Eind augustus vierde Knokke-Heist haar 13e verjaardag als Fair Trade Gemeente. In de OxfamWereldwinkel werden alle klanten verwend met koffie en heerlijke chocolade.
“De Oxfam-Wereldwinkel kan je vinden in de Kerkstraat, waar het volledige gamma van Fair Trade-producten wordt verkocht. Daarnaast is er ook een tweedehandswinkel aan het Gemeenteplein. Ook daar vind je enkele Oxfam Fair Trade-producten”, vertelt verantwoordelijke Ria Blondeel.
WAT IS FAIR TRADE EIGENLIJK?
“Als je dat letterlijk vertaalt, kom je uit bij eerlijke handel. Het betekent dat de mensen die deze producten maken of kweken een eerlijke prijs krijgen voor hun werk, zodat ze kunnen overleven. Op die manier kunnen ze hun kinderen naar school laten gaan, hebben ze een eigen woonst en genieten ze van gezondheidszorg indien nodig. Ze worden gestimuleerd om te kiezen voor biologische landbouw en te investeren in zichzelf.”
HET GAAT OM PRODUCTEN UIT LANDEN IN HET GLOBALE ZUIDEN. VROEGER NOEMDE MEN DIE ONTWIKKELINGSLANDEN?
“Klopt. Het gaat om landen uit Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en veel gebieden in Azië, denk maar aan India, Bangladesh, Sri Lanka, Cambodja, Laos en Vietnam; het niet-rijke deel van Azië dus. Het gamma producten bestaat uit zaken die hier in België niet gekweekt worden, zoals koffie, cacao, thee en rijst.”
GAAT HET UITSLUITEND OM VOEDSEL?
“Neen. Er bestaat ook Fair Trade-katoen en andere zaken zoals sokken, bedlinnen en handdoeken.
Er zijn zelfs een aantal typische merken. In het aanbod zitten ook handtassen vervaardigd uit leder dat ecologisch gelooid werd. Daarnaast is er ook keramiek en glas, gerecycleerd of vervaardigd uit gerecycleerde producten. Alles draait om de steun die we boeren in de Fair Trade-landen kunnen bieden. Door hun producten te verkopen, is er voor een hen een toekomst en kunnen ze blijven produceren. Zo garandeer je hun inkomen en werkzekerheid.”
IN 2010 WERD KNOKKE-HEIST EEN FAIRTRADEGEMEENTE.
“Dat is gegroeid vanuit de Wereldwinkel die ontstond in 1979, nu 44 jaar geleden.
De eerste winkel werd opgericht bij iemand thuis. Er werd bijna uitsluitend koffie aangeboden. Een vriendengroepje kocht via Oxfam dingen aan en probeerde die te verkopen. Door de jaren heen zijn we dan gegroeid. 19 jaar geleden ontstond het idee om in België FairTradeGemeenten op te starten.
In Knokke-Heist was dat ook het geval. Toenmalig schepen Maxim Willems, die verantwoordelijk was voor ontwikkelingssamenwerking, heeft dat toen mee ondersteund. Op de gemeentelijke diensten werd sindsdien Fair Trade-koffie geschonken.”
JE BENT ZELF AL 22 JAAR GEËNGAGEERD. HOE IS DAT VOOR JOU OOIT GESTART?
“Ik was als jongere lid van de VKSJ en de VKAJ. In de lagere school kwamen de missiezusters spreken in de Heilig-Hartschool tijdens lessen en werkte ik mee aan de 11.11.11-acties georganiseerd door de jeugdraad. In 2001 ben ik dan vrijwilliger geworden bij de Oxfam-Wereldwinkel. Zo hielp ik ook mee op de herdenkingsplechtigheid voor oorlogsslachtoffers waaraan onze vereniging participeerde. In 2020 bestond onze werking 10 jaar maar ons verjaardagsfeest werd uitgesteld door corona. We hadden iets gepland in de tuinen van het Cultureel Centrum, maar de regels verboden het feestje. Misschien kunnen we onze vijftiende verjaardag dan wat extra vieren? ”
WAT IS DE DIEPERLIGGENDE REDEN VAN JE ENGAGEMENT?
“De wereld eerlijker maken voor iedereen. Er is genoeg plaats voor alle mensen, maar ik vind het niet rechtvaardig dat mensen anno 2023 honger lijden, of op straat moeten leven. Ik ben tegen elke vorm van oorlog. Ik heb dat met de paplepel meegekregen. Het huis van mijn grootouders is in de oorlog kapotgeschoten. Ze zijn moeten vluchten en hadden niets meer. Dat heeft een grote impact gehad op ons gezin en zeker op mij. Ik wil dat iedereen gelukkig is en het goed heeft. De voorbije jaren is daar ook de zorg voor onze planeet bijgekomen.”
ER ZIJN OOK FAIR TRADE-AMBASSADEURS. WAT BETEKENT DAT?
“Bedoeling is dat zij de Wereldwinkel mee promoten. Ik denk hierbij aan Jeugdclub ’t Verzet, het For Freedom Museum en de Knotwilgenhoeve uit Ramskapelle of Immo Van de walle. Ze nemen allemaal onze producten op. Zo serveren ze Fair Trade-producten op feestelijkheden of geven een Fair Trade-cadeautje bij bijzondere gelegenheden.”
JULLIE ZIJN OOK VERHUISD AFGELOPEN ZOMER. IS ALLES GOED VERLOPEN?
“Zeker, alleen is de werking daardoor nu opgesplitst. In Knokke is er een tweedehandswinkel voor kledij aan het Gemeenteplein, in Heist zijn er de traditionele Wereldwinkel-producten. Op 13 mei, de internationale dag van de Fair Trade, zijn we er opengegaan. Het is een goeie zaak dat we nu zowel in Knokke als in Heist actief zijn.”
WAT IS JE FAVORIETE PRODUCT UIT DE WERELDWINKEL?
“Het zijn er zoveel … Koffie, thee en chocolade zijn de basis en soms laat ik me verleiden tot een wijntje. Rijst lust ik ook, naast de sausjes, want ik hou erg van de Oosterse keuken. Met alle mogelijke kruiden, pikant of niet, kan je me een plezier doen. Om nog maar te zwijgen van de Japanse sauzen en de Libera Terra-producten (Het Bevrijde Land) uit Sicilië zoals tarwe, olijven en andere mediterrane producten.”
BEZOEK ZEKER EENS DE INSTAGRAM- & FACEBOOKPAGINA VAN OXFAM-WERELDWINKEL KNOKKE-HEIST
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Steven Verhamme