Jeugdigheid ziet men het liefst in een spiegel, maar bij een honderdjarig hotel als The Memlinc in Knokke-Heist zit dat vitale verweven in elke baksteen. Jawel, volgend jaar mag dit iconisch hotel in hartje Zoute, met de ‘Place m’as-tu vu’ als voortuin, zich een eeuweling noemen. Wie daarbij aan rimpels of gebreken denkt, is recent niet meer door de statige hal gepasseerd. Op de drempel van het honderdjarig jubileum straalt The Memlinc als nooit tevoren. Drie van de bezielers nodigden we uit voor een heerlijke babbel.
Met bestuurder Christophe Deklerck, nichtje Marie en manager Benjamin Rycken zit de ruggengraat van Hotel The Memlinc rondom ons. Het is een zondag in november en de gelijknamige bistro is tot de laatste stoel bezet. Anno 2022 is The Memlinc trouwens zoveel meer dan een hotel want er is, naast de bistro ook nog het exclusieve Seafood restaurant en de imponerende Skybar. Het resultaat van een ingrijpend renovatieproject ruim twee jaar geleden. Intussen worden ook de laatste van de 75 kamers gerenoveerd. Om maar te zeggen: de sleutel tot het succes van The Memlinc blijft hard werken, investeren en loyaliteit naar alle gasten en personeel toe. Die waarden blijven nog immer intact.
OORLOG
Het was de grootvader van Christophe, Emile Deklerck-Cosyn, zoon van de toenmalige burgemeester van Knokke en hotelhouder, die Memlinc op 30 juni 1923 opende. Marie: “Het deed dienst als ‘casino zonder roulette’. Emile had trouwens al Hôtel de Bruges op de hoek van de Lippenslaan en Sebastiaan Nachtegaelelaan. Opvallend is wel dat het hele gebouw in amper negen maanden werd gebouwd. Vanaf dag één kende het een enorm succes, al bleef het hotel de jaren nadien niet gespaard van tegenslagen. Er was de beurscrash van Wall Street en ook het huwelijk van Emile Deklerck en Augusta Cosyn liep op de klippen. Bijzonder was wel, gezien de tijdsgeest, dat de grote bezielster Augusta het hotel verder uitbaatte tot de tweede wereldoorlog. Toen werd het bezet door Duitse troepen en later Canadese soldaten.”
HA, DIE NANNY
Christophe: “We hebben nog aanwijzingen gevonden dat een hoge bevelhebber jaren op een kamer stampvol munitie sliep. Dat was zo zwaar dat de hele vloer op de eerste verdieping dreigde in te zakken.
Uit papieren blijkt dat zich hier ook nog een soort van hospitaal bevond. Na de oorlog nam mijn vader André Deklerck het hotel over. Het toerisme aan onze kust herleefde en vooral de Engelsen kwamen massaal naar Knokke-Heist. Ze spendeerden veel ponden en kwamen vaak met hun nanny en een volledige entourage op vakantie. Vergeet niet, in die tijd mochten kinderen nog niet mee op restaurant en moesten die braafjes op de kamer blijven tot de volwassenen gedineerd of geluncht hadden. Ook tijdens de winter kwamen binnen- en buitenlandse gasten Hotel Memlinc boeken als verblijf en uitvalsbasis naar het Zwin en Brugge.”
BRUGSE SCHILDER
Sinds 1923 vormt The Memlinc een landmark aan onze Belgische kust. Het gebouw in Normandische stijl herbergt een rijke geschiedenis: van beroemde hotelgasten over moeilijke oorlogsjaren tot trendsetting concepten. Christophe Deklerck anticipeert vlot als we hem naar de oorsprong van de naam peilen: “In die periode kwamen elk jaar duizenden Britten naar Knokke-Heist op vakantie. Niet voor een tweedaagse of een weekend, maar vaak boekten die voor een hele maand. Omdat er al wat hotels aan onze kust waren die een Engelse naam hadden, werd er geopteerd voor een vlotte naam verwijzend naar onze Brugse schilder.”
GROOTHEDEN
Marie leidt ons naar Salon Prins Bernhard en daar zien we een schat van een fotogalerij die verwijst naar dat indrukwekkend verleden. Marie: “De naam van deze vergaderzaal verwijst naar een groot internationaal congres dat door de voormalige Nederlandse prins officieel geopend werd. Het is ook één van de drie huidige vergaderzalen waarin bedrijven kunnen brainstormen, telkens met uitzicht naar buiten en dus met veel zonlicht. Laat ons zeggen dat Hotel The Memlinc ruim 90% leisure-gasten begroet en er een kleine 10% businessklanten zijn. Al koppelen steeds meer bedrijven het nuttige aan het aangename en worden die gemiddelden al eens verweven. Nog bekende mensen die op onze gastenlijst stonden: de Amerikaanse zakenman John D. Rockefeller, de vroegere Franse president Giscard d‘Estaing, de Franse acteur Claude Brasseur en zangeres Lucienne Boyer en de Britse zangers Tom Jones en Cliff Richard.”
NIEUW HOTELCONCEPT
De authentieke hal van Hotel The Memlinc die al 100 jaar de toegangspoort naar vakantie is, de typerende familiale sfeer, de nabijheid van de zee. Benjamin Rycken: “Bij The Memlinc logeer je niet, je beleeft het. We mixen de grandeur van het statige gebouw met hedendaagse vibes en comfort. Met dank ook aan de zowat 35 werknemers die we in dienst hebben. Tijdens de vakantiemaanden is het aantal medewerkers uiteraard nog een pak groter. Vanaf 1 januari gaan we ons hotelconcept, gezien de enorme energielast aanpassen aan de noden. Dan kan er nog enkel een overnachting geboekt worden en betaalt de klant er een ontbijt of ander arrangement bij.”
NAAR AANLEIDING VAN HET 100-JARIG JUBILEUM KOMT ER IN 2023 EEN EXCLUSIEF LUXEBOEK UIT: ‘100 JAAR HOTEL THE MEMLINC’. TE KOOP AAN € 50.
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).
Journalist: Mario De Wilde