Skip links

Kan AI De Mens Vervangen?

Deze vraag domineert de huidige berichtvorming rond Artificiële Intelligentie. Wat we tot nu toe gezien hebben op het vlak van innovaties en nieuwe tools is ronduit indrukwekkend. En dit is nog maar het begin.

De werkplek is sterk aan het veranderen en zal er binnen enkele jaren heel anders uitzien. Logisch dat veel mensen zich bedreigd voelen. In hun functioneren, in hun talenten en vooral: in hun job. Het lijkt wel alsof we allemaal vroeg of laat vervangen zullen worden door een robot. Deze onderliggende angst heeft een impact op het welzijn van veel medewerkers.

Dit raakt me, want als wellbeing expert is het mijn missie om medewerkers te zien floreren in een gezonde, gelukkige en futureproof werkomgeving. En daar is zeker ook een plek voor AI. Niet om medewerkers te vervangen, maar om hen te versterken, als een copiloot. AI en de mens, dat is een en-enverhaal. We hebben elk onze sterktes en expertise. In deze complementariteit ligt een enorme opportuniteit.

Een tweede reden waarom dit onderwerp me zo bezighoudt, is omdat het raakt aan een ander zeer actueel thema: de generatiekloof. Vandaag zien we in veel organisaties maar liefst vijf verschillende generaties vertegenwoordigd, gaande van babyboomers tot generatie Z. Het woordje ‘kloofzegt het al: elke generatie heeft haar eigen waarden, attitudes en communicatiestijlen. Communicatie en begrip tussen de generaties onderling is daardoor niet altijd vanzelfsprekend. De komst van AI kan deze kloof nog groter maken, vooral tussen de oudere en de jongere ‘gen Zetters, die veel sneller ‘meezijn met nieuwe technologieën.

Wanneer ik kijk naar de evoluties en uitdagingen waar we ons de komende jaren aan mogen verwachten, zie ik in de eerste plaats een schat aan mogelijkheden.

Maar ik begrijp heel goed dat veel mensen zich bedreigd voelen, omdat ze niet weten waaraan ze zich juist mogen verwachten. Onbekend is onbemind.

Daarom schrijf ik er vandaag een boek over en heb ik een gloednieuwe keynote en workshop over de impact van AI op de werkvloer en op ons welzijn. Want alles start met kennis en inzicht. We doorprikken mythes, ruimen misverstanden uit de weg en zetten de dingen in het juiste perspectief. We geven massas concrete tips en adviezen waarmee je aan de slag kan, of je nu medewerker, HRspecialist of leidinggevende bent. Ik wil de onnodige angst en onzekerheid rond AI wegnemen, zodat er terug meer ruimte komt voor welzijn en werkgeluk.

AI zal veel veranderen. Het is dus belangrijk dat we een veilig kader creëren, zonder dat we innovatie afremmen, en ervoor zorgen dat iedereen mee blijft door in te zetten op educatie en informatie, voor alle leeftijden en doelgroepen. Iedereen moet bekend zijn met de technologie, wat het is en hoe het werkt, om geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen en klaar te zijn voor de toekomst.

MEER INFO: THECIRCLEOFWELLBEING.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 07 (summer vibes 2024). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Ann De Bisschop
Foto: Allison Saeng