Genieten van 17 verschillende gangen, tafelen in 5 verschillende ruimtes, 1 experience menu, een servies dat door de chef zelf gemaakt werd en dat in aanwezigheid van maximum 16 gasten: toegegeven, het is wel een heel uniek concept. Sinds eind maart kan je als bevoorrechte gast in de Smedenstraat van Knokke-Heist al je zintuigen laten prikkelen. Met dank aan Edwin Menue en Fleur Boussy van ‘Cuines 33’ die hun horecatempel (inclusief één Michelinster) een volledige make-over gaven.
Gastronomische codes, onze dagelijkse eet– gewoonten en vrijetijdsbestedingen veranderen in een duizelingwekkend tempo. Ook de horecawereld ontsnapt niet aan nieuwe trends. Gelukkig maar, want op die manier ontstaan verrassende ideeën. Binnen die context creëerde ‘Cuines 33’ een innovatieve oase. Gedurfd, dat wel, omdat het nog nergens op die manier beproefd werd. Alles begint met een persoonlijke ontvangst in de aperitiefruimte met de meest exclusieve amuses, cocktails, mocktails en hapjes. Daarna verhuizen de gasten telkens 5 keer van locatie en worden ze 4 uur lang culinair verwend met één experience menu. Na het verlaten van een ruimte suddert achter elke deur een nieuw verwachtingspatroon. De gasten tafelen in een ruime dining room en ook de open keuken zelf passeert de revue. In elke ruimte heerst er een aangepaste sfeer: zelfs de belichting en de muziek worden aangepast. Mocht het woord ‘totaalbeleving’ uitgevonden worden, dan was het vast in de Smedenstraat.
NIEUWSGIERIGHEID VERSUS BEWONDERING
De bedenkers van dit alles, Edwin Menue en Fleur Boussy, zaten eigenlijk al heel lang op dit nieuwe concept te broeden. Maar vooral de komst van corona zorgde voor uitstel. Fleur Boussy: “We waren al heel blij toen we na corona gewoon mochten opengaan. Het zou niet verstandig geweest zijn om dan al meteen de boel om te gooien. Maar sowieso waren we na twaalf jaar aan iets nieuws en verfrissend toe. Dat werkt ook stimulerend. We wilden onze gasten in de eerste plaats meer beleving aanbieden en met deze formule is dat zeker mogelijk. De eerste reacties waren in ieder geval heel positief. We verwelkomden veel nieuwe mensen die uiteraard nieuwsgierig waren, maar het deed ons deugd dat we veel vertrouwde bezoekers terugzagen en dat die vol bewondering waren.”
MADE IN PUGLIA
Edwin Menue knikt instemmend: “Voor de wijn doen we nog steeds een beroep op de vertrouwde sommelier Charlotte Crul en Fleur ontfermt zich zoals vroeger over de persoonlijke bediening. In de keuken hebben we een paar nieuwe gezichten. Het hele team, waaronder twee Italiaanse topchefs die al een tijdje aan het werk waren in Dunas, tonen dagelijks hun knowhow en enthousiasme en ze gaan volop mee in het nieuwe verhaal van ons beiden. Om een voorbeeld te geven: ze bakken brood met bloem uit hun eigen regio Puglia. Het is een wat geroosterde bloem, ietwat grijs van kleur, maar waanzinnig lekker van smaak. Ze zijn er beiden heel trots op. Misschien nog leuk om mee geven: ik doe al heel veel jaren aan keramiek. Welnu, ik heb voor ons nieuw concept ons eigen servies gebakken. Ik kan me niet meteen een chef herinneren die zijn eigen borden maakt. Dat maakt het natuurlijk nog exclusiever. Dat, in combinatie met zilver en antieke dingen van de ouders van Fleur en uit Knokse hotels die we een tweede leven geven, draagt ertoe bij dat het kader waarin iedereen tafelt wel heel bijzonder is.”
STIPT ALS EEN KLOK
De prijs voor dit menu voor 17 gangen bedraagt € 195, zonder wijnen. Fleur: “Op vlak van prijs en kwaliteit zitten we echt tegen de limiet aan, want in alles wat er op tafel komt, hebben we de allerbeste ingrediënten en producten geselecteerd. Op dat vlak leggen we de lat heel hoog. We beseffen wel dat dit prijskaartje niet voor iedereen is, maar voor hen die komen, is en blijft het een ongelooflijke gastronomische ervaring. We vragen aan iedereen wel om zeker om 12 of 19 uur aanwezig te zijn want het hele spektakel duurt zo’n 4 uur. Maar voor een film of toneelvoorstelling moet je ook op tijd komen om de andere gasten niet te storen. Tot op heden werd dat aanvangsuur vrij stipt opgevolgd en onze gasten begrijpen maar wat graag dat we die stiptheid in de toekomst willen aanhouden.”
‘ALL-TIME FAVORITE’-ADRESJE
Edwin Menue: “Zowat elke maand veranderen we ons menu, zij het niet altijd volledig. We blijven onze inspiratie nauwlettend volgen op vlak van het marktaanbod en de seizoenen, maar evenzeer wat er op lokaal vlak zoal aangeboden wordt. Stel dat we een nieuw idee of gerecht hebben, dan hoeven we niet noodzakelijk twee maanden te wachten. We schakelen graag snel over op nieuwe ontwikkelingen. We zijn in juni enkele dagen op vakantie geweest en kunnen ons nu tijdens de zomervakantie voluit uitleven in ons nieuw concept.”
Wie even de reserveringsmogelijkheden bekijkt, ontdekt al heel snel dat de formule bijzonder goed aanslaat bij de fijnproevers. En afleidend uit de reacties blijkt een bezoek aan Cuines 33 voor velen nu al een ‘all-time favorite’-adresje te zijn.
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 07 (summer vibes 2024). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Mario De Wilde