Skip links

Geen Titel Van Een Boek Maar Literaire Realiteit

De Knokse politie-inspecteur Hans D. (55) stapte sinds begin november zelf een dubbelleven in en baant zich nu een weg als de pseudo Hans J. Russelle, ook nog eens verwijzend naar zijn eigen jack russell. Dat allemaal op zich leest reeds als een spannend jongensboek. En ja, het gaat intussen bijzonder snel met de nieuwe carrièrewending van Hans. Zijn debuutroman ‘Steek angst in je vijand’ werd overal heel enthousiast onthaald en onze West-Vlaming is nu al volop bezig aan de opvolger ‘De koffer vol kleuren’. En zeggen dat twintig jaar geleden Hans nog nooit een boek gelezen had …

VERTEL EENS, HOE BEN JE IN KNOKKE-HEIST TERECHTGEKOMEN?

“Ik groeide op in Diksmuide in een arbeidersgezin en droomde als tiener eigenlijk van een carrière bij het leger”, blikt hij terug. Als enige zoon des huizes, met prima schoolresultaten op zak, drongen zijn ouders evenwel aan op hogere studies. “Ik volgde twee jaar de opleiding vertalertolk, maar zocht uiteindelijk toch mijn eigen weg naar het leger. Ik ben in 2002 mijn grote liefde gevolgd. Van het landelijke Diksmuide naar de, vooral in de zomer bruisende, kustgemeente Knokke-Heist waar Annette al heel haar leven woont en werkt. Ik ben dus al bijna 20 jaar ‘een aangespoelde’. Ik leerde dat er hier aan de Nederlandse grens wel een andere (lees: lossere) mentaliteit heerst, een bonte mengeling tussen vaste inwoners, tweedeverblijvers en toeristen. Oké, het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar zeker een fijne regio om te wonen en werken.”

DAT WERKEN IS DAN NOG BIJ DE LOKALE POLITIEZONE!

“Klopt, ik ben bijna 17 jaar geleden bij de politie Damme/Knokke-Heist terechtgekomen. En ja, de regio van Damme tot Knokke-Heist lijkt me echt wel veilig om te wonen, al ben ikzelf wel de rust van de grensstreek gaan opzoeken. Ik heb intussen 20 jaar als rechercheur gewerkt, tot ik enkele jaren geleden de dienst intern toezicht ging bemannen. In al die jaren vol politionele onderzoeken heb ik zo wel mijn portie criminaliteit gezien, met veel beklijvende acties. Als het mag, wil ik hier speciaal een schouderklopje geven aan de eerstelijnsdiensten van onze politiezone. De mensen die dagdagelijks de interventies 24/7 uitvoeren.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 02 (winter vibes 2022).
Journalist: Mario De Wilde