Skip links

Cosmopolitan Renaissance

In Knokke-Heist presenteert Vanmechelen Cosmopolitan Renaissance, een out of the box overzichtstentoonstelling die zich als een totaalervaring ontvouwt. De expo omvat, naast tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties en video’s in de boven- en benedenhal van Cultuurcentrum Scharpoord, ook performances, buiteninstallaties, lezingen en cross-overs met MAAK – Open Huis voor Kunsten en met Zwin Natuur Park.

In samenwerking met curator en kunsthistoricus Jo Coucke worden verschillende aspecten van het veelgelaagde werk van Vanmechelen belicht. De bezoeker van Vanmechelens multiversum belandt als het ware van de ene realiteit in de andere. Telkens gaat het over de relatie tussen mens en dier, over spiritualiteit, identiteit, culturen, hybriditeit, mensen- en dierenrechten. Fundamenteel draait zijn werk rond de liefde voor het leven. Het leven dat onder druk staat.

Uit nieuwe ideeën, versmeltingen en connecties, nieuwe grenzen aftastend, kan een kosmopolitische renaissance ontstaan, stelt Vanmechelen, met een niet mis te verstane knipoog naar de historische Renaissance.

Sinds het prilste begin van zijn kunstenaarschap worstelt Vanmechelen met de vraag naar de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten, met respect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezentjes? De afgelopen dertig jaar trok Vanmechelen de wereld rond. Van oorspronkelijke volkeren als de Masai tot de wolkenkrabbers van Mumbai: Vanmechelen zocht er de stukken van zijn wereldpuzzel bijeen. De tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance toont die stukken en inspireert tot antwoorden. Telkens weer combineert Vanmechelen verschillende basisingrediënten uit zijn artistieke universum tot nieuwe verhalen.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).