Skip links

De Kracht Van Familiepatronen

De verkoopcijfers liegen er niet om. De historische fictieroman Meisjes Zonder Naam laat niemand onberoerd. Het begint met een duik in de familiegeschiedenis en toont hoe patronen van generatie op generatie worden doorgegeven. De overrompelende reacties van lezers motiveerde de auteur om CHAPTER by StoryBox te lanceren. Hiermee wil ze iedereen de kans geven om een nieuw hoofdstuk te schrijven en een stukje levenslessen door te geven aan de volgende generatie.

Tien jaar geleden ruilde Pascale Baelden de journalistiek in voor het ondernemerschap. Sindsdien giet ze levensverhalen, familiesagas en bedrijfsgeschiedenissen in prachtige boeken onder de noemer StoryBox. Gelijktijdig schreef ze aan haar debuutroman Meisjes Zonder Naam, die recent verscheen onder haar nom de plume, P.M. Gerard. Al vanaf de eerste bladzijden is je nieuwsgierigheid geprikkeld en leef je mee met het hoofdpersonage Malena. Ogenschijnlijk heeft ze alles om gelukkig te zijn. Een man die haar op handen draagt, drie prachtige kinderen, een villa in het groen. Maar ze vecht tegen een leegte die ze niet gevuld krijgt. Tot Seth haar pad kruist. De connectie tussen hen is zo intens dat ze alles opgeeft en de zoektocht naar zichzelf begint. Ze duikt in de familiegeschiedenis en ontdekt dat ze eeuwenoude patronen herhaalt die van generatie op generatie werden doorgegeven. Het maakt je als lezer bewust van de rugzak die je meedraagt en de impact van je familiegeschiedenis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het boek zoveel reacties teweeg brengt. Hoog tijd dus voor een exclusief interview met de schrijfster.

ALS IK HET GOED BEGRIJP, BEN JE NEGEN JAAR BEZIG GEWEEST AAN DIT BOEK. HOE IS HET BEGONNEN? EN WAAROM HEEFT HET ZO LANG GEDUURD?

“Het begon tien jaar geleden toen ik de media vaarwel zei om mijn eigen bedrijÍe StoryBox op te richten. Het idee was om levensverhalen en familiegeschiedenissen te vereeuwigen in een boek als een geschenk voor het leven. Vandaar ook verpakt in een luxueuze box, als een tijdscapsule voor volgende generaties. Omdat zoiets nog niet bestond, besloot ik mijn groottante te gaan interviewen. Op het einde van ons gesprek vertelde ze me dat er iemand in de familie de moeite had gedaan om onze stamboom tot in de middeleeuwen uit te spitten.

Ik was verbaasd dat niemand me dat verteld had, maar dan zei ze me dat onze voorvader niemand minder was dan Simon de Montfort die duizenden katharen had uitgemoord tijdens een kruistocht in de Languedoc. Ik begon te graven in de geschiedenis en telkens ik dacht dat het boek af was, dook er een nieuw element op, waardoor ik steeds verder in de tijd ging.

WAAROM WOU JE PRECIES DIT BOEK SCHRIJVEN?

“Om mensen er bewust van te maken dat er zoiets bestaat als epigenetisch geheugen dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Als je je geschiedenis niet kent, kan je ook niet ontdekken waarom je telkens weer met dezelfde patronen wordt geconfronteerd.

Het is een onbewust proces, maar het belang van de bloedlijn valt niet te onderschatten. Dat is ook de reden waarom ik StoryBox oprichtte. Het grootste geschenk dat je aan de volgende generatie kan geven, is het verhaal van degenen die hen in het verleden zijn voorgegaan. Ondertussen heb ik al zoveel familiegeschiedenissen geschreven, waarbij ik ook telkens weer opmerkte dat dezelfde patronen zich herhaalden. Zo schreef ik ooit het levensverhaal van een man die voor zijn zeventigste verjaardag een StoryBox van zijn vrouw had gekregen. Ze had hem dat cadeau gedaan zodat hun enig kleinkind later op een dag zou weten wie zijn grootvader was geweest. Op papier was hij eigenlijk niet de echte grootvader, maar hij had de kinderen van zijn vrouw uit haar eerste huwelijk opgevoed alsof het de zijne waren. Toen ik hem vroeg naar zijn eerste teleurstelling uit zijn kindertijd vertelde hij me dat hij op een dag had ontdekt dat zijn grootmoeder niet zijn biologische grootmoeder was. Het feit dat dit voor hem geheim was gehouden, had hem diep geraakt. Hij had er nooit bij stil gestaan dat de geschiedenis zich herhaalde, maar was wel blij dat het patroon van geheimhouding werd doorbroken door zijn levensverhaal te delen met de volgende generatie.

ONDER DE NOEMER VAN STORYBOX HEB JE AL TALRIJKE BOEKEN GESCHREVEN VOOR GROTE ONDERNEMERSFAMILIES, MAAR DE OVERROMPELENDE REACTIES OP JOUW DEBUUTROMAN HEBBEN JE GEÏNSPIREERD OM NU CHAPTER BY STORYBOX TE LANCEREN. WAAROM?

“Het schrijven van een levensverhaal is een intensief proces omdat het uitschrijven van alle interviews heel tijdrovend is. Elk levensverhaal is uniek en daarom werken we volledig op maat van de klant. Meestal gaat het om ondernemers die kunnen terugblikken op een succesvolle carrière en een rijkgevuld leven. Daardoor is StoryBox een heel exclusief cadeau voor de happy few, maar iedereen heeft een verhaal te vertellen. Vandaar het idee om een light versie te maken en op basis van één diepte-interview de belangrijkste levenslessen op papier te zetten. De aanleiding kan voor iedereen anders zijn. Of het nu gaat om een generatiewissel in het bedrijf, een symbolische verjaardag, een scheiding of een pensioen. Er komt een moment in je leven dat je een hoofdstuk moet afsluiten zodat een nieuw begin zich kan aandienen. Dat is ook de rode draad doorheen Meisjes Zonder Naam. Om het verleden los te laten, schrijft Malena haar verhaal en uit de talloze reacties blijkt dat veel lezers zich in haar herkennen. Zo kwam het idee van CHAPTER tot stand. In de toekomst wil ik ook writers retreats organiseren zodat mensen zelf hun verhaal kunnen schrijven, maar dat is dan weer stof voor een volgend hoofdstuk.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 07 (summer vibes 2024). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.