Skip links

Thibaut Weghsteen

WIE IS DE MAN ACHTER VICOMTE DU ZOUTE?

“Ik ben Thibaut Weghsteen, architect van opleiding met een passie voor champagne. Als trotse inwoner van onze prachtige badstad Knokke-Heist werd ik geïnspireerd om een champagne te maken met de look-and-feel van hier. Zo werd Vicomte du Zoute geboren, een champagnemerk dat streeft naar topkwaliteit met een Knokse touch en zich onderscheidt door onze benadering van het productieproces. We controleren het hele proces, van de wijngaard tot het eindproduct. Alles aan onze flessen, van de labels tot de verpakking, is specifiek door ons ontworpen en voor ons geproduceerd. Zo werden bijvoorbeeld originele champagnequotes toegevoegd in de coiffe van elke fles.

We hebben champagne op de markt gebracht die niet alleen van uitzonderlijke kwaliteit is, maar ook eerlijk en duurzaam geproduceerd wordt. Onze lokale wijngaarden minimaliseren bestrijdingsmiddelen en werken alleen samen met producenten die lokale werknemers inzetten en zorg dragen voor het milieu. Dit werd bestempeld met hun certificaat van Haute Valeur Environnementale (HVE).

HOE KWAM JE OP HET IDEE VOOR VICOMTE DU ZOUTE?

“Ons verhaal begint in 2020 met een diepe passie voor dit nobele elixer en een brandend verlangen om het in zijn puurste, meest authentieke vorm te delen. In een wereld waar de grote huizen domineren, merkten we dat er iets cruciaals ontbrak: een oprechte toewijding aan uitzonderlijke kwaliteit. Te vaak maskeerde de aantrekkingskracht van grote merken het middelmatige kwaliteitsniveau, waardoor we een gat in de markt zagen voor een champagne aan een eerlijke prijs die de traditie eert. We gingen op pad met een expert-oenoloog om de hoogst gerangschikte champagnedruivensoorten uit te zoeken en kennis te maken met het champagnehuis dat onze visie begreep en de kwaliteit kon leveren die wij nastreven.

n jaar later maakten we een prototype van onze eerste fles, onder de naam Vicomte du Zoute. Nu in 2024, perfectioneerden wij onze champagne tot vier uitzonderlijke cuvées gemaakt in Champagne, gekoesterd in Knokke-Heist. Elke fles is een getuigenis van ons erfgoed en onze toewijding aan een ongeëvenaarde smaakervaring.

Ontdek onze exclusieve derdegeneratieflessen die nu beschikbaar zijn in het hart van Knokke-Heist bij Pinot Wine & Food op de Lippenslaan 139. Ga mee op een zintuiglijk avontuur, proef, analyseer en ontdek jouw persoonlijke favoriet.

WELKE DROOM KOESTER JE NOG VOOR VICOMTE DU ZOUTE EN WAAR WIL JE OVER 5 JAAR STAAN?

“Onze intentie is om ons Vicomte du Zouteassortiment van Brut, Rosé, Blanc de Noirs en Blanc de Blancs op de kaart te zetten in restaurants en strandbars van het Zwin tot in Heist. Terwijl ons merk organisch blijft groeien, blijven we trouw aan onze waarden, gefocust op ons doel om de beste kwaliteit te bieden aan een eerlijke prijs. Over vijf jaar willen wij graag een vast begrip worden binnen de wereld van champagne.

WAAR HAAL JE DE ENERGIE VANDAAN?

“Ik ben een sociaal persoon die mensen graag bij elkaar brengt en samen de feestelijkheden van het leven viert. Ik krijg energie wanneer fijnproevers een toost uitbrengen met onze champagne. Door hun waardering is Vicomte du Zoute blijven groeien, waardoor ik nu elke dag mag samenwerken met een fantastisch team.

Na een lange werkdag laad ik ook enorm op wanneer ik met vrienden kan gaan joggen op de zeedijk van Knokke-Heist en erna kan genieten van een aperitief met een glaasje champagne aan onze cabine met de voeten in het zand.

DE 5 FAVORIETE LOKALE KNOKKE-ADRESJES VAN THIBAUT:

“Ik start de dag graag bij WOYO EATERY voor een ontbijtje. Voor mijn koffie ga ik graag naar BRAZILA. In PINOT WINE & FOOD op de Lippenslaan kan je onze champagne zelf proeven en er een hapje bij eten als je wil. In de zomer bestel ik graag een ijsje bij GLACIER DE LA POSTE. Het beste Mexicaans eten met een twist is te vinden bij BLANCO.

VICOMTEDUZOUTE.COM
@VICOMTEDUZOUTE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.