
Die zin alleen al doet bij velen de schouders verkrampen. Logisch. Feedback krijgen (of geven) voelt vaak als een aanval of kritiek. Terwijl het net één van de krachtigste tools is om te groeien – als medewerker, collega én als organisatie.

Toch gaat het vaak mis. We verpakken kritiek in een ‘sandwich’ met eerst iets positiefs, dan het moeilijke punt en eindigen weer met een compliment. Goed bedoeld, maar zelden effectief. Want wie luistert, wacht vooral – zenuwachtig – op ‘het echte punt’. De rest voelt als blabla. Tijd dus voor een andere aanpak.
In mijn boek ‘Hoe slimmer werken werkt’ leg ik uit hoe je feedback écht constructief maakt. Drie dingen zijn daarbij cruciaal: timing, toon en doel.
TIMING
Wacht niet tot het jaarlijks evaluatiegesprek. Geef feedback zo snel mogelijk na het gedrag waarover je iets wilt delen. Hoe ‘verser’ het moment, hoe relevanter. Ik mag trouwens hopen dat jouw organisatie al lang is afgestapt van ‘het jaarlijks evaluatiegesprek’. Dit past echt niet langer in de huidige manier van werken. Vooral de jonge generatie wil regelmatig feedback, omdat ze enkel zo kunnen groeien.
TOON
Laat je feedback vertrekken vanuit betrokkenheid, niet vanuit frustratie. Zeg niet “jij bent altijd te laat”, maar “ik merk dat je vaak later binnenkomt, en dat maakt het moeilijk om goed te starten als team”. Dat voelt al helemaal anders, toch?
DOEL
Feedback is geen afrekening, wel een uitnodiging tot groei. Vraag: “Wat heb jij nodig om dit anders aan te pakken?” Zo maak je er een dialoog van in plaats van eenrichtingsverkeer.
En ja, ook positieve feedback verdient absoluut meer aandacht. Niet enkel op ‘complimentendag’, die ene dag van de 365. Ook niet gewoon als compliment even snel tussendoor in de wandelgang, maar als échte en gerichte waardering. Zeg niet gewoon “goed gedaan”, maar “ik vond het straf hoe je gisteren kalm bleef bij die moeilijke klant – dat maakt echt het verschil”.
Feedbackcultuur ontstaat niet vanzelf. Het vraagt leiders die ruimte creëren voor openheid, én medewerkers die feedback durven vragen en geven. Wist je dat 26% van de medewerkers het niet aandurft om met de leidinggevende in gesprek te gaan … De zogeheten ‘employee silence’. Hier liggen heel wat gemiste kansen voor een organisatie.
In ‘Hoe slimmer werken werkt’ deel ik nog veel meer van dit soort inzichten. Niet alleen over feedback, maar ook over hoe je beter omgaat met stress, deconnectie, hybride werken, leiderschap en het belang van het ABC van werkgeluk: autonomie, betrokkenheid en competentie.
Mijn doel? Werkdruk ombuigen naar werkgeluk. En dat begint bij kleine, haalbare stappen. Vandaag al.
Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 09 (summer vibes 2025). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Foto: Schutte
Kledij: Xandres