Skip links

Zorg Dragen Voor Ons Grootste Orgaan

FACE EC, staat op het enseigne aan de hoekgevel van de Nieuwpoortstraat met de Zoutelaan. Al een paar keer was ik er voorbij gewandeld en ik wou er meer over weten. Hier vestigde dr. Patrick Staels begin 2020 zijn ‘Facial Aesthetics CEnter East Coast’. Een gesprek over ons grootste orgaan, de huid.

EEN GEPASSIONEERDE PERFECTIONIST DIE GEEN TIJD HEEFT OM STIL TE ZITTEN

Al op jonge leeftijd was Patrick Staels aangetrokken tot geneeskunde. Zijn vader was huisarts. Uit maatschappelijk engagement ging Patrick geneeskunde studeren en specialiseerde in neurochirurgie. Gedurende 32 jaar was hij als staflid verbonden aan de dienst Neurochirurgie van het AZ Sint Jan Brugge. Mettertijd groeide zijn interesse voor Medische Esthetiek. Hij volgde een opleiding als esthetisch arts o.m. in Londen, Monaco en Miami en woont jaarlijks meerdere congressen bij.

“Als je 65 wordt, kan je niet langer aan de slag in het ziekenhuis en word je verondersteld met pensioen te gaan. Ik ben niet het type om stil te zitten. Toen ik met pensioen moest, wou ik toch op een andere basis verder doen. Vanuit mijn interesse in medische esthethiek heb ik mijn nieuwe privépraktijk in Knokke-Heist ingericht met moderne behandelingsinfrastructuur, zoals 3D-analytische imaging”, zegt Dr. Staels.

ELK GEZICHT INDIVIDUEEL BEOORDELEN

Met FACE EC biedt Dr. Staels een reeks behandelingen om esthetische lichaamsproblemen te verbeteren, de huid te verjongen en de tekens van veroudering te vertragen. “Als ik nu naar congressen over medische esthetiek ga, merk ik dat op twee jaar tijd een grote evolutie is ontstaan naar regeneratie van de huid. In precoronatijd was er een beperkter aantal bedrijven dat producten en apparatuur aanbood om de huidkwaliteit te verbeteren en te verstevigen”, zegt Dr. Staels. Tijdens een recent congres in Monaco stelde Dr.

Staels eveneens vast dat de nadruk minder op fillers ligt dan een paar jaar geleden. Het inspuiten van een volumegevende of volumeherstellende gel – ook al doe je dat heel langzaam met een canule – is trouwens niet zonder gevaar. Als die gel in de arteriën terechtkomt, kan dit necrose in de huid veroorzaken en zelfs tot blindheid leiden. Huidfillers is een behandeling waar Dr. Staels minder naar grijpt. “Ik pas vooral microneedling, radiofrequentie, spierrelaxerende injecties en nietchirurgische huidlifts toe en gebruik hiervoor de beste beschikbare producten en apparatuur”, gaat hij verder.

Meer en meer patiënten willen weten hoe je huidveroudering voorkomt en behandelt.

“De huid van al onze lichaamsdelen veroudert op een natuurlijke manier. Maar niet in ons aangezicht en op onze handen. Daar wordt de huid niet bedekt door kleding en is continu blootgesteld aan licht – en dus ook UV stralen – , bijgevolg lijdt ze veel meer. Vaak hoor ik: neen, ik laat me niet behandelen want ik wil op een natuurlijke manier verouderen. Cosmetische artsen zorgen er juist voor dat de huid van het aangezicht op natuurlijke wijze kan verouderen met een passende behandeling. Daarom is het heel belangrijk goed na te gaan wat de patiënt wil. Want een behandeling vraagt motivatie, in sommige gevallen ook wat durf en er hangt ook een prijskaartje aan vast.”

HUIDVEROUDERING VERHELPEN

Met de jaren verandert de huidstructuur. Onze huid verliest collageen en wordt minder elastisch en minder sterk. Ook het botweefsel neemt af. Ons aangezicht verandert van vorm, alles verzakt wat.

“Een techniek tegen huidveroudering die ik hanteer, is microneedling in combinatie met radiofrequentie. Onder lokale verdoving worden 6×6 korte naaldjes 1 tot 3 mm in de huid van het aangezicht gebracht.

In totaal maken we 36.000 minuscule gaatjes waardoor tezelfdertijd zwakke elektrische stroom wordt gestuurd voor de bevordering van collageenvorming in de diepe lagen van de huid en de onderhuid.

Een behandeling duurt 45 minuten en drie behandelingen zijn aangewezen met telkens een maand tussen om het collageen de tijd te geven zich te vormen. Een à twee nabehandelingen per jaar volstaan.” Dr. Staels past ook mesotherapie toe.

“In de huid of onderhuids, in de middelste huidlaag, doe ik een inspuiting van aminozuren, vitamines, anti-oxydantia e.a. eventueel lichaamseigen groeifactoren voor de bevordering van collageenen elastine aanmaak. Sedert korte tijd zijn hiervoor nieuwe producten in opmars die de huid in het aangezicht, maar ook op andere plaatsen van het lichaam, sterk kunnen herstellen.”

Een andere behandeling die meer en meer toegepast wordt, is de ‘threads’ of dradentechniek, een nietchirurgische huidlift en versteviging van de huid en onderhuid. “Dunne draadjes van variabele lengte worden aangebracht in de onderhuid van het aangezicht, de hals en andere lichaamsgedeelten.

Die draadjes hebben fijne haakjes en vervullen een dubbele functie. Ze verjongen en verstevigen de huid en de onderhuid enerzijds en anderzijds geven zij door het aanhaken van de onderhuidse weefsels een lifteffect op de huid en onderhuid, zodat het uitzakken ervan – veroorzaakt door verslapping – (gedeeltelijk) wordt gecorrigeerd. De ‘threads’ bestaan uit een synthetisch polymeer polydioxanone (PDO) dat door het lichaam over een periode van zes maanden afgebroken wordt tot CO2 (koolzuur) en H2O (water).

In die tijd geven zij een boost in de aanmaak van collageen en elastine (neocollagenesis) in de huid en de onderhuidse weefsels, die strakker en steviger worden. Een maximaal resultaat zie je na zes maanden en kan anderhalf tot twee jaar aanhouden.”

TIPS VAN DR. STAELS OM HUIDVEROUDERING OP ALLE LEEFTIJDEN TE VOORKOMEN

• Vermijd zoveel mogelijk roken, alcohol en stress. Het zijn factoren die huidveroudering stimuleren.
• Eet gezond.
• 90% van de huidveroudering in aangezicht en hals wordt veroorzaakt door uv-straling. Vermijd dus directe blootstelling van de huid aan uvstraling, zelfs bij relatief beperkte lichtintensiteit (schaduw, of ’s morgens en in de vooravond).
• Draag een hoed of pet om directe inval van uv-straling op het aangezicht te beletten, een zonnebril en kleding die je lichaam beschermt.
• Ga tussen 11u en 14u nooit in direct zonlicht en gebruik altijd een zonnecrème met SPF 50+.
• Verzorg dagelijks tweemaal je huid met achtereenvolgens een cleanser, serum en een beschermende dagcrème/nachtcrème.
• En heel belangrijk: gebruik elke ochtend, zomer én winter, een crème die beschermt tegen uv-straling met factor 50+. In de zomer, zeker wanneer je je in direct zonlicht bevindt, breng je die SPF 50+ meerdere keren per dag aan.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 02 (winter vibes 2022).
Journalist: Edith Vervliet
Foto: Scorpio Sisters