Skip links

Het Vele Lekkers Van De Beste Patissier Ter Wereld, Pierre Marcolini

Je hebt niet geleefd of je moet de chocolade van Pierre Marcolini geproefd hebben. Laat dat vol staan als smakelijke opener van deze bijzondere reportage. Bijzonder, omdat de Belgische chocola tier enkele weken geleden bekroond is als ‘beste patissier ter wereld’ en wel tijdens de prestigieuze World Pastry Stars 2020. Dat alleen al verdient een fanfare aan de deur.

Zo’n topaward kwam natuurlijk geweldig binnen in deze bijzondere tijden. De conferentie bracht zes van de grootste patissiers ter wereld samen: Jordi Roca en Albert Adrià uit Spanje, Christophe Michalak en Angelo Musa uit Frankrijk, Antonio Bachour uit de Verenigde Staten, de beste patissier in Azië 2020 Shoji Natsuko uit Japan en ‘onze’ Pierre Marcolini himself. Het hele gebeuren werd verbonden in live streaming vanuit de vier hoeken van onze planeet. De WPS-jury, vertegenwoordigd door onafhankelijke en gespecialiseerde journalisten, koos unaniem voor onze landgenoot. Waarmee Pierre zich met deze knalprestatie in ons collectieve geheugen werkte.

40 BOETIEKS ALL OVER THE WORLD

Ja, ik beken: af en toe durf ik, tijdens het uittypen van een stuk, wel eens mijn toevlucht zoeken tot een stukje chocolade. Laat hier nu net zo’n Frambozenhartje van Marcolini aan de beurt zijn. Om het hoofdstuk ‘consumentenadvies’ een duidelijke invulling te geven, deze toelichting: deze ronde bonbon is een verrukkelijk zinnebeeld voor de liefdesemoties en onthult een ganache van zwarte chocolade met frambozenpulp, verfrist met wat citroenrasp. Intussen volgden nog andere smaken zoals frisse citroen, passievrucht, praliné pistache, praliné nougat en karamel gezouten boter. Het resultaat van zoveel lekkers is te bewonderen in de dertien Belgische boetieks in Brussel, Antwerpen, Brugge en Knokke (Kustlaan 40), de ruim veertig in het buitenland of uiteraard op de webshop, een online winkel waar je de meeste van de koffertjes 24 uur per dag, 7 dagen per week kan bestellen.

Er wordt bijzondere zorg besteed aan hygiënische maatregelen om de chocolaatjes veilig te kunnen bezorgen, waar je ook bent in Europa. In deze gecompliceerde tijden leuk nieuws om klanten smakelijk comfort te bieden.

LA MAMA TELEURGESTELD

De kleine Pierre Marcolini werd in Charleroi geboren en werd opgevoed door zijn mama. Zijn grootvader kwam uit Verona en was, zoals vrijwel alle ingeweken Italianen, een mijnwerker. Toen Pierre op zijn veertiende aankondigde dat hij banketbakker wilde worden, reageerde La Mama bijzonder teleurgesteld. Pierre zou volgens haar beter advocaat of dokter worden. Toch koos Pierre voor een bakkersopleiding met het bekende gevolg. Wie had ooit durven dromen, toen Pierre met zijn opleiding startte, dat er ooit veertig Marcolini-winkels zouden volgen en dat hij de beste patissier ter wereld zou worden? En of mama Marcolini nu trots is op haar zoon …

PASSIE NOG ONVERANDERD

Ondanks het enorme succes, wil Pierre het ambachtelijke van zijn producten blijven behouden. Dat koestert hij, al blijft het hard werken. Pierre: “Op mijn veertiende was ik al aan de slag bij een bakker en dat betekent om 3 uur ‘s morgens vroeg opstaan. Ik slaap nu nog steeds gemiddeld een uur of vijf per nacht, ook in de vakanties. Ik ben dat gewend en sta nu nog altijd om halfzeven in mijn atelier. Nieuwe chocolades testen en maken, andere dingen uitproberen.

Mijn atelier is geen werkplek maar de plaats waar ik mijn passie uitoefen. Nog altijd met evenveel passie. Dat ik nu de beste patissier ter wereld ben, is een erkenning voor het werk dat ik al 25 jaar samen met mijn teams doe. Naast de prijs brengt deze titel vooral veel vreugde en optimisme. Deze prijs is een moment van grote emotie, zowel voor mij als voor al mijn medewerkers.”

CONTACT MET CACAOBOEREN

Het spreekt voor zich dat zo’n award het allerhoogste is, maar voor Pierre was de titel van wereldkampioen in Lyon in 1995 minstens even belangrijk. Pierre: “Het was de eerste keer dat België deze prijs won en in hetzelfde jaar werd Maison Pierre Marcolini opgericht. Waar ik ook trots op ben, is de waardering door collega’s van over de hele wereld; van Christophe Michalak in Frankrijk tot patissier Shoji Natsuko in Japan.” Sinds enkele jaren werkt Pierre met een selectie van uitzonderlijke cacaotelers over de hele wereld: Madagaskar, Kameroen, Cuba, Venezuela, Ecuador … Pierre: “Ik ben ze verschillende keren persoonlijk gaan ontmoeten, waardoor ik een zeer sterke vertrouwensband heb kunnen smeden. Dat is essentieel voor de kwaliteit van onze chocolade. Maison Pierre Marcolini biedt de telers ook een eerlijke prijs voor hun cacaobonen, soms driemaal hoger dan de marktprijs. Door deze eerlijke prijs kunnen telers hun kinderen naar school sturen en in hun plantage investeren.” Is het een seintje om deze reportage af te sluiten? Feit is dat mijn allerlaatste knalrode Coeur Séduction met veel voorzichtigheid richting mijn mond gaat. Ik besef: ik heb een droomjob. Met dank aan een doosje pralines van Pierre Marcolini …

Dit artikel komt uit ons magabook Knokke Actueel Issue 31.
Journalist: Mario De Wilde