Skip links

Hoogste Gebouw Van Knokke-Heist

Aan het Heldenplein in Knokke-Heist bouwt de TV Antwerpse Bouwwerken en Vuylsteke, beiden behorende tot de groep Eiffage, een architecturaal baken. De Heldentoren werd in opdracht van de projectontwikkelaars SALT en dvlp. ontworpen door het befaamd Nederlands bureau Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met Bureau Bouwtechnieken, die eerder ook al het ontwerp van het MAS op hun naam mochten schrijven.

De Heldentoren is het 70 meter hoge nieuwe visitekaartje van Heist. Met zijn 20 bouwlagen wordt het meteen het hoogste gebouw van Knokke-Heist en één van de hoogste torens aan de Belgische kust. Het complex bestaat uit drie aparte gebouwen: een hoogbouwtoren, een middelhoogbouw en een paviljoen, goed voor een totaaloppervlakte van 5.500 m2 .

“De graafwerken zijn intussen zo goed als afgerond en de funderingsplaat wordt momenteel geplaatst en gebetonneerd. Doelstelling is om tegen eind september de ruwbouw van de volledige parking te hebben afgerond. Aansluitend zal een internationaal gespecialiseerde onderaannemer de hele trappen- en liftkern van de toren uitvoeren door middel van een glijbekisting. Hier zal 24/7 aan gewerkt worden gedurende een periode van zo’n drietal weken.

De bekisting glijdt met een snelheid van +/- 15 cm per uur omhoog, zodat na ongeveer 3 weken het eindpunt wordt bereikt”, aldus Philippe Bonnarens, Projectmanager bij Antwerpse Bouwwerken.

Na de uitvoering van de centrale kern, zal de rest van de ruwbouw aansluiten, om zo tegen eind 2022 de ruwbouwwerken te kunnen beëindigen.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).