Skip links

Ann De Bisschop

Uit recente cijfers van de KU Leuven blijkt dat bijna 30% van de Belgische werknemers een risico op burn-out loopt. Absenteïsmecijfers zijn ten opzichte van 2 jaar geleden met 10% gestegen. Verontrustende cijfers die we niet zomaar naast ons kunnen neerleggen. Gelukkig gaat er vandaag meer aandacht naar het mentaal welzijn van de medewerkers dan ooit tevoren. Want dit is broodnodig.

Waar investeren in welzijn vaak een vorm van ‘window dressing’ was, nemen bedrijven dit vandaag veel meer au sérieux. Een éénmalige keynote of workshop, een paar losse initiatieven zijn niet langer voldoende. Daarom heb ik The Circle Of Wellbeing opgericht. Met ons team van experten helpen we organisaties om te groeien door te investeren in het welzijn van hun medewerkers.

We starten met te kijken naar de ‘as is’-situatie. Dan kijken we naar de ‘to be’ en de weg die we gaan afleggen om daar te geraken. De eerste moeilijke stap voor velen is dan: keuzes maken. En liefst de juiste. Daar helpen wij bij. Aan de hand van 7 belangrijke stappen:

1. DOORLEEFDE BEDRIJFSCULTUUR EN -WAARDEN

Iedereen wil werken in een bedrijf dat zijn/haar persoonlijke waarden deelt. Voor de nieuwe generatie is dit een heel belangrijk aspect bij de keuze voor een werkgever. Zorg er daarom voor dat jouw bedrijfswaarden niet enkel in een kadertje aan de muur hangen, maar dat je ze elke dag beleeft en doorgeeft.

2. MENTAAL WELZIJN

Ik spreek niet langer van Work/Life Balance maar van Work/Life Integration. Als je thuiswerkt, is de lijn tussen werk en privé heel vaag geworden. Daarom is even deconnecteren zo belangrijk: ga na je werk een kwartiertje de deur uit voor een wandeling, fietstocht of boodschap. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je maar niet naadloos overgaat van werk naar privé.

3. GROEIKANSEN EN PERSPECTIEVEN

Bij sommige bedrijven hoor ik wel eens de bedenking: “wat als wij investeren in opleidingen en die medewerker daarna vertrekt?” Dan stel ik de vraag: “wat als je niet investeert in opleidingen en die medewerker blijft?” Dan heb je volgens mij een veel groter probleem.

4. STERK LEIDERSCHAP

Maak niet de fout om iemand die hard en goed werk levert automatisch te promoveren tot leidinggevende. Je moet je de vraag stellen of die persoon ook de juiste leiderschapsvaardigheden heeft. En vandaag is empathie een ontzettend belangrijke skill.

5. ABC VAN WERKGELUK

De A staat voor autonomie. Geef medewerkers autonomie, maak duidelijke resultaatafspraken en durf loslaten. De B staat voor betrokkenheid en die staat sinds corona sterk onder druk. Velen zijn door het hybride werken elkaar een beetje kwijtgeraakt. Daarom zijn een paar kantoordagen per week essentieel om de connectie met het bedrijf en de collega’s te versterken en is een gezellige coffee corner vandaag een grote troef. De C staat voor competenties. Het is cruciaal om de competenties van je medewerkers goed te kennen en ze dan ook gericht in te zetten. We spreken meer en meer over jobcrafting, waarbij de jobinhoud wordt aangepast aan de competenties van de medewerker. Daarvoor moet je uiteraard hun talenten, vaardigheden en behoeften kennen.

6. FYSIEKE GEZONDHEID

Hiermee bedoel ik niet dat iedereen een marathon moet kunnen lopen, maar doe bv. je lange telefoongesprekken al wandelend of kies vaker voor staand vergaderen.

7. POSITIEVE VERBINDING

Tijdens de pandemie werden er veel virtuele teammeetings georganiseerd, waardoor er silo’s zijn ontstaan. Marketing, sales, HR, … Doe er alles aan om het groepsgevoel opnieuw te versterken.

MEER TIPS VOOR MEER WELZIJN EN WERKGELUK OP THECIRCLEOFWELLBEING.BE OF VOLG ANN OP INSTAGRAM.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).
Journalist: Ann De Bisschop
Foto’s: Leen Verbeiren
Kleding: Xandres