Skip links

Knokke-Heist Ontpopt Zich Tijdens De Gault&Millau Awards Nogmaals Tot Gastronomisch Mekka

Met een nieuwe prijzenregen tijdens de voorbije uitreiking van de Gault&Millau awards deed Knokke-Heist opnieuw zijn reputatie als culinaire hoofdstad alle eer aan. Bartholomeus van Bart Desmidt werd verkozen tot startconcept van het jaar en de beste nieuwkomers werden toegewezen aan Sander Van de Walle van Caillou (14,5/20), Bistro Jett (14/20) en Ugly Duckling (13/20). Nog het meest opvallend was de verkiezing van Ristorante Gellius tot Italiaan van het jaar. Ja, het is goed (en smakelijk) toeven in onze badstad …

Alhoewel Gellius al bijna vier jaar pal aan het station (Maurice Lippensplein) van Knokke-Heist zit, is het nog altijd relatief onbekend, zelfs bij Knokkenaars. Met de verkiezing van ‘Beste Italiaan van het Jaar’ door het prestigieuze label Gault&Millau zal dat wellicht veranderen. Wat al meteen bij het binnenkomen opvalt, is de witte Vespa, maar het is vooral de retrolook die hier bekoort. De tegeltjes op de grond, de vele bruintinten, het intieme licht, … Gezelligheid troef! Bezieler Gian Carlo Piretti verwelkomt ons met een verrukkelijke koffie die enkel Italianen kunnen serveren. Flair en vakkennis heet dat …

TRADITIONEEL GENEREUS

Chef Davide Asta is erbij komen zitten. Gian Carlo: “Uiteraard is de bekroning een grote eer voor ons, maar dat het uitgerekend in deze periode valt, is natuurlijk jammer. Normaal gezien zouden we nu een stormloop aan reserveringen moeten krijgen, maar we kunnen alleen maar terugvallen op onze takeaway. We presenteren daarbij twee keuzemenu’s van vijf gangen aan € 58. Voor de bereiding van onze gerechten, gebruiken wij bioseizoensproducten. Onze filosofie verandert niet en ook de keuze van onze verpakkingen blijft. Onze voorbereidingen respecteren de nieuwe hygiënemaatregelen. Het takeawaymenu bestaat uit voltooide gerechten en gerechten die moeten worden afgewerkt volgens de bijgevoegde instructies. Onze keuken is traditioneel genereus. Bioproducten, verse pasta en hier en daar een moderne techniek worden met kunde verenigd in gerechten boordevol smaak.”

MICHELINSTER IN ODERZO

Begin 2017 was het de eerste keer dat een Italiaanse sterrenchef uit Oderzo zich in Vlaanderen kwam vestigen. Het werd KnokkeHeist. In Oderzo heeft chef Alessandro Breda al enkele jaren een Michelinster en vier keer per

jaar komt Allesandro de kaart in Knokke-Heist vernieuwen. Gian Carlo: “Hier in Gellius staat geen escalope met pizzaiolasaus en frieten op het menu. Raffinement en uitzonderlijke smaken zijn de kernwoorden in deze tempel van de trans-Alpijnse gastronomie. Op de thuisbasis in Oderzo durft onze baas al wat meer vernieuwen, maar wij houden het nog wat klassiek.” Of hij al gaan kennismaken is met de familie Pungitore van dat ander gelauwerd Italiaans restaurant Il Trionfo? Gian Carlo: “Nee, jammer genoeg niet, maar ik weet dat ze ook al diverse awards in de wacht hebben gesleept. In ieder geval keken we dit jaar fel uit naar de uitslag, want de voorbije jaren waren we bijzonder ontgoocheld over de te lage quoteringen van Gault&Millau. En dus was het geduld oefenen. Maar ze hebben woord gehouden, want plots zijn we ‘Italiaan van het jaar’ en schoot onze quotering naar 14 op 20. Dit is een beloning voor ons harde werk, elke dag.”

STER IN WESTENDE

Gian Carlo weet waarover hij praat. Hij is als het ware in de Italiaanse keuken opgegroeid, weliswaar in Oostende: “Mijn vader Cesar Piretti opende in 1950 in feite het eerste Italiaanse restaurant aan de Belgische kust in Oostende.

In de jaren zeventig haalde mijn pa zelfs een ster met een restaurant in Westende.” Nu stapt Gian Carlo met zijn erkenning dus trots in de voetsporen van zijn vader. Die lijn van topkwaliteit wil Gian Carlo uiteraard ook de volgende jaren blijven behouden. Als uitsmijter alsnog de vraag of er een wild feestje volgde na de bekendmaking van Gault&Millau. Gian Carlo: “Kon dat maar, want wij Italianen kunnen feesten, hoor. Maar goed, we mogen de huidige maatregelen niet overtreden. We zijn niet gek. Het werd een goed glas wijn uit onze eigen vinotheek en het heeft toch gesmaakt, net zoals de honderden felicitaties die we mochten ontvangen.”

Dit artikel komt uit ons magabook Knokke Actueel Issue 31.
Journalist: Mario De Wilde