Skip links

Deelnemers Worden In Crypto Betaald

KNOKKE MAAKT ZICH OP OM EIND AUGUSTUS EERSTE PADEL EXHIBITION IN BELGIË TE ORGANISEREN

In ons winternummer maakten we er nog uitgebreid melding van: padel is in volle groei in België en Knokke-Heist pikt daar graag haar graantje van mee. Want eind augustus staat de Vander Haeghen Knokke Padel Exhibition van de World Padel Tour op de affiche. Tijd om af te spreken met Christophe Verhaeghe op Royal Knokke Zoute Tennisclub, het heiligdom waar straks de nummer 1 ter wereld Paquito Navarro, megaster Miguel Lamperti, wereldkampioen 2019 Marta Ortega en Marta Marrero afspreken.

Voor de dummies: padel is een sport in pijlsnelle opmars. Beschouw het als een mix tussen tennis en squash die de voordelen van beide sporten combineert. Twee dubbelteams spelen op een kleinere baan (10 x 20 m), omlijst door glas en hekken. Scores worden berekend zoals bij tennis. Het grote verschil met tennis is dat er nog gespeeld kan worden nadat de ballen op het glas of de hekken zijn gestuiterd, zoals bij squash. Christophe Verhaeghe: “Om je maar een idee te geven: vorig jaar heeft padel in Spanje het tennis onttroond en is het de op één na populairste sport in het land geworden met meer dan 6 miljoen spelers. En dat in een land dat Rafael Nadal, Enrique López Pérez en Conchita Martínez tot zijn nationale helden mag rekenen. Deze tendens wordt in heel Europa en Zuid-Amerika waargenomen. Ook bij ons in België kent de sport een exponentiële groei, van nauwelijks twee padelterreinen in 2015 naar ongeveer 1.000 eind vorig jaar. Het aantal officiële leden is in die periode geëvolueerd naar ongeveer 30.000. Met de occasionele spelers erbij, zit België al gauw aan meer dan 50.000 sportieve liefhebbers. Deze populariteit is te verklaren door het feit dat de sport gemakkelijker en minder veeleisend of beperkend is dan tennis.”

NIEUWE UITDAGINGEN 

Deze teamsport is spectaculair, familiaal, dynamisch, leuk, populair en toegankelijk voor alle leeftijden. “Onze club telt momenteel zo’n 500 leden, weliswaar gemixt. We zijn een heel grote club en blijven daarom altijd op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Het moet natuurlijk wel gaan om evenementen die bij het profiel van de club passen. Padel was dus één van de eerste sporten waar we meteen aan dachten, ook al omdat het perfect past in het kader van de nieuwe banen die we onlangs hebben aangelegd. We waren op zoek om enkele nationale tornooien te organiseren, toen plots de opportuniteit kwam om een groot internationaal exhibitietornooi te ontvangen. Ik ken Vincent Laureyssens, de voorzitter van World Padel Tour België, vrij goed en hij wilde hier in Knokke-Heist wel iets neerzetten met een prachtige centercourt. We zijn met het idee naar de wereldfederatie gestapt en na lang onderhandelen, kregen we begin april het licht op groen.”

ENORM KLANKBORD

Bedoeling is om dit jaar in Knokke een World Padel Tour met € 12.000 aan prijzengeld van Bit 4 You te laten doorgaan (de eerste in België), om dan een jaar later een officieel tornooi te organiseren. “We hopen natuurlijk dat de mensen aan de wereldtop tevreden zijn van ons evenement eind augustus.

In dat geval halen we hier in Knokke-Heist een echte grand slam-variant van het padel binnen. Dan zou Knokke een enorm klankbord krijgen met een massa volk en internationale mediabelangstelling. We hopen – door corona moeten we nog steeds met twee woorden spreken – om eind augustus zo’n 15.000 toeschouwers op drie dagen te mogen begroeten. We kunnen, indien de omstandigheden goed blijven, die capaciteit met enkele extra tribunes opdrijven. Dat deden we in het verleden ook al tijdens ons tennistoernooi Optima Open. We mogen gelukkig ook rekenen op de medewerking van het gemeentebestuur van Knokke-Heist dat ons evenement ongelooflijk steunt.”

AL DE GROTEN

Op de Vander Haeghen Knokke Padel Exhibition van de World Padel Tour zal de absolute wereldtop strijden voor in totaal € 12.000 prijzengeld. We schrijven wel euro’s maar de hele pot zal in crypto betaald worden, met dank aan de sponsor bit4you. “Dat maakt het natuurlijk allemaal nog een beetje meer bijzonder en ook exclusiever. Het zijn natuurlijk ook geen kleine jongens en meisjes die naar hier komen. We bevestigen nu al de komst van Miguel Lamperti + Arturo Coello, Paquito Navarro (nummer 1 van de wereld begin 2020) + Martin Di Nenno, Franco Stupa + Alejandro Ruiz, Marta Ortega + Marta Marrero (wereldkampioenen 2019) en vele anderen. Het is ook de bedoeling dat we enkele Belgische toppers laten spelen, net zoals verschillende celebrities en kampioenen. Ik denk daarbij aan Sabine Appelmans en Elke Clijsters, Steve Darcis en Clement Geens, Xavier Malisse en Olivier Rochus, de Belgische padelkampioenen en vicekampioenen, … Maar ook Tom Boon, Nicolas De Kerpel, Filip Dewulf, Tom De Sutter, Johan Van Herck, Guga Baúl en bekende gezichten uit de tv-wereld, de media, het voetbal enz. De hoofdaffiches zullen plaatsvinden op het centercourt. Tussen de matchen door zullen de bezoekers zich kunnen verzamelen in de bekende restaurantbar Knokke Out, een absolute must-see voor iedereen die de kuststreek bezoekt.”

TICKETS: WWW. KNOKKEWORLDPADEL.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Mario De Wilde