Tactiek, uithouding, strategie, teamspirit, reflexen, maar vooral plezier: ziedaar de eigenschappen van padel, de sport die aan een indrukwekkende opmars bezig is in Vlaanderen. Amper acht jaar geleden opende de eerste club in België. Nu spelen zo’n tienduizenden sportievelingen de sport. Ja, het gaat hard. Voor de dummies onder ons: padel heeft iets weg van badminton, tafeltennis, tennis, judo, schaken en squash.
Even schetsen hoe padel beoefend wordt. Er wordt twee tegen twee gespeeld op een baan met vier glazen wanden. Dat soort aquarium maakt het al meteen bijzonder en geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal éénmaal de oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis.
Tekst en uitleg krijgen we van hoofdtrainer Vincent Dedecker van Attak Padel Academy uit Brugge, een club die zo’n vijf jaar geleden pionierswerk verrichtte in onze West-Vlaamse regio: “De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt van padel een explosieve sport, waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn. Het is makkelijk op te pakken en de spelregels en de puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van glasvezel of koolstofvezel.”
RODE DUIVEL WORDT PIONIER
Iemand die in Vlaanderen flink wat pionierswerk leverde, was Tom De Sutter, o.a. ex-speler van Club Brugge en Royal FC Knokke én gewezen Rode Duivel. “Ik was zeven jaar geleden met vakantie op Mallorca en daar heb ik de sport per toeval ontdekt. Ik speelde wel reeds tennis, maar padel boeide me vanaf de eerste seconde. Later had ik met mijn ploegmaat Victor Vazquez (de Spaanse middenvelder van Club, red.) en trainer Garrido goede sparringpartners. Uiteindelijk hebben Jeroen Depypere, Mattias Van Holm en ikzelf vijf jaar geleden de padelclub op de site van de Gulden Kamer in Sint-Kruis (Brugge) geopend. Toen fronsten er nog veel de wenkbrauwen, maar in vijf jaar is padel de snelst groeiende racketsport geworden ter wereld en ook in ons land. Padel is trouwens een heel sociale sport voor alle leeftijden. Als ik zie dat zeven- en achtjarigen zich nu al aansluiten bij clubs, dan is het einde van die explosieve groei nog lang niet in zicht.”
BAKERMAT ARGENTINIË
Even de klok terug draaien naar 1969. Een lokale aannemer in het Mexicaanse Acapulco beschikt over een stukje grond van 20 bij 10 meter. Dit stukje grond dreigt door planten overgroeid te worden. De aannemer plaatst daarom vier muren om de grond. Wist hij veel dat hij daarmee de basis zou leggen voor één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Eén van zijn vrienden nam het idee mee naar Marbella, waar hij eveneens zo’n baan aanlegde. Op die baan speelden nogal wat Argentijnse polospelers en zij introduceerden de sport op hun beurt in hun thuisland. Inmiddels is padel in Argentinië een nationale sport met meer dan 10.000 banen en meer dan twee miljoen spelers. Jawel, de populariteit komt er zelfs in de buurt van het voetbal, in het land van nota bene wijlen Maradona. In Spanje is het eveneens de meest populaire sport, alweer na voetbal (!), met vijf miljoen spelers. Padel is intussen één van de snelst groeiende sporten ter wereld en een stop zit er nog niet meteen aan te komen.
“PADEL ONTWIKKELT ZICH TOT DE SNELST GROEIENDE SPORT OOIT TER WERELD.”
– TOM DE SUTTER
OLYMPISCHE DISCIPLINE
Intussen hebben de drie vennoten al verschillende padelclubs in een drietal Vlaamse steden en straks komt er ook nog een club in de Vlaamse rand van Brussel. Knokke-Heist telt momenteel twee verenigingen waar padel kan gespeeld worden. Het gaat om Royal Zoute Tennisclub, Tennisschool & Padel en Tennisclub Duinbergen. Ook daar gaat het razendsnel, want het slaat bij iedereen aan. Tom de Sutter: “Al onze vrienden die het al gespeeld hebben, waren meteen verkocht. In Spanje bestaat er een app voor smartphones waarbij je willekeurige tegenstanders kan ontmoeten. Die komt er hier straks ook aan, zeker weten. En ik zie de sport zich binnenkort ook ontwikkelen tot een olympische discipline. En ja, dan is het hek helemaal van de dam, qua populariteit.”
CLIJSTERS KAMPIOEN
Het uithangbord voor de Vlaamse padelsport blijft enthousiast als hij over padel praat: “Het is een sport die het hele jaar door – dus ook in de winter – kan worden gespeeld en daardoor goedkoper is dan tennis.
De rackets zijn goedkoper dan tennisrackets: voor enkele tientallen euro’s kan je je al een goed exemplaar aanschaffen. Bovendien zien we steeds meer bekende sporters die zich tot de padel ‘bekeren’. Elke Clijsters, zus van Kim Clijsters, is momenteel al nummer één in Vlaanderen. Met een speciaal racket, een glazen kooi, een partner en een net laat de Limburgse haar vrouwelijke tegenstanders alle hoeken van het plein zien. Op die manier bereik je weer nieuwe fans, want mensen kijken graag op naar grote en bekende sporters.”
Dit artikel komt uit ons magabook Knokke Actueel Issue 31.
Journalist: Mario De Wilde