“De sigaar wordt in de Benelux een peperduur luxeproduct”, zeggen insiders. En dus zitten we meteen in de wereld van Louis Vuitton, Chanel, Dior en de andere Prada’s op deze planeet.
TABAKSPLAN VOOR ROOKVRIJE GENERATIE
Eerst het nieuws uit Brussel. “Dit is het meest radicale antitabaksplan dat een regering de afgelopen jaren heeft voorgelegd”, vertelde een trotse minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke recent voor de camera’s. Doel van dit plan is dat tegen 2040 nog maar 5 procent van de Belgische bevolking dagelijks tabak gebruikt. In dat jaar moet er ook een eerste rookvrije generatie zijn, wat erop neerkomt dat er geen nieuwe jongeren starten met roken.
Er komt een uitstalverbod – winkels moeten tabaksproducten in een afgescheiden ruimte of kast bewaren – en winkels van meer dan 400 m² (= supermarkten) mogen vanaf 2025 geen tabaksproducten meer verkopen. Je mag op minder plaatsen roken en tijdelijke verkooppunten voor tabaksproducten, zoals op festivals of evenementen, worden eveneens verboden. Online was de verkoop van tabak reeds niet meer toegestaan.
Ook in het buitenland wordt men strenger. Nieuw-Zeeland heeft als eerste land ter wereld dit uitdoofbeleid reeds goedgekeurd. Engeland wil volgen en in Canada mogen er geen sigaren met sigarenbandjes eromheen meer worden verkocht.
In Nederland verdwijnen tabaksproducten vanaf 1 juli 2024 eveneens uit de supermarkten. Al sinds 2021 moeten ze uit het zicht worden bewaard. Tabak wordt duurder, volgens minister Vandenbroucke zijn sigaretten sinds 2020 reeds 60 procent (!) duurder geworden.
CHINEZEN EN INDIËRS KOPEN ALLE HAVANNA’S
Sigaren delen in deze klappen en daarbovenop verhogen de Cubanen hun prijzen. Habanos S.A. introduceerde een nieuw internationaal prijshomogeniseringsbeleid, vergelijkbaar met het beleid dat wordt toegepast door mondiale luxemerken. Het slechte nieuws voor rokers van havanna’s is dat de benchmark gebeurde met Hongkong, één van de duurste plaatsen ter wereld om Cubaanse sigaren te kopen.
Spanje was destijds bijvoorbeeld één van de goedkoopste plaatsen om havanna’s te kopen.
En alle Europeanen deden daar hun voordeel mee. Bij de 27 Cubaanse merken (geclassificeerd als Global, Value, Volume en Other) zijn het nu vooral de Global Brands – zoals Cohiba, Montecristo, Romeo y Julieta en H. Upmann – die bijzonder duur en schaars worden. In sommige landen zelfs ‘onbetaalbaar’, met een scenario dat kan leiden tot de sluiting van enkele La Casa del Habano-speciaalzaken.
Cuba heeft het sigarengeld hard nodig omdat het land het erg zwaar heeft door het Amerikaanse handelsembargo. Dat beseft ook H.E. mevrouw Yaira Jiménez Roig, ambassadeur van Cuba in België, die naar aanleiding van Cuba’s Cultuurdag in oktober een bezoek bracht aan de Atmosphere Business Club in Antwerpen. Ze was vergezeld van de Cubaanse troubadour Eduardo Sosa en gitarist Rachid López die voor een publiek van sigarenliefhebbers enkele traditionele Cubaanse liederen speelden, met een boodschap van vrede, leven en hoop.
Volgens ambassadeur Yaira Jiménez Roig werd op 20 oktober 1868 ‘La Bayamesa’, het Cubaanse volkslied, voor het eerst gezongen en is die dag uitgeroepen tot Cuba’s Cultuurdag. Cubanen zijn creatieve mensen en houden van cultuur in alle facetten: beeldend, dans, muziek, literatuur …
“Wij zien cultuur als een onderscheidende waarde voor het volk en een verbindend element en bron van vrede”, aldus de ambassadeur.
De unieke combinatie van Cuba’s klimaat, bodem en topografie creëert een ideale omgeving voor het verbouwen van tabak van hoge kwaliteit. Vooral de vruchtbare Vuelta Abajo in de provincie Pinar del Rio produceert de beste tabaksbladeren ter wereld.
De Chinezen – en in de toekomst ook de Indiërs palmen echter langzaam Cuba in en verstoren de sigarenmarkt voor de Europeanen. China en India hebben vrijwel geen tabakswetgeving en zijn nu grote groeimarkten.
DE GENERAALS VAN NAPOLEON HIELDEN VAN SIGAREN
Ja, maar dan roken we voortaan geen Cubanen meer, denk je dan. Helaas, op InterTabac in Dortmund, de grootste sigarenvakbeurs ter wereld, werd het duidelijk dat op de wereldwijde sigarenmarkt prijsstijgingen onvermijdelijk zijn. Europese regelgeving zorgt dat vanaf 20 mei 2024 er voor sigaren een nieuw track en trace-systeem wordt ingevoerd. Alle sigarenkisten moeten voorzien zijn van een scancode en die codes kosten geld. Voor de kleine, onafhankelijke sigarenmerken zijn die investeringen in hardware, software en codes dodelijk.
De sigarenroker mag zich dus verwachten aan een verschraling van de markt. Het is alvast interessant om nu in de sigarenspeciaalzaak te gaan ‘bodemvissen’, op zoek naar goedkope sigaren met oude, lage taksbandjes.
En nu toch een beetje goed nieuws … Op InterTabac presenteerde Casdagli Cigars een nieuwe lijn sigaren, vernoemd naar generaals die vochten in de napoleontische oorlogen en die niet alleen bekendheid verwierven vanwege hun vechtlust, maar ook vanwege hun liefde voor tabak. Deze lijn ‘Brothers of the Sabre’ start nu met de lancering van de Brave-serie voor de Franse maarschalk Michel Ney, die door Napoleon werd omschreven als ‘le Brave des braves’, de dapperste der dapperen. Daarnaast is er de Forrader-serie met als boegbeeld de Pruisische veldmaarschalk Gebhard Leberecht von Blücher.
“Ik ben al lang gefascineerd door de poging van Napoleon om Europa te veroveren, vanaf mijn allereerste jaren op de middelbare school, op 8-jarige leeftijd. Toen ik ontdekte dat de Grande Armée van Napoleon grotendeels verantwoordelijk was voor de verspreiding van het roken van sigaren over het continent, besloot ik een sigarenlijn te creëren ter ere van de generaals – aan alle kanten van het slagveld die beroemd waren om hun liefde voor glorie en tabak”, vertelt Jeremy Casdagli, oprichter van Casdagli Cigars. “Al deze napoleontische generaals droegen hun sabels in de strijd, dus ik geloof dat dit een passende naam is voor deze krijgers die we proberen te eren. Sommigen van hen stierven zelfs met tabak in de hand. De anekdotes worden gepresenteerd in de sigarenkistjes.”
De komende vier jaar worden telkens twee nieuwe generaals gehuldigd met hun eigen sigaren. Deze nieuwe lijn wordt speciaal voor Casdagli Cigars gemengd door Hendrik Kelner Jr. in de Kelner Boutique Factory in de Dominicaanse Republiek.
PROCIGAR FESTIVAL WORDT BIJ ELKE EDITIE GROTER
Ook nieuw op de Benelux-markt – en eveneens gemaakt in de Dominicaanse Republiek – is de imposante sigaar Calibre 58, geboren in de fabriek van InterCigar in Santiago de los Caballeros.
De Nederlander Maurice Koks en zijn zakenpartner Alexis Aazam Zanganeh uit het Zwitserse Nyon bouwen met deze uitstekende sigarenlijn aan een wereldmerk. Calibre staat in de horlogewereld synoniem voor beweging en slaat op het binnenwerk van een horloge (de modelaanduiding) en het mechanisme dat het uurwerk laat lopen.
Maurice Koks wilde met de precisie van Zwitserse horlogemakers een sigaar van de hoogste kwaliteit creëren. Hij is daarin geslaagd want bij blind tastings haalden de Calibres een hoge 93/100. Inmiddels zijn er vier ring gauges: de Calibre 52, 54, 56 (analoog met de Behike’s van Cohiba) en recent de 58. Deze laatste is nu wereldwijd gelanceerd en bestaat uit een dekblad (wrapper) van Ecuador, omblad (binder) uit Nicaragua en een bosje (filler) met een melange van Nicaraguaanse en Dominicaanse tabaksoorten. Kruidig, floraal en licht gepeperd, deze sigaar is ideaal te pairen met een Clase Azul Reposado tequila. MaranCigars is de exclusieve invoerder van Calibre voor de Benelux.
Sigarenliefhebbers van over de hele wereld reizen in februari naar de Dominicaanse Republiek voor het jaarlijkse ProCigar Festival. Een aanrader, want ProCigar heeft zijn reputatie als het beste sigarenfestival ter wereld verdiend. Elk jaar stijgt het aantal inschrijvingen. De hele week zijn er party’s in het teken van de vriendschap tussen aficionados. Zo is er een cocktail & openingsfeest, Welcome Dinner, White Night en Galadiner.
Niet alleen heeft het land een rijk tabakserfgoed, maar via het Dominicaanse Festival heb je een ongeëvenaarde toegang naar experts uit de industrie. Van meesterblenders en sigarenrollers tot merkeigenaren en telers. De deelnemers krijgen de kans om rechtstreeks in contact te komen met beroemdheden uit de sigarenwereld zoals:
Carlos ‘Carlito’ Fuente (Arturo Fuente), Jochy Blanco (La Galera), Manuel Quesada (Quesada Cigars), Guillermo Léon (La Aurora), Hendrik ‘Henke’ Kelner (AVO – Kelner Boutique Factory), Ernesto PerezCarrillo Jr. (La Gloria Cubana – E.P. Carrillo), … ProCigar biedt voorts een kijkje in het hart van de sigarenindustrie via exclusieve rondleidingen op de plantages en in de fabrieken.
Tot slot keren we nog even terug naar de dure Chanel handtas waarmee dit artikel begon. Waarom mode niet combineren met sigaren? Haal in de lokale doe-het-zelfzaak een slotje, een dunne ketting en twee aanhechtingspunten. Bevestig dit aan het lege, mooi gelakte zwarte Cohiba Behike sigarenkistje en je hebt meteen je eigen, exclusieve fashion handtas!
CALIBRE-CIGARS.CH
CASDAGLICIGARS.COM
HABANOS.COM
MARANCIGARS.COM
PROCIGAR.ORG
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Jean-Charles Verwaest
Foto’s: JCV, Casdagli, Intercigar & Procigar