Dit najaar is de trilogie van West-Vlaming Hans Doheyn (57) een feit. Drie succesrijke thrillers liggen nu op de boekenplank (of het nachtkastje) van menige boekenwurm. Sinds twee jaar is de politierechercheur uit KnokkeHeist aan het schrijven gegaan en dat mag best ongewoon zijn, want tot pakweg twintig jaar geleden had Hans nog nooit een boek gelezen. Intussen beweegt hij zich als Hans J. Russelle door het boekenlandschap.
Het resultaat van die plotse pennenvlijt is nummer drie ‘Dat ene detail’, nog maar eens een meeslepend, zeg maar beklemmend verhaal, dat je in één ruk uitleest.
De ogen van Hans lichten op wanneer we hem feliciteren met zijn derde uitgave en dito succes. Hij is een kind van zijn tijd. Heette het twintig jaar geleden nog dat politierechercheurs stoere mannen met snorren waren, dan komt de slinger terug. Hans heeft meer iets van een beminnelijke huisvader. Zijn wieg stond aan de andere kant van West-Vlaanderen, in Diksmuide. Hij studeerde een paar jaar voor vertaler-tolk en taal is dus altijd al zijn passie geweest. Maar boeken lezen? Nee, hoor! Sinds zijn vrouw Annette manlief ‘bekeerde’ tot het boeken lezen, heeft Hans zijn literaire achterstand vlotjes ingehaald. Hij verslond ze sindsdien, ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ en de opvolgers van auteur Jonas Jonasson: het werden zijn lievelingsboeken. Meer zelfs, hij besloot zelf de spreekwoordelijke pen te pakken. Niet om boetes uit te schrijven maar om thrillers uit te brengen.
HERKENBARE SITUATIES
Zijn huidige habitat is de uitgestrekte grensregio van Knokke-Heist en Sluis en daar is het heerlijk toeven voor een auteur. Na de diensturen geniet hij er volop van de weidsheid, gaat er met zijn honden wandelen en pent hij beklijvende, vaak humoristische essays neer. In zijn debuutboek ‘Steek angst in je vijand’ voelde je al de toon vanaf de eerste zin aan, en wat volgde was één prachtig verhaal vol klanken en stemmengeruis. Nummer twee ‘De koffer vol kleuren’ volgde even later en kwam afgelopen najaar nog in aanmerking voor de Publieksprijs van de Zeeuwse Boekenprijs 2023. ‘Dat ene detail’ maakt de trilogie nu compleet. Hans streeft er telkens naar een evenwicht te vinden tussen een prettige roman en een spannend misdaadverhaal. De personages zijn geen superhelden, maar gewone mensen in herkenbare situaties. Daarbij zal zijn functie als politie-inspecteur bij de lokale politiezone Knokke-Damme zeker meegespeeld hebben. Nu werkt hij bij hetzelfde korps bij de dienst Intern Toezicht. Hans: “Natuurlijk haalde ik inspiratie in mijn beroepsleven en heb ik beklijvende dingen meegemaakt, maar niemand mag en zal zich herkennen in de situaties die ik schreef.“
OVER ‘DAT ENE DETAIL’
Een spectaculaire inbraak in Knokke-Heist eist meerdere levens. Eén van de slachtoffers is een informant van de politierechercheurs Jack Deleyn en Axel Simoens. Het onderzoek neemt tal van rare wendingen en de teamleider van de recherche maakt het hen niet bepaald makkelijk. Ondertussen vertoeven Jack en Rachel nog in hun wittebroodsweken, al belanden ze snel opnieuw in de hectiek van het dagdagelijkse leven met hun drie tienerkinderen. En dan is er nog Joey, een elfjarig kereltje met een handleiding die over uitzonderlijke talenten beschikt. Dat maakt hem misschien de held van dit verhaal, ook al is dat helaas niet zonder gevaar.
VRIJEN OP HET VLIEGVELD
Hans is een ‘aangespoelde’ zoals men dat in de volksmond zegt. Hans: “Mijn vrouw daarentegen is geboren en getogen in Knokke-Heist. Ze zette voor het eerst haar keel open in de oude kliniek O.L.V. Ter Linden en liep school bij de nonnetjes in Heist. Daarom is ze ook zo vroom (lacht). Toen ik 22 jaar geleden van Diksmuide naar Knokke-Heist verhuisde, leerde mijn vrouw mij hier alle mooie plekjes kennen. We gingen wandelen in het Zwin aan de Swimming Pool of we gingen vrijen op het voormalige vliegveld van Knokke-Le-Zoute. Het was voormalig schepen Ingrid Reubens die ons ruim 20 jaar geleden in de echt verbonden heeft in het mooie gemeentehuis van Knokke-Heist. Toen we buiten kwamen, gooide men met maïs en niet met rijst. Dat hoort ook zo, want alleen kiekens trouwen voor de tweede keer, toch? ” Hans is ondertussen bijna 20 jaar werkzaam als rechercheur bij de politiezone Damme/KnokkeHeist. Met een pak mooie souvenirs: “Ik herinner me tientallen anekdotes, onder andere van de piepjonge popster Bruno Mars die zijn intrede maakte in het Knokse nachtleven, omringd door kleerkasten van bodyguards. Dus ja, ik heb al heel veel gehoord en gezien van de couleur locale.”
EÉN ASPE, ÉÉN RUSSELLE
Tijdens zijn boekvoorstelling in CC Scharpoord werd duidelijk hoe succesrijk Hans wel was en ook tijdens de signeersessies in diverse boekhandels stonden de fans lang aan te schuiven. Nu die andere West-Vlaamse misdaadschrijver Pieter Aspe door zijn plotse dood een grote leegte naliet, wil Hans gerust zijn voetsporen in die van Pieter Van In plaatsen. Hans: “Pieter Aspe heeft miljoenen boeken verkocht, maar is ook met een allereerste uitgave begonnen. Wat hij kan, kan ik misschien ook. Ik heb al iemand gevonden die eventueel bereid is om het boek te vertalen naar het Frans, en we zouden ook graag onze pijlen richten op de Engelse markt. Maar voor alle duidelijkheid, er is maar één Pieter Aspe en ook maar één Hans J. Russelle”
DE DRIE BOEKEN VAN HANS ZIJN NU OOK IN EINDEJAARSPAKKET TE KOOP VOOR DE PRIJS VAN € 50. HIERVOOR KRIJG JE MEER DAN 840 PAGINA’S AAN SPANNING, HUMOR EN ROMANTIEK, GESIGNEERD DOOR DE AUTEUR. DEZE AANBIEDING GELDT ALLEEN RECHTSTREEKS BIJ DE AUTEUR ZELF EN IS MAAR IN BEPERKTE VOORRAAD TE VERKRIJGEN.
ALLE INFO OP RUSSELLEBOOKS.COM
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Mario De Wilde
Foto’s: Anne-Marie Maertens