Haal diep adem en laat je smaakpapillen grenzeloos hun gang gaan. Het gastronomisch tafelen krijgt in Club Med sinds vorig najaar een ereplaats. Met het label ‘Club Med Exclusive Collection’ leggen ze de lat op gastronomisch vlak heel hoog. Daarvoor deden ze in oktober al een beroep op sterrenchef Isabelle Arpin in het Siciliaanse Cefalù en in Club Med Magna in Marbella krijgt de Vlaamse ladychef Sofie Dumont carte blanche om de gasten in een onvervalste me-time te wentelen. Knokke Talks. ging je voor en was danig onder de indruk van deze gastronomische extravaganza.
Club Med ging afgelopen najaar in zee met sterrenchef Isabelle Arpin om voor haar gasten een onvergetelijke culinaire ervaring te creëren in het Club Med Exclusive Collection Cefalù Resort. De combinatie van het adembenemend uitzicht op de Rocca in Sicilië en de gastronomische creativiteit zorgden ervoor dat alle zintuigen op het Italiaanse vulkaaneiland overuren maakten. En uitgerekend dat waren Club Meds nieuwe gastronomische ambities: all-in gastronomische vrijheid, culinaire hoogstandjes, zintuiglijke verrassingen en bovenal lots of fun. Isabelle Arpin vervoegde half oktober 2023 het lokale team en ze vormde er zeven dagen lang een geoliede tandem met de chef van Club Med Cefalù.
SIGNATURE DISHES
Arpin wordt bij kenners al jaren geroemd om haar smaakinnovaties en inspirerende keuken. In essentie vertaalde ze in Sicilië haar Belgisch– Frans geïnspireerde signature style naar de lokale tradities, met veel aandacht voor de kwaliteit van het product, perfecte gaartijden en delicieuze sauzen. In Il Palazzo Gourmet Lounge verraste Arpin een hele week lang met een exquis dinermenu, terwijl ze in restaurant La Rocca een week lang vegetarische signature dishes op tafel toverde. Ook dat was puur vakmanschap. Om het verhaal compleet te maken, konden gasten tijdens deze periode een masterclass volgen bij Isabelle Arpin. Ook voor de Franse ladychef was het een bijzondere ervaring: “Voor mij was het zeker een hele uitdaging. Uiteraard hadden wij ons ruim van tevoren op dit evenement voorbereid. Het blijft immers een uitdaging om op je eigen manier te koken in een resort met een onbekend team en een al even onbekende infrastructuur. De gastvrijheid van chef-kok Mehdi en Food and Beverage Manager Francesco was ongelooflijk tof. Er ontstond snel een band zodat alles vlot verliep. Ik had een lijst opgesteld met typische Siciliaanse producten, die ik in mijn eigen gerechten wilde gebruiken en dat werd mooi ingevuld. Ik kookte elke avond in het gourmetrestaurant voor zo’n 60/70 couverts en gezien de vele positieve reacties, hebben de gasten een onvergetelijk gastronomisch intermezzo gekregen.”
LIVE KOOKSESSIE MET SOFIE DUMONT
En dus pakt Club Med uit met een bisnummer, ditmaal met dat andere gastronomische zwaargewicht Sofie Dumont. Als beste vrouwelijke chef-kok van het jaar 2009 staat Sofie bekend om haar toewijding en haar kenmerkende, uitbundige keuken. In juni kookte ze al een week in Club Med Magna Marbella Resort en van 5 tot 12 oktober doet ze dat nog eens over. Een niet te missen opportuniteit voor fijnproevers. “Ik ben altijd op zoek naar sterke, creatieve persoonlijkheden en ik ben blij dat ik dit jaar Sofie Dumont mag verwelkomen om de smaakpapillen van onze klanten te verwennen tijdens deze unieke periode”, aldus Armelle de la Porte des Vaux, Marketing, Communication and Digital Director van Club Med.
Tijdens dit culinaire extravaganza krijgen gasten de kans om te genieten van een menu samengesteld door Sofie Dumont, geserveerd in Tierra, het gastronomische restaurant van het Resort. Maar er is meer – één avond per week kunnen ze een live kooksessie bijwonen, verzorgd door Sofie, in het hoofdrestaurant Sueños. De Vlaamse chef-kok is gedurende de hele week aanwezig en staat klaar om met de gasten te praten en de gezellige sfeer te delen die zo kenmerkend is voor Club Med. Sofie Dumont: “Ik sta altijd open voor dit soort uitdagingen en werken met een grote vakantiespecialist als Club Med had ik nog nooit gedaan. Voor het koken heb ik carte blanche gekregen maar, net zoals elders, ga ik enkele weken van tevoren op bezoek in Marbella om alles met de plaatselijke keukenbrigade af te toetsen. En ja, ik heb er echt heel veel ‘goesting’ in.”
WIE IS ISABELLE ARPIN?
Isabelle Arpin werd in Frankrijk geboren en is wat je noemt een laatbloeier in de gastronomie. Ze heeft economie en rechten gestudeerd en werkte in de financiële sector. Toen ze op haar 25ste een bevriende chef hielp in de keuken, kreeg ze pas de passie voor dit vak te pakken. Ze was chef van twee restaurants in Brussel: Isabelle Arpin en Ciao, gevestigd in de social club TheMerode. Ze zette ook een ‘slow food’ e-catering op van topklasse dat de naam La Bonne Étoile meekreeg.
WIE IS SOFIE DUMONT?
De vader van Sofie was altijd in de keuken te vinden en wakkerde haar liefde voor koken aan. Ze streefde altijd naar perfectie, van haar ervaring bij de prestigieuze hofleverancier Wittamer tot haar bekroning als Lady Chef of the year in 2009. Haar voorliefde voor lokale, hoogwaardige ingrediënten en authentiek vakmanschap vormen de kern van haar culinaire creaties. Voorlopig komen er (na 12 stuks) geen nieuwe boeken meer van Sofie Dumont en in Knokke-Heist komt er deze zomer geen pop-up.
WIE IS SÉBASTIEN PORTES?
Sinds 2023 is Sébastien Portes aangesteld als Vice President van Club Med Benelux, Duitsland en Zwitserland. Hij belichaamt de ware geest van Club Med, niet alleen dankzij zijn professionele prestaties, maar ook dankzij zijn persoonlijke passie en betrokkenheid. Sébastien zal zijn focus ook richten op de uitbreiding van het partner-distributienetwerk, waarbij Club Med op diverse manieren samenwerkt, van franchising tot Club Med-hoekjes en een selectie van premium reisbureaus.
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 07 (summer vibes 2024). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Mario De Wilde