Het is zover! Het nieuw aangelegde Albertplein – ondergronds én bovengronds – is een feit. Kom kijken en word bekeken... Knokke Talks. nam een kijkje achter de schermen met de projectontwikkelaars: Luc Goethals, gedelegeerd bestuurder Goethals Promotor, en Johan Geeroms, managing director PSR.
INNOVATIEF EN COMPLEX STADSVERNIEUWINGSPROJECT
De zetel van Goethals Promotor is gevestigd in Waasmunster. Luc Goethals richtte iets meer dan 35 jaar geleden de projectontwikkelingsmaatschappij op waarin zoon Frédéric ook actief is. Johan Geeroms, managing director PSR, de projectontwikkelingstak van Jan De Nul, woont in Waasmunster. Beide heren kennen mekaar al lange tijd. Naast de gemeenschappelijke factor Waasmunster, schept Knokke-Heist, waar ze graag verblijven, een speciale band. In 2017 schreef het toenmalige gemeentebestuur van Knokke-Heist een verkoopdossier uit voor de herinrichting van het Albertplein met de ambitie er terug het kloppend hart van weleer, de Place m’as-tu vu, van te maken.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Johan Geeroms en Luc Goethals zich geroepen voelden om een spectaculair herontwikkelingsproject voor het Albertplein in te dienen. Luc Goethals: “Kort samengevat omschreef de aanbesteding de bouw van een tweelaagse ondergrondse parking, de renovatie van de bestaande nutsleidingen en riolering, alsook de volledige bovengrondse herinrichting van het publieke plein. Voor het totaalproject deden wij een beroep op architect Philippe Samyn & Partners die met het eigenzinnig en prestigieus ontwerp voor een glaspaviljoen kwam aanzetten.”
Midden 2018 won het drietal de aanbesteding van zes andere kandidaten. Voor de realisatie van dit groots project werd de tijdelijke maatschap Matuvu gevormd. De twee projectontwikkelaars participeerden hierin financieel en betaalden aan de gemeente Knokke– Heist ruim 9,45 miljoen euro. Op haar beurt gaf de gemeente 3,15 miljoen euro uit voor de bouw van de glazen koepelconstructie; de kosten voor de aanleg van het plein, de omgevingswerken, nutsvoorzieningen en verlichting niet meegerekend. Johan Geeroms: “Eind juni gebeurt de oplevering van het plein en de wegenis. De koepel werd intussen al opgeleverd met AGSO, het Autonome Gemeentelijk Stadsontwikkelingsbedrijf van Knokke-Heist, en financieel afgehandeld.”
EXCLUSIEVE PRIVATIEVE PARKING
“Eind 2020 gingen de grondwerken van start”, zegt Johan Geeroms. “Tot 10 meter diep werd zandgrond afgegraven en afgevoerd enkele honderden meters verderop richting Zwin door Jan De Nul om het strand te nivelleren in het kader van kustbescherming. Onder het plein is nu een luxueuze, kraaknette privaatparkeergarage met ruime gangen op twee niveaus voor in totaal 153 wagens en 126 laadpalen. Via twee glazen cabines aan de zijkanten van het plein kunnen de eigenaars de lift of de trap nemen naar de parking. De in-/uitrit van de parkeergarage bevindt zich op de Zeedijk in het One Carlton-gebouw. Het zijn allemaal afgesloten garageboxen voor 1 tot 4 wagens, met een prijskaartje vanaf 250.000 euro.”
Voor die prijs krijgen de eigenaars ook ‘Le parfum de Nathalie’ die verschillende geurverstuivers verspreiden in de garagegangen, Delta Light-verlichting, het zicht op een kunstwerk van Jan De Cock en sfeervolle achtergrondmuziek.
EEN LANDMARK DIE KNOKKE_HEIST INTERNATIONAAL OP DE KAART ZET
Technisch gezien is de imposante koepelconstructie van glas en staal in het midden van het Albertplein een absolute bouwkundige krachttoer. “Deze zogenaamde Isonode-koepel, het gepatenteerd ontwerp van Samyn, is gebouwd van boven naar beneden. De bouwvakkers hingen aan een bouwkraan om de lichte zelfdragende structuur van knoopverbindingen met 2.211 driehoekige glazen raampjes in elkaar te steken”, gaat Luc Goethals verder. Hoe dat precies in zijn werk ging, kon het publiek niet zien want de bouwwerf was compleet ‘ingepakt’ met stellingen en beschermmateriaal. “We gebruikten twee soorten helder kristalglas. De ene helft van de glasdriehoeken bestaat uit gewoon spiegelend glas en de andere helft is volledig ontspiegeld. Bedoeling is dat het transparant en oogverblindend design van de halve bol licht en zicht geeft.”
Een ander huzarenstuk waar de projectontwikkelaars trots op zijn, is het BEO-veld dat onder de ondergrondse parking is aangelegd voor energieopslag. BEO is de afkorting voor ‘boorgat energieopslag’. “De werking van een BEO-veld is relatief eenvoudig”, zegt Johan Geeroms. “Er werden verschillende grondboringen tot zo’n 140 meter diepte gemaakt waarin leidingen kwamen met een water-glycol mengsel. Tijdens de zomer onttrekken deze leidingen koude uit de ondergrond om de koepel te koelen. Hierdoor warmt de grond op.
Met een geothermische warmtepomp wordt die warmte later, wanneer het kouder wordt, opnieuw gebruikt. Op die manier heerst er altijd een aangename temperatuur in de koepel.”
PLEIN IN SPEELS DAMBORD ZWART-WITEFFECT
Eind juni 2023 werd de koepelconstructie onthuld tijdens een klank– en lichtevenement. Precies een jaar later is het vernieuwde Albertplein voltooid en opent het horecapaviljoen.
Luc Goethals: “Het plein is volledig betegeld met zwarte en witte betonstenen. Na een gesprek met wijlen burgemeester Lippens kreeg architect Samyn het zotte idee – en die woorden gebruikt hij zelf – om ‘kauwgomsporen‘ te maken met oude muntjes in die tegels. Je moet weten dat Leopold Lippens een hekel had aan kauwgomvlekken.”
Johan Geeroms: “Na een oproep bij de bevolking in 2022 zamelden we muntjes in via collectebussen op publieke plaatsen. Door die grootscheepse inzamelactie van 11.000 muntjes werden de inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers betrokken bij de nieuwe invulling van het Albertplein. Betonbedrijf Ebema zette niet minder dan 85.000 muntjes – echte en valse exemplaren – vast in de nieuw gegoten betonnen vloertegels.” De opdracht zoals omschreven in de aanbesteding werd later nog uitgebreid met een gescheiden rioleringsstelsel. Daarop moesten ook de omliggende appartementsgebouwen aangesloten worden. Langs beide zijkanten van het plein dienden er ook rijstroken met afwisselend zwarte en witte dwarsstrepen aangelegd te worden om verkeer door te laten.
SCHAAMGROEN
“Geregeld krijgen we de vraag waarom er weinig groen is op het hernieuwde Albertplein. In het oorspronkelijk ontwerp van het plein had architect Samyn bomen voorzien, steeneiken die zomer en winter hun blad behouden”, zegt Johan Geeroms. “Die zijn uit het ontwerp gehaald omdat bomen de gemeentelijke groendienst veel zorgen baren. Nu zijn het struiken en er komen nog plantenbakken bij.”
“Initieel hield het ontwerp ook rekening met een waterpartij om een vergelijkbaar effect te bekomen zoals op de miroir d’eau in Bordeaux ”, voegt Luc Goethals eraan toe. “Door de weerspiegeling in die waterpartij zou het een volle bol lijken. Uiteindelijk koos de gemeente voor verschillende waterfonteintjes die in de dambordtegels zijn ingebouwd.”
‘SPHERE’ BRENGT JE HELEMAAL IN DE SFEER VAN HET ZOUTE
‘Sphere’, zo luidt de naam van de nieuwe horecazaak in de magische halve bol die op 1 juli 2024 opent. De uitbating is in handen van Christophe Deklerck, horeca-ondernemer van The Memlinc, aan de overkant van het Albertplein. Het iconische hotel met annex bistro en seafood restaurant, dat vorig jaar 100 jaar bestond, zal in voorjaar 2025 de deuren sluiten om plaats te maken voor een wooncomplex.
Christophe Deklerck: “De gemeente Knokke– Heist is eigenaar van de koepelconstructie en verhuurt die voor 15 jaar om er een horecazaak uit te baten. We hebben gekozen voor de naam ‘Sphere’. Die spreekt tot de verbeelding en wil de unieke, dynamische ‘Knokke chic sfeer’ terugbrengen die de ‘Place m’as-tu vu’ indertijd kende. In de volledige inrichting van de koepel, de ondergrondse ultramoderne keuken en sanitaire voorzieningen hebben wij zelf geïnvesteerd. Mensen kunnen in deze landmark, waar de grenzen tussen binnen en buiten vervagen, genieten van een innovatieve en pure mediterrane keuken die varieert met de seizoenen. Een overheerlijke lunch, samen gerechtjes delen, of een avondje wine & dine? Het kan allemaal bij Sphere.”
Benjamin Rycken, COO van The Memlinc, staat ook in voor Sphere. “Deze nieuwe exploitatie is ook voor ons een hele uitdaging en een hoogstandje op diverse vlakken”, zegt Benjamin. “De sfeer in Sphere verandert afhankelijk van de seizoenen, het weer en het tijdstip van de dag. Zon, wind, regen, licht, donker, ... de koepel is onderhevig aan de natuurelementen. Daardoor verandert de halve bol voortdurend en is een bezoek telkens een nieuwe beleving.” Christophe Deklerck: “Binnen kunnen 50 personen plaatsnemen. Op ons terras aan de zuidkant van het Albertplein kan je de zomerse sfeer ervaren bij een verfrissend drankje, met tapas warm en koud. Het terras heeft een maximumcapaciteit tot 150, die we gradueel opbouwen en ten volle zullen benutten in 2025.”
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 07 (summer vibes 2024). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Edith Vervliet