WIE IS DE VROUW ACHTER JO SEA?
“Ik ben Josephine Butt, 26 jaar en ‘JO’ from the sea. Ik heb eigenlijk maar één passie en dat is eten. Koken, proeven, restaurants, foto’s nemen van of praten over eten … soms droom ik er zelfs over. Ik ben geboren en getogen in Knokke. Na mijn studies grafisch design in Gent bleef ik daar even plakken, maar al snel werd het duidelijk dat ik terug naar mijn hometown wou komen. Het is hier zalig, ook in de winter als het wat rustiger is, en ik ben vastberaden om mijn kinderen hier een even zalige jeugd te geven als ik heb gehad. Dus woon ik nu samen met mijn vriend Arthur en zoontje Charlie in Heist. Dichtbij de zee, mijn gezin, mijn vriendinnen en Café des Nations.”
HOE KWAM JE OP HET IDEE VOOR JO SEA?
“Ik werkte als digital marketeer bij Dierendonck. Een job die me heel goed lag, maar ik miste wat handwerk. Toen mijn ouders tijdens corona hun restaurants The Picardy op de Zeedijk en Alberta in Zeebrugge tijdelijk moesten sluiten, maakten we garnaalkrokketten in afwachting van de heropening. Toen die op waren, was er geen tijd meer om bovenop de dagelijkse mise-en-place nog verse garnaalkroketten te maken. Mijn ouders zochten iemand om die taak op zich te nemen en zo ging de bal aan het rollen. Ik maakte kroketjes voor de restaurants en begon ze al snel ook aan andere restaurants te verkopen. Er kwamen aanvragen binnen om de kroketten op verplaatsing te serveren. Het gamma breidde uit en de focus verschoof naar events. Nu ben ik vooral bezig met catering, maar tussendoor maak ik nog steeds kroketjes en vissoep voor de restaurants.”
WELKE DROOM KOESTER JE NOG VOOR JO SEA?
“We werken aan de uitbreiding van de cateringservice. We mochten al werken op enkele grote events zoals de Nacht Van Het Zoute voor Lengers Yachts en het Planet Groove Festival in Kortrijk, maar ook verjaardagsfeesten en diners doen we graag. We werken hyperpersoonlijk en proberen ons aan te passen aan de specifieke vragen van klanten. Ik hoop dat we in de toekomst nog heel wat mensen mogen ontzorgen. Daarnaast werken we nog aan iets volledig anders: de T-shirtcollectie Bleu Chaud. Mijn vriend Arthur maakt originele tekeningen die iets te maken hebben met eten en die printen we op T-shirts. Ze zijn te koop via bleuchaudmerci.com.”
WAAR WIL JE OVER 5 JAAR STAAN MET JO SEA?
“Een overvolle agenda vol toffe cateringopdrachten en een volledige kledingcollectie met foodgerelateerde tekeningen. Daar werken we iedere dag keihard aan.”
WAAR HAAL JE DE ENERGIE VANDAAN?
“Het klinkt cliché, maar uit mijn grote liefde Arthur. Hij daagt me uit en motiveert me om iedere dag het beste van mezelf te geven. Hij is perfectionistisch terwijl ik soms wat impulsiever ben. Als hij iets doet, doet hij het echt goed en dat heb ik van hem geleerd … of beter gezegd: dat ben ik nog aan het leren. Wij vinden het zalig om samen in de keuken te staan of nieuwe hotspots te ontdekken. Mijn energie komt dus vooral uit samen koken of eten met mijn Arthurtje. En hopelijk later ook met ons Charlietje.”
IN WELKE MATE SLUIT JE WERK AAN BIJ JE LEVENSSTIJL?
“Heel hard eigenlijk, aangezien mijn werk allesbehalve een vaste structuur heeft. Events zijn meestal op momenten waarop andere mensen thuis zijn. In het paasweekend hebben wij bijvoorbeeld de hele tijd gekookt en heeft Charlie vanuit zijn wipper meegekeken. Mensen zeggen soms ‘oh, moet jij nu heel het weekend werken?’, maar zo zie ik het niet. Ik kan doen wat ik het liefste doe: samen met mijn gezin koken voor anderen!”
DE 5 FAVORIETE LOKALE KNOKKE-ADRESJES VAN JOSEPHINE:
“CAFÉ DES NATIONS: Met de vriendinnen prosecco drinken bij de allerliefste Laura. THE PICARDY: Ik ben zot van een lekker stukje vlees en de côte à l’os is nergens zo lekker als hier. Om nog maar te zwijgen van de bearnaisesaus. Ik zeg dit niet omdat dit het restaurant van papa is, dat meen ik! PINOT WINE & FOOD: Mijn favoriete plaats in Knokke om te lunchen met een aangepast wijntje. Het is er leuk zitten, maar ook a_alen kan. Het is mijn favoriete adres voor cadeautjes! RIVER WOODS BEACH CLUB: Als kind ging ik er spelen, als puber sprak ik er af met vrienden en vandaag komen we er nog steeds. Genieten van een flesje cava, heerlijke borrelhapjes en af en toe een karaÍe Mojito Fraise. Terwijl kunnen de mannen een potje petanquen of volleyballen. ROYAL PUNJAB: Mijn grootvader is aÎomstig uit Pakistan en ik hou van deze keuken. Ik ben fan van de chicken korma, mét naanbrood natuurlijk. Bij Royal Punjab krijg je rijkelijke porties en ook mijn vrienden zonder Pakistaanse roots zijn zot van dit restaurant! Ze leveren bovendien aan huis.”
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.