Hans Crijns (72), professor aan de Vlerick Business School en UGent, schreef liefdesbrieven aan ondernemers en bundelde ze in een boek.
Liefdesbrieven? “Mijn uitgever drong daar op aan”, zegt professor Hans Crijns. “Aanvankelijk zou het boek ‘Brieven aan ondernemers’ heten. Ik stond lang weigerachtig tegen die ‘Liefdesbrieven’. Ik zei: ‘Ik ben niet verliefd op die mensen.’ Veertien keer wrong hij mijn arm om, de vijftiende keer ging ik overstag. Hij had groot gelijk. Deze titel is veel attractiever. En elke brief getuigt van mijn liefde voor ondernemerschap.”
Het zijn persoonlijke brieven. Professor Crijns: “Ik ken die mensen. En zij kennen mij. De meesten zijn zelfs vrienden. Dus schrijf ik hen persoonlijk aan. Ik weet wat ze meemaken en meegemaakt hebben. Van elke ondernemer heb ik een beeld. Ik ken hun verhalen. Er zijn zoveel anekdotes. Die meng ik met onderwerpen over ondernemerschap. De start en groei van een bedrijf, de opvolging en overname, dagelijkse ontwikkelingen, hightech en lowtech … Ik sla de brug tussen de theorie en de praktijk. Ik wou het hebben over ondernemerschap en alles wat ermee verband houdt. Dus over het hele leven. Want altijd gaat het over mensen. Ik schrijf over wat hen bezig houdt. Wat ze doen en waarom. Hoe ze denken en hoe ze zijn.” En – hoe zijn ze? “Niet normaal. Dat bedoel ik positief. Niet normaal in de zin dat ze speciaal zijn. Die mensen denken anders dan men normaal denkt. Dat is ongelooflijk verrijkend.”
Wat typeert de ondernemer? “Een grote drang naar autonomie”, stelt professor Crijns vast. “Ze willen zelfstandig en ona½ankelijk zijn. Baas over zichzelf. Ze willen niet a½angen van externe controle. Zo van: ‘Ik kan het en als ik het niet kan, dan faal ik maar is het mijn eigen fout.’ Dat is ondernemen: je lot in eigen handen nemen door iets te doen wat anderen niet zien of niet durven doen.”
UIT DE BRIEF VAN HANS CRIJNS AAN:
Hans Crijns richt zich ook tot een aantal West–Vlaamse ondernemers. Een bloemlezing uit die brieven.
MATTHIAS LANNOO, UITGEVERIJ LANNOO, TIELT.
“Ik zou graag dit boek bij jouw uitgeverij laten verschijnen. Wil je het risico nemen?”
CHARLOTTE DELFOSSE, BEL&BO, DEERLIJK.
“Ik weet dat je een sterke vrouw bent die ongeveer alle rollen vervult die je kunt vervullen: partner, moeder, dochter, ondernemer.”
CONNY VANDENDRIESSCHE, HOUSE OF HR, KORTRIJK.
“Vooral ben je een pleitbezorger voor meer vrouwen in de leiding van bedrijven.”
RUDY DENUTTE, DE ROCKER LOGISTICS, KORTRIJK.
“Je mag een ‘serial entrepreneur’ genoemd worden, iemand die meerdere bedrijven na elkaar opricht en/ of overneemt.”
XAVIER RAMON, BOPLAN, WEVELGEM.
“Ik noem je de koning van de strategie.”
OLIVIER GHEKIERE, DEVELTERRE, ROESELARE.
“Je zult je eigen herinneringen aan je vader [de in 2014 verongelukte Lieven Ghekiere] hebben, koester ze. Ik heb de mijne en ik heb ze opgeschreven, zo blijft hij toch een beetje verder leven. Alleen mijn kippenvel is van mezelf.”
LIEVEN DANNEELS, TELEVIC & VARIO, IEPER.
“Als ondernemer ben je ook actief in kenniscentra zoals de universiteit, incubatoren en federaties. Allen zoeken ze naar nieuwe ondernemers. Ik had ooit een stevige discussie met een minister van Ondernemerschap en KMO die hoopte zes miljoen Vlamingen als ondernemer te zien. Laten we er samen voor zorgen dat zowel ondernemers als beleidsverantwoordelijken een ambitieuze visie verzoenen met realistische doelstellingen.”
JULIE LIETAER, EUROPEAN SPINNING GROUP & ARIADNE INNOVATION, SPIERE_HELKIJN.
“Er zit vuur in je ogen als je het over de toekomst van de textielsector hebt. Houd het brandend!”
PETER VYNCKE, VYNCKE CLEAN ENERGY TECHNOLOGY, HARELBEKE.
“Je woont nu met je gezin in Singapore. Jullie vinden dat Harelbeke niet het centrum van de wereld is.
Bij Vyncke hangt een grote wereldkaart met in het midden China en ergens aan de zijkant Europa. Bij het binnenkomen van jullie hoofdkantoor staat er een duidelijke waarschuwing: ‘You’re entering Vyncke country’ en bij de uitgang ‘You’re re-entering the European Union’.”
GUY VANDE VYVERE, VYBROS INVEST, KORTRIJK.
“Dankzij jouw verhelderende geest heb ik ontdekt dat er in het ondernemen nog een extra fase is, namelijk die van het oogsten, of het bestendigen van wat er bereikt is. En gelijk heb je want het is blijkbaar moeilijk voor mensen om succes te borgen.”
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 07 (summer vibes 2024). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Ben Herremans