Skip links

Lekker Tafelen Kon Je Nog Nooit Zo Uitgebreid Als In De Eigen Regio

In het Brugse Ommeland, Knokke-Heist en bij uitbreiding eigenlijk in heel West-Vlaanderen bevindt zich een Hoorn des overvloeds als het op heerlijk tafelen aankomt. Dat werd bij de jongste uitgave van de jaarlijkse Gault&Millau-gids nog maar eens duidelijk. Maar liefst 208 West-Vlaamse zaken staan in de nieuwe gids. Onze regio predikt op hoge toon heerlijk en creatief tafelen. Met een waaier aan smaken en invloeden en met een passie alsof de bekroonden het zelf hebben uitgevonden.

Begin november was het weer de jaarlijkse hoogmis van de gastronomie. Voor een publiek van ruim 2.000 restauranthouders, journalisten en partners presenteerde Gault&Millau de tweeëntwintigste editie van de Belux Gids. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten in 2024 de beste restaurants van het land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1.400 adressen, inclusief 135 nieuwkomers en 163 stijgers. Wij plukten er alvast de voornaamste en meest opvallende adresjes en quoteringen uit. Welkom in de wereld van spectaculaire, enthousiaste, ongekunstelde en doordachte gerechten en menu’s. Wij gingen je graag voor …

VAN LENNIK NAAR KRUISEM

Laten we in Lennik starten. Daar ging de titel van Chef van het Jaar 2025 naar Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten. “Glenn levert consistent gerechten af die een grote maturiteit en smaakbalans verraden”, aldus CEO Marc Declerck van de jury.

Tot Jonge Chef van het Jaar werd Alex Verhoeven uit het Turnhoutse bekroond. De Lifetime Achievement Award werd dit jaar toevertrouwd aan Jean-Pierre Bruneau van het gelijknamig Brussels restaurant. Jean-Pierre perfectioneert al decennia lang de culinaire kunst.

Hij streeft er volgens het juryrapport nog altijd naar om een innovatieve en fantasierijke keuken aan te bieden. De vroegere kooktempel van Peter Goossens, Hof Van Cleve, kwam onder leiding van chef Floris Van Der Veken binnen met een score van maar liefst 18/20 en 4 koksmutsen. Kruisem staat weer op de kaart van topgastronomie, waar het eigenlijk nooit is weggeweest.

VAN OOSTENDE NAAR ROESELARE

Dichterbij nu naar onze West-Vlaamse provincie. Meteen een grote en duidelijke vaststelling: geen enkele andere Belgische provincie doet het zo goed als WestVlaanderen. Boury uit Roeselare wist een 19/20 score te bemachtigen en kroonde zich tot beste restaurant van België. Eén van de hoogste nieuwkomers was Haut in Oostende. Chef Dimitri Proost boetseert op 100 meter hoogte een vernieuwende kijk op gastronomie en behaalde een score van 15,5/20 en 3 koksmutsen, en met 16/20 presenteert Willem Hiele zich hoopvol op zijn nieuwe locatie in Oudenburg. Merlijn uit Zonnebeke (Beselare) mag zich de specialist met de beste wijnkaart noemen, terwijl de ‘Vlaamse Ontdekking van het Jaar 2025’ naar Restaurant Jean-Philippe in Ingelmunster ging. Het meest hippe eetadresje is Paroles Paroles uit Oostende. De H!P-selectie verzamelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van eten en drinken altijd voldoet aan de Gault&Millau standaard.

VAN BRUGGE NAAR KNOKKEHEIST

Wat Knokke-Heist en Brugge betreft, die zijn samen goed voor … 75 vermeldingen. Brugge levert dit jaar 38 restaurants af in de nieuwe gids Gault&Millau, maar Knokke-Heist doet het nog net ietsje beter. Het klokt af op 37 restaurants, met twee nieuwkomers en zeven stijgers. Het zijn ook De Jonkman uit Brugge en Bartholomeus uit Knokke-Heist die met 18/20 Restaurant Boury op de voet volgen. Volgende drie toprestaurants wisten een 17/20 resultaat in de wacht te slepen: Zet’Joe van de West-Vlaamse nestor Geert Van Hecke uit Brugge en Cuines33 en Sel Gris uit KnokkeHeist. Grasduinen we in de lijst van het mooiste terras, dan mag vanaf nu restaurant La Rigue in KnokkeHeist zich die titel toe-eigenen. De (enorme) keuze is nu aan de lezer!

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 08 (winter vibes 2024). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Mario De Wilde