Skip links

Wij Willen Met Belle Rive Dé Hotspot Van Duinbergen Worden

Eén van de meest opmerkelijke aanwinsten in het horecalandschap van Knokke-Heist is ongetwijfeld restaurant Belle Rive in Duinbergen. In het monumentale hoekpand van de vroegere Beaufort hebben Benjamin Rycken en Louise Verschaeren de voorbije maanden hun ziel en zaligheid gestoken. Het resultaat mag gezien worden – en zeker geproefd. Deze culinair recensent is alvast fan van het hele concept.

Benjamin Rycken is een doorgewinterde hospitalitymaker die Knokke-Heist door en door kent. Niet in het minst dankzij zijn opleiding in de hotelschool, zijn 17-jarige passage bij hotel Memlinc en een tussenperiode bij Napoleon Games. Vooral in het inmiddels ter ziele gegane Memlinc hotel beleefde hij als operations manager de succesjaren.

Toen het officieel bekend werd dat het 100-jarige hotel verkocht zou worden, stond Benjamin voor een tweesprong: opnieuw in dienst treden als COO, of zelfstandig een zaak starten. Het werd dat laatste.

Benjamin: “Eigenlijk gebeurde dat heel toevallig. Via een vriend vernam ik dat het hoekpand in Duinbergen vrijkwam. Op dat moment had ik nog absoluut geen idee om een eigen restaurant te beginnen. De risico’s zijn groot, maar gezien de toplocatie en het grote aantal plaatsen was ik snel gecharmeerd. OK, het kostte veel geld en er moest flink wat opgebouwd worden. Het pand stond namelijk casco, maar ik kreeg veel hulp van Christophe Deklerck van de Memlinc. Langs deze weg wil ik de hele familie Deklerck dan ook hartelijk danken voor hun steun.”

TWEEDE LEVEN VOOR MEMLINC

“Het pand is altijd al een bedevaartsoord geweest voor fijnproevers en levensgenieters, niet alleen dankzij de goede oriëntatie, maar ook door de bijzondere sfeer. Dat willen we met Belle Rive behouden. We hebben een groot zeedijkterras van 6 op 16 meter aangelegd waar we zo’n honderd gasten kunnen laten tafelen. Bovendien is er ook nog een voorterras dat na de zomer overdekt zal worden en plaats biedt aan 40 personen. Het eigenlijke restaurant telt 65 zitplaatsen en heeft een grote wijnkast als eyecatcher. Misschien leuk om te weten: we hebben enkele meubelstukken uit het Memlinc hotel meegenomen. Die waren nog allemaal vrij nieuw, en staan nu hier in Duinbergen. Zo leeft een deel van het hotel verder in Belle Rive. Tijdens schoolvakanties willen we dagelijks open zijn, en buiten die periodes zal er slechts één sluitingsdag zijn. Dat zorgt voor stabiliteit, ook naar onze medewerkers toe.”

BORN IN DUINBERGEN

“Heist heeft zich de voorbije jaren sterk ontwikkeld, en nu willen we het gebied in Duinbergen – tussen pakweg het Rubensplein en Heist – een extra toegevoegde waarde geven. Dat mocht ook wel, want qua dergelijke horecazaken was het er vrij dun bezaaid op de zeedijk. Mijn vriendin Louise is trouwens geboren en getogen in Duinbergen.

Haar ouders en grootouders wonen er, dus voor haar is het thuiskomen. Haar communiefeest heeft ze trouwens op dit adres gevierd. Louise werkte vroeger in een kledingzaak op de Lippenslaan, maar stapt nu voltijds mee in ons culinair avontuur. Als gastvrouw zorgt ze voor de ontvangst en waakt ze erover dat onze gasten niets tekortkomen.”

CLUB MED

Een typische zeedijkbrasserie waar je ’s morgens terechtkan voor een ontbijt, ’s middags voor een heerlijke lunch, en ’s avonds voor een uitgebreider diner met familie of vrienden: dat is waar Belle Rive voor staat. “Tijdens de namiddag komt zelfs de tearoomkaart op tafel. We ambiëren een laagdrempelig adres vol goede smaak. Eén plek waar je kunt genieten van een FransBelgische keuken: een lekkere garnaalkroket, maatjes, een oestertje, Noordzeetong, mosselen, enzovoort. We hebben op dat vlak met Thierry Van Rillaer een topchef aangeworven. Hij heeft voor de beste overzeese keukens van Club Med gewerkt en ook een periode in het restaurant van de Memlinc gekookt – dus hij weet wat we willen.

Ook wijnliefhebbers zullen bij Belle Rive niet teleurgesteld zijn. We besteden namelijk veel aandacht aan onze wijnkaart, met een mooie selectie van Franse en wereldreferenties.”

STERKE ÉQUIPE

“Een groot deel van het team van hotel Memlinc is ons gevolgd naar Belle Rive. Na een korte vakantie tussen beide projecten in, zijn ze nu volop aan de slag in Duinbergen. Dat is echt fijn, want ik ken die mensen, hun kwaliteiten en hun karakters al bijna twintig jaar. Dat gaf een enorme basis bij onze opening. Ik laat mezelf ook bijna altijd zien als het gezicht van Belle Rive.

Dat is belangrijk voor een familiezaak, en de mensen waarderen dat enorm. Herkenning, erkenning! Vaak wordt zoiets onderschat.”

Intussen draait Belle Rive op volle toeren. Met dit nieuwe restaurant is een nieuwe lente in Duinbergen aangebroken – zoveel is zeker.

BELLERIVEDUINBERGEN.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 09 (summer vibes 2025). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Mario De Wilde