Skip links

Tom Palmaerts, Futurist

Hoe gaan onze woningen er in de toekomst uitzien? Tegen 2030 zullen wereldwijd mensen in steden wonen. Hoe zullen de steden evolueren? Worden steden smart, duurzaam, gezonder, beter bereikbaar, groener, meer gericht op connectie? “The future? It’s not less, it’s different!, stelt Tom Palmaerts.

Tom Palmaerts is managing partner bij het trenden marketingbureau Trendwolves. Daarnaast geeft hij het vak Toekomst-denkenaan studenten Creatieve Technologie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Alsof dat nog niet genoeg is, beleeft hij samen met drie vrienden een wijnavontuur in Argentinië.

“Eind 2022 hebben we onze eerste flessen rode wijn gelanceerd onder de naam La Madrugada. La Madrugadais het moment tussen nacht en dag, het moment waarop je voelt dat alles mogelijk is, maar ook waarop bij de warme gloed van een goede fles wijn diepgaande gesprekken ontstaan. Ik hou ervan om verschillende dingen te doen, maar Trendwolves is mijn hoofdbezigheid.

NAAR AANLEIDING VAN HUN DERTIGSTE VERJAARDAG PRESENTEERDE CAMBER SAMEN MET IVOX DE TRENDS EN WOONCONCEPTEN DIE ONZE HUIZEN VAN MORGEN VORM ZULLEN GEVEN. AAN DE HAND VAN HET ONLINE CONSUMENTENONDERZOEK OVER ANDERS WONENBRENGT TOM PALMAERTS ENKELE INZICHTEN.

“De visie op wonen verandert naargelang de levensfase waarin iemand zich bevindt. In trendonderzoek moet je enerzijds rekening houden met de dingen die veranderen, maar moet je ook beseffen dat sommige dingen niet veranderen of slechts heel traag evolueren.

GAAN WONINGEN IN DE TOEKOMST VOORAL FLEXIBEL ZIJN?

“Een eigen huis – de befaamde baksteen in onze maag – zit ingebakken in ons cultureel DNA. Heel geleidelijk aan zullen we exibeler gaan denken over wonen. Zoiets verandert niet op één generatie. Vroeger bleven mensen heel hun loopbaan bij dezelfde werkgever. Van generatie Z – de huidige twintigers – geeft 40% aan dat ze binnen de twee jaar zullen weggaan bij hun werkgever. Dit toont aan dat we daarin exibeler worden. Ik denk dat dezelfde evolutie zich meer en meer zal voordoen in waar en hoe we wonen.

GAAN WE KLEINER MOETEN WONEN? IN HET ONDERZOEK ZEGT 66% OPTIMISTISCH TE ZIJN OVER DE ONTWIKKELING VAN WOONOPLOSSINGEN OP MAAT, ZOALS SLIMME OPBERGOPLOSSINGEN EN MULTIFUNCTIONELE RUIMTES.

“Ik denk dat er een verschil is tussen kleiner wonen en het gevoel te hebben van kleiner te wonen. Er zijn heel wat mooie initiatieven waarin mensen effectief kleiner wonen, maar niet dat gevoel krijgen. Gemeenschappelijke ruimtes zoals tuinen zorgen voor meer open ruimte, meer groen. Meer zicht op groen, geeft je een groter gevoel van ruimte. Daarnaast zie je dat er meer aandacht gaat naar efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte. Camber speelt hierop in met slimme oplossingen en stijlvolle kasten op maat. Ook al woon je kleiner, door de ruimte efficiënt te gebruiken, krijg je niet dat gevoel.

IN HET ONDERZOEK HAD 80% VRAGEN BIJ DE TOEKOMSTIGE BETAALBAARHEID VAN WONINGEN. MENSEN WILLEN DAT HUN WONING VEEL DUURZAMER WORDT DOOR TE INVESTEREN IN ENERGIEBESPARENDE SYSTEMEN EN IN RENOVATIE MET RECYCLEERBARE MATERIALEN.

“Futureproof wonen is eigenlijk heel duur. Als je woningen duurzaam en toekomstgericht maakt, dan moeten we eerlijk toegeven dat het resultaat heel duur is. Dat is jammer. Dertigers willen een grotere tuin en vijftigers willen vooral meer privacy, blijkt uit het onderzoek. We moeten op zoek gaan naar een evenwicht tussen voldoende privacy rond de eigen ruimte en meer gemeenschappelijke ruimten. Het is veel eenvoudiger om een wijk te hertekenen ‘from scratch, maar dat is een droomscenario.

VERDICHTING

Steden worden dichter, ze worden hoger. In heel wat steden in Vlaanderen zie je een sterke exodus van dertigers. Tal van economische en nostalgische redenen spelen hierin een rol, zoals te duur, te druk, te weinig groen. De mindset van mensen die uit de steden wegtrekken, is meer stedelijk geworden. De dorpen – aan de rand van een stad – zullen ook meer en meer moeten verdichten om het groen ook groen te kunnen laten en om onze mobiliteit beter te organiseren. Steden worden intussen niet leger door de immigratietoestroom. Je hebt twee richtingen: de goedkopere en de duurdere woningen. Een tussenlaag is er niet meer. Je kan een bepaalde wijk in een stad opwaarderen, maar dan verschuift het probleem gewoon.

NOSTALGIE

We leven in een onzekere, complexe wereld in een tijd van verandering, zowel op vlak van technologische evoluties, de wereldwijde conflicten als op het vlak van globalisering. Op die momenten grijpen mensen vaak terug naar wat ze kennen. Nostalgie is van alle tijden. Het verlangen naar eenvoud, structuur en duidelijkheid is kenmerkend voor de transitiefase waarin we zitten. Dat zie je in verschillende domeinen naar voor komen. Dertigers willen bijvoorbeeld dat hun kinderen kunnen opgroeien in het groen, zoals ze zelf als kind opgroeiden. Keuzes worden gemaakt met een soort van nostalgische drive. Tijdens covid is de evolutie richting stad terug gekanteld, waardoor we opnieuw meer versplinterd wonen. De betonstop is gericht op 2050 maar intussen wordt er aan een enorme snelheid gebouwd. Met als gevolg minder groen, minder water dat kan wegsijpelen, meer files. De gevolgen van versplinterd wonen zijn gigantisch. Je mag mensen niet verplichten om te verdichten en altijd de keuze laten. Om te verdichten, moeten we ervoor zorgen dat steden aantrekkelijk zijn om te wonen. De ideale woning is betaalbaar, comfortabel, gemakkelijk in onderhoud, duurzaam en aanpasbaar aan onze familiale woonsituatie.

LUXE

“Elke trend heeft zijn countertrend en dat is altijd luxe. Hoe meer we gaan verdichten, hoe luxueuzer het zal worden om groot te wonen. Grote woningen worden onbetaalbaar. Als we binnen nu en twintig jaar in autonome autos zitten, gaat zelf rijden een luxe worden. Langs de andere kant zie je nu al dat luxueuze appartementen, waarin er geïnvesteerd is in duurzame materialen, energie-efficiëntie en slimme domoticasystemen, kleiner in oppervlakte zijn. Wil je een groot huis of groot appartement, dan wacht je een lange, dure renovatie. Steden zullen moeten blijven openstaan voor verandering en vernieuwing. We zitten volop in een transitiefase en in een versnelde innovatie op heel veel gebieden. Omwille van de snelheid van verandering is het moeilijk om advies te geven. Het alternatief waarin we duurzamer, energie-efficiënter zullen wonen, moet interessanter worden. De resultaten van het onderzoek – hun verwachtingen, ambities en ideeën – stemmen mij als toekomstdenker gerust. Mensen zijn bereid te veranderen en aanpassingen te doen aan hun woning. Alleen moeten ze duidelijkheid krijgen en moeten er systemen zijn die dit voldoende ondersteunen, besluit Tom Palmaerts.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 07 (summer vibes 2024). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Ingrid Allaerts
Foto’s: Camber
Portret: Wim Van Eesbeek